1515
Annons

Svenskt riskkapital in i brittisk lånetjänst

Det svenska riskkapitalbolaget NFT Ventures är med och investerar när den brittiska lånetjänsten Credit Kudos fyller på kassan. 

Bröderna Johan (till höger) och Fredrik Lundberg är partners på riskkapitalbolaget NFT Ventures.
Bröderna Johan (till höger) och Fredrik Lundberg är partners på riskkapitalbolaget NFT Ventures.Foto:Joey Abrait

NFT Ventures (NTL) har på kort tid etablerat sig som en av Sveriges flitigaste fintech-investerare. Riskkapitalbolaget, som backas upp med pengar från bland andra Bonnier News (som även äger Dagens Industri) och börsnoterade Collector Bank, är sedan tidigare delägare i tjänsten som Tessin, Toborrow och Betalo. 

Nu gör fonden sin första investering utanför Sverige. Det handlar om den brittiska lånetjänsten Credit Kudos som tar in 6 Mkr i en runda där NFT Ventures står för den största andelen av pengarna. 

Credit Kudos, med huvudkontor i London, har byggt en plattform som låter användare skaffa kreditbetyg baserade på nuvarande bankaktivitet i stället för lånehistorik.

Foto:

Riskkapitalbolaget NFT Ventures är delägare i bland annat Toborrow, Tessin, Lendify och Betalo. Grafik och data från www.nordictechlist.com.

Johan Lundberg, partner på NFT Ventures, räknar med fler investeringar i Storbritannien. Han hoppas vidare att britternas beslut att lämna EU kommer leda till lägre värderingar på startup-bolag (och därmed fyndläge för riskkapitalbolagen) framöver.    

"Era bolag är väldigt, väldigt högt värderade idag jämfört med de i Sverige och Tyskland", säger Johan Lundberg till sajten Business insider. 

Läs även: Investeringarna i fintech minskar kraftigt


Innehåll från Wittra Sweden ABAnnons

Ny enkel lösning för 3D-positionering förutspås revolutionera möjligheten för IoT inom bygg och fastighet

Företaget Wittra har en ny lösning för automatisk 3D-positionering av sensorer, byggd på en öppen radiostandard som förstärker erbjudandet från redan existerande stora LPWAN leverantörer som LoRa och MIOTY, via Wittras nyligen lanserade Unified Gateway.

– Nu kan alla fastighetsutvecklare accelerera utvecklingen mot smarta fastigheter genom att enkelt och snabbt installera sensorer. Det är en game-changer för hela branschen, säger Patrik Johansson, Partner & Strategic Advisor på Wittra.

I smarta fastigheter används sensorer för digitalisering och automatisering av processer för att optimera drift och skötsel men också komfort och säkerhet. Det sänker de totala kostnaderna och ökar samtidigt värdet på fastigheten.

Den här utvecklingen har dock försvårats av höga kostnader för installation och igångsättning.

Det svenska företaget Wittra har efter 10 års arbete och över 60 patent utvecklat en kommersiell lösning för 3D-positionering som gör det enklare, billigare och snabbare att göra fastigheter smarta.

– Vi kan sätta upp sensorerna i varje rum och de vet själva i vilket rum de finns. En färdig installation i en fastighet som tidigare tagit två veckor till hög kostnad görs nu på en dag till låg kostnad, säger Håkan Dackefjord, Chief Commercial Officer på Wittra.

Wittras infrastruktur öppnar för många leverantörer

Sensorernas uppgift kan enkelt ändras genom FOTA, alltså ny programvara.

– Man kan alltså byta roll på sensorn och använda den i ett annat syfte. Det gör vår lösning digitalt hållbar, säger Patrik Johansson.

Wittra jobbar med globala distributörer så som Farnell och Mouser. Det möjliggör för partners och kunder att nyttja Wittras teknologi på en stadigt växande världsmarknad för IoT.

Wittras teknik har många användningsområden, som till exempel i byggsektorn. Där kan små sensortaggar placeras på material och utrustning.

– Man kan då enkelt följa materialflödet eller snabbt hitta rätt verktyg. Det ökar effektiviteten dramatiskt. Man kan mäta framdrift och avvikelser och få en bättre överblick, avslutar Patrik Johansson.

Läs mer på: www.wittra.se 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wittra Sweden AB och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?