1515

Svenskt IoT-bolag får ny storägare – tar in 500 miljoner

Det amerikanska riskkapitalbolaget Pegasus har köpt en majoritet av aktierna i det svenska IoT-bolaget Yanzi. Storleken på kapitalrundan överstiger 500 miljoner kronor, kan Di Digital avslöja, och bolaget värderas till över 1 miljard kronor.

Yanzis vd Ulf Wretskog och bolagets uppkopplade sensorer.
Yanzis vd Ulf Wretskog och bolagets uppkopplade sensorer.Foto:Press.

En hel uppsjö av svenska startups har gett sig in på den framväxande marknaden för uppkopplade produkter, IoT, under de senaste åren. En aktör är Yanzi, som har tagit fram en mjukvaruplattform och sensorer för större fastigheter.

Yanzi grundades 2009 i Stockholm och ägdes fram till nyligen av grundarna, ett antal privata investerare samt Sjätte AP-fonden. Nyligen köptes en majoritet av aktierna av det amerikanska riskkapitalbolaget Pegasus, men i övrigt offentliggjordes inga finansiella detaljer.

Nu kan Di Digital avslöja att storleken på kapitalrundan är drygt 500 miljoner kronor, enligt flera källor med insyn i processen.

Ulf Wretskog, vd på Yanzi, avböjer att kommentera uppgifterna.

”Men vi kommer inte behöva gå ut och söka ny finansiering framgent, så mycket kan jag säga. Vi har nu fått ordentligt med muskler för att verkligen expandera vår verksamhet”, säger Ulf Wretskog.

Läs mer: Så går det för uppkopplade klockan från Malmö 

Sjätte AP-fonden har deltagit i den nya rundan, men minskar sitt ägande och behåller enbart en minoritetspost i bolaget.

I samband med nyemissionen har Yanzi fått en ny värdering som överstiger en miljard kronor, enligt Di Digitals källor.

”Det vill jag inte uttala mig om. Men vi anser att Yanzi har en ledande position på IoT-marknaden för smarta byggnader, åtminstone ett par år före våra konkurrenter. Det är i det ljuset som våra nya investerare värderat bolaget och vår potential”, säger Ulf Wretskog. 

Yanzi har i dagsläget 25 anställda, men vill växa sin personalstyrka till minst 75 före slutet på 2019. Bolaget kommer nu att flytta sitt huvudkontor till USA, men merparten av nyrekryteringarna ska fortfarande ske i Sverige.

Läs mer: Tio lösningar som kopplar upp ditt hem 

Bokslutet för 2017 är ännu inte offentliggjort, men enligt Ulf Wretskog omsatte Yanzi runt 35 Mkr. På sista raden lyser fortsatt röda siffror, även om han inte vill precisera hur stort minusresultatet blev i fjol.

I år väntas bolaget trefaldiga sina intäkter, vilket skulle innebära en omsättning på över 100 Mkr.

”Vi kommer fortsatt att gå med förlust i minst ett par år till. Nu investerar vi för att bygga upp verksamheten. Vi fortsätter att utveckla och underhålla IoT-plattformen, vilket kräver mycket pengar och resurser”, säger Ulf Wretskog.

Yanzis uppkopplade sensorer kan till exempel hjälpa till att sänka energikostnaderna i lokalerna, användas för att hålla koll på temperatur, fuktighet och koldioxidnivåer, och effektivisera flöden och vanligt underhållsarbete som städning.

”Det går att fatta smartare beslut på så många områden med hjälp av all data vi samlar in. Vårt mål är både att skapa lägre fastighetskostnader för företagen och bättre välbefinnande och produktivitet för medarbetarna”, säger Ulf Wretskog.

På kundlistan finns i dagsläget stora it-bolag som Microsoft, men även serviceföretag med fokus på kontorslokaler som danska ISS, Nordens största arbetsgivare, och den globala marknadsledaren CBRE från USA.

Läs mer: Här är Sveriges 10 hetaste IoT-startups 


Innehåll från SavelendAnnons

Efter lyckade börsintroduktionen, nu satsar SaveLend på att ytterligare öka verksamheten

Ludwig Pettersson, VD och grundare av SaveLend.
Ludwig Pettersson, VD och grundare av SaveLend.

När fintechbolaget SaveLend börsnoterades 9 juni var det övertecknat till 682 procent – och i första dagens handel tog aktiekursen ett glädjeskutt på 74 procent.

Men nu när yran lagt sig och vardagen tagit vid, lägger bolagets VD Ludwig Pettersson ut kursen framåt.

– Nu ska vi börja jobba ordentligt. Vi ska överträffa våra finansiella mål, något vi är väldigt komfortabla med att vi kommer att göra, och dessutom göra förvärv på vägen som hjälper oss att bli större, säger han. 

SaveLend tillhandahåller två plattformar. Den ena är en investeringsplattform där investerare kopplas samman med låntagare utan att de traditionella bankerna kopplas in. Tillvägagångssättet kallas för peer-to-peer, eller P2P, och har vuxit i popularitet de senaste åren. Den andra är en faktureringsplattform som består av ett komplett faktureringssystem, innehållandes bland annat kundreskontra, avisering, betaltjänster, inkasso och finansieringslösningar. 

Företaget grundades 2014 av Ludwig Pettersson, och 9 juni nåddes ett viktigt delmål på SaveLends resa då man noterades på Nasdaq First North Growth. 

– Det var ett stort intresse på förhand och det var 682 procent övertecknat. Sedan blev det en bra start första dagen. Vi är nöjda, säger han. 

Bolaget tillfördes med noteringen cirka 1220 nya aktieägare och en emissionslikvid om cirka 50 miljoner kronor.

Börsnotering bra för tillväxten

Att vara noterade på Nasdaq är något som kommer att hjälpa SaveLend på den fortsatta tillväxtresan.

– Det stärker absolut vårt varumärke. Det underlättar när vi ska expandera ute i Europa att ha varumärket ”Nasdaq listed” i ryggen och att vi därigenom har gått igenom en noteringsprocess, säger Ludwig Pettersson. 

SaveLend har växt kontinuerligt sedan lanseringen 2014 och 2020 tog det fart ordentligt. Man uppnådde då 1 miljon hanterade fakturor i faktureringsplattformen, en ökning med 400 procent sedan 2018. Under fjärde kvartalet 2020 omsatte SaveLend-koncernen 17,3 miljoner kronor, vilket var 48 procent mer än samma period 2019. Under första kvartalet i år ökade omsättningen med 57 procent jämfört med samma period förra året. 

Den genomsnittliga årsavkastningen för plattformens investerare har varit över 9 procent sedan starten och tillväxten i kapital på investeringsplattformen har de två senaste räkenskapsåren varit 150 procent.

– Vi är på en stark tillväxtmarknad i Sverige, i Europa och globalt. Tillväxten av nya kunder är stor, säger han.

Personlig seger

Att vara börsnoterad innebär också större krav på företaget, något som Ludwig Pettersson välkomnar.

– Vi gillar den ökade transparensen som det innebär att vara noterad. Vi vill ge våra investerare en större inblick i vår verksamhet, säger han.

För Ludwig Pettersson är börsnoteringen också en personlig seger. För många år sedan, i begynnelsen av sin karriär som entreprenör, lovade han sig själv att ta ett bolag till börsen innan han fyller 30. Det lyckades han med, med två månaders marginal.

– Det är kul och man njuter några dagar, men sedan är man tillbaka på jobbet och arbetar mot nästa mål. Där är jag nu, avslutar han.

Läs mer om SaveLend på www.savelend.se 

 

Mer från Savelend

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Savelend och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?