Annons

Svenskt mattespel går i konkurs

Lundabolaget Akribian släppte förra året sin app som med hjälp av kbt-träning och dataspelsdesign lär barn matematik. Nu rapporterar nyhetssajten Rapidus att bolaget har gått i konkurs.

Foto:Kasper Dalkarl
Foto:Kasper Dalkarl

Akribians spel ”Count on me!” har över tio års forskning och tre års utveckling bakom sig. Det baseras på forskning inom inlärningspsykologi, kbt och grundaren Martin Hassler Hallstedts egen doktorsavhandling. Matteäventyret i riket Numberia riktar sig till barn 6–7 år som genom att behärska matematik ta sig vidare i äventyret. 

När Di skrev om Akribian förra året hade bolaget tio anställda. Enligt Rapidus har bolaget haft svårt att få upp intäkterna samt finansiera verksamheten och har därför nu ansökt om konkurs.

Samtidigt kan spelet få fortsätta att leva då det pågår en budgivning om det och de immateriella rättigheterna.

”I normalfallet när en startup går i konkurs finns det inte så mycket av värde kvar i bolaget, det brukar vara några skrivbord och datorer. Här har man en färdig produkt som man har lagt flera miljoner på att utveckla”, säger konkursförvaltaren Jimmy Pilo på Ackordscentralen Syd till Rapidus. 

Bland fordringsägarna finns investerare som Almi. Bolaget har fått in kapital på omkring 50 miljoner kronor, med 22 Mkr i riskkapital och bidrag kom från Sparbanksstiftelsen i Skåne och Vinnova. Även dataspelsbolaget Massive bistod med expertis och sitt testlabb.

”Den här appen har varit gratis att ladda ner och kopplad till någon typ av abonnemang, riktad direkt till föräldrar till lågstadiebarn. Jag är ingen expert på hur man tjänar pengar på appar, men här verkar problemet ha varit just det. Om jag förstår det rätt så försökte man med en ny emissionsrunda i somras, men där sa ägarna stopp”, säger Jimmy Pilo till Rapidus.

Läs mer: 10 års forskning och 50 miljoner bakom mattespel för barn

Innehåll från NutanixAnnons

Moderna datacenter kan minska energiförbrukning och koldioxidutsläpp med 27 procent

Mats Ericson, regionchef för Sverige, Danmark och Island på Nutanix.
Mats Ericson, regionchef för Sverige, Danmark och Island på Nutanix.

Enligt en ny rapport från analysfirman Atlantic Ventures så har nästa generations HCI-arkitektur en potential att minska den globala energiförbrukningen och koldioxidavtrycket hos datacenter med 27 procent per år. I hela EMEA-regionen motsvarar det en minskad energiförbrukning med 56,7 TWh och minskade utsläpp med 14,2 miljoner ton koldioxid under perioden 2022-2025.

Nutanix har som svar på den globala klimatkrisen och den senaste energikrisen, sponsrat en djupgående rapport för att hjälpa beslutsfattare att inte bara minimera energikostnaderna utan också radikalt minska koldioxidavtrycket från sina datacenter. Besparingarna kan nämligen vara betydande. Som ett exempel kan en fullständig övergång till HCI i alla brittiska datacenter fram till 2025 potentiellt spara 8,1 TWh energi och 1,8 miljoner ton koldioxidutsläpp, vilket är ungefär lika mycket som att plocka bort 400 000 bilar från vägarna.

– Bara i EMEA-regionen förbrukar datacenter över 90 TWh per år med en utsläppsnivå som motsvarar ungefär 5,9 miljoner fordon (27 miljoner ton CO²e). Åtgärder här kan ha en enorm inverkan på klimatförändringarna, men de måste också vägas mot företagens behov av att konkurrera effektivt på en alltmer digitaliserad marknad. Därav denna rapport som i detalj undersöker hur olika datacentertekniker står sig när företag undersöker för- och nackdelar med att försöka uppnå energieffektivisering och klimatmål, säger Mats Ericson, regionchef för Sverige, Danmark och Island på Nutanix.

Den nuvarande energikrisen har lett till kraftigt stigande energikostnader i hela Europa, vilket har gjort energieffektivitet och energiförsörjning till en av de viktigaste prioriteringarna för både CIO:er och leverantörer av datacenter. Samtidigt har datacenterindustrin förbättrat energieffektiviteten avsevärt under de senaste årtiondena, och är nu en av de mest avancerade sektorerna när det gäller både energieffektivitet och minskade koldioxidutsläpp. Trots detta är datacenter fortfarande en stor energikonsument och kan göra mycket bättre ifrån sig. 

– Storskaliga colocation-datacenter har en bättre PUE-faktor, energieffektivitet i datacentret, än traditionella datacenter som kunder driftar själva. Om man byter till modern HCI-arkitekturer i storskaliga datacenter kan man öka energibesparingarna och bli nästan lika energieffektiv som stora hyperscalers som AWS eller Google Cloud, säger Mats Ericson. 

Om rapporten

Resultaten och prognoserna i den Nutanix-sponsrade rapporten bygger på en ursprunglig analys som skapades av det oberoende forsknings- och rådgivningsföretaget Atlantic Ventures i mars 2022. I rapporten jämförs en mängd olika tekniska modeller med särskild hänvisning till traditionella tre-nivå-arkitekturer och nyare metoder för hyperkonvergerad infrastruktur (HCI) där man modellerar en typisk västeuropeisk tillverkare för att uppskatta datacenters energibehov och koldioxidavtryck på olika orter. Rapporten belyser vad en bred omställning till moderna datacenterarkitekturer skulle kunna åstadkomma globalt när det gäller energieffektivitet och klimatskydd.

Läs rapporten här 

 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Nutanix och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera