Hoppa till innehållet

Annons

Svenskt elflyg tar in 300 miljoner – United Airlines blir delägare

Svenska Heart Aerospace, som utvecklar elflygplanet ES-19, tar in drygt 300 miljoner kronor. Bland investerarna återfinns den amerikanska flygbolagsjätten United Airlines.

”Nu ska vi visa att vi inte bara är ett innovativt startup-bolag utan också ett riktigt flygföretag”, säger vd:n och grundaren Anders Forslund – som även berättar när den första provflygningen sker.

Animation av modellen ES-19 i luften.
Animation av modellen ES-19 i luften.Foto: Heart Aerospace
Bolaget siktar på att elflygplanet är i kommersiell trafik år 2026.
Bolaget siktar på att elflygplanet är i kommersiell trafik år 2026.Foto: Heart Aerospace
Grundaren och vd:n Anders Forslund.Foto: Heart Aerospace
Flygplanet utvecklas i hangarer på Säve flygplats i Göteborg.Foto: Heart Aerospace
Foto: Heart Aerospace
Foto: Heart Aerospace
Foto: Heart Aerospace

I hangarer på Säve flygplats i Göteborg utvecklar Heart Aerospace ett elektriskt flygplan som ska vara redo för kommersiell trafik 2026. Modellen går under namnet ES-19 och drivs enbart av batterier och en elektrisk motor. Ambitionen är att bygga ett flygplan som inte bara är klimatvänligt utan också billigare än sina fossildrivna motsvarigheter. Heart Aerospace lyfter även fram att elflygplanet – som har plats för 19 passagerare – kommer vara betydligt tystare.

Enligt bolaget kommer både inköpspris och driftkostnader hållas under dagens nivåer. Mot bakgrund av de eftersträvade egenskaperna har det svenskutvecklade elflygplanet potential att revolutionera inrikesflyget; i dagsläget utgör kortdistansflygningar 85 procent av alla avgångar. Kategorin står även för 45 procent av utsläppen.

Nu meddelar Heart Aerospace att man plockar in drygt 300 miljoner kronor i en finansieringsrunda som leds av Breakthrough Energy Ventures, United Airlines och Mesa Air Group. Även befintliga ägare som EQT och Lowercarbon Capital har bidragit. Heart Aerospace grundades i Göteborg 2018 och attraherade året därpå kapital från EQT och Norrsken Foundation. 

United Airlines har tidigare lovat att minska sina utsläpp med 100 procent till år 2050 – utan att använda sig av klimatkompensation. 

”Vi är stolta över att gå ihop med Mesa Air Group för att erbjuda våra kunder elektriskt flyg tidigare än något annat amerikanskt flygbolag”, säger bolagstoppen Michael Leskinen i ett pressmeddelande.

Läs mer: Har SAS i ryggen – då ska svenskens elflygplan lyfta 

Bolagets vd och grundare Anders Forslund är lyrisk när Di Digital når honom.

”Det är en spännande dag. Det här är något som vi har ruvat på länge, och nu får vi äntligen dela med oss av det. Det känns jättestort för oss.”

Anders Forslund berättar att den förra milstolpen var att visa att den elektriska motorn fungerade. 

”Det är en mycket mindre komplex produkt än en jetmotor. Det är viktigt för slutkunden, eftersom jetmotorn och dess kostnader utgör en stor del av biljettpriset när man flyger regionalt. När vi byter ut den mot en elmotor kan vi få ner kostnaderna och utsläppen.”

Det nya kapitaltillskottet ska användas till att nå nästa mål på vägen mot ett fullt fungerande flygplan.

”Nu ska vi demonstrera att alla andra system på flygplanet också fungerar. Ett flygplan ska inte bara drivas framåt – kabinen ska vara trycksatt, det ska vara en viss temperatur och så vidare. Vi ska helt enkelt använda pengarna till att visa att vi kan bygga ett flygplan som är säkert och certifierbart.”

Anders Forslund är övertygad om att flygplanet är helt färdigställt till 2026. Heart Aerospace utvecklas snabbt – på bara två år har teamet gått från två till 40 personer. 

När sker den första provflygningen?

”2024. Vi hoppas att den sker i Göteborg”, säger Anders Forslund.

I samband med investeringen har United Airlines och Mesa Air Group beställt 200 flygplan av modellen ES-19 – med möjlighet att addera ytterligare 100 stycken om så önskas.

Läs mer: Svenska elflygplan tar in miljoner av kända investerare

Innehåll från SolitaAnnons

Den nya molnresan skapar värde men ställer nya krav på organisationen

Med smarta molnlösningar går det att göra mer med mindre. De kan öka produktiviteten, effektiviteten och skapar förutsättningar för företagets tillväxt. Men den nya molnresan ställer också krav på organisationen. Trycket på kortare leveranstider ökar – färre personer måste göra mer, kompetenserna måste upp och man måste jobba smartare.

Den gamla molnresan handlade om att dra nytta av molnets skalbarhet, att komma bort ifrån peak-last problematik och dra nytta av pay as you go-prismodeller. Den nya molnresan handlar mer om värdeskapande kopplat till affären, säger Mattias Wuori, Senior Vice President, Cloud and Connectivity på Solita. 

Viktigt att prioritera rätt

I dag ger molnet tillgång till en bred uppsättning toppmoderna teknologier som stödjer applikationsmodernisering och som samtidigt skapar möjligheter för en skalbar digitalisering där kommunikation med miljontals kunder och partners är möjlig.

– Dels måste man fokusera på var värde skapas så att man prioriterar rätt. Dels kan nya tekniker som low code-plattformar vara intressanta så att icke-tekniker också kan utveckla tjänster. 

Den nya molnresan är en förändringsresa, berättar Mattias. Förr migrerade man till molnet för kostnader och förenklingar. Nu handlar det om att producera mer - utan att IT blir en flaskhals.  

IT kommer fortsatt att ha en central roll, men för att kunna skala måste graden av decentralisering öka, och man måste hitta former för effektivare arbetssätt.

– För att göra det så måste man ha en ledning som tror på molnresan, och som har en vision. Man måste vara beredd att jobba med det här över tid, säger Mattias Wuori.  

Den nya molnresan skapar mer med mindre 

I dag handlar det snarare om att realisera affärspotential genom att använda data på ett smartare sätt i företagens verksamhetsprocesser och beslutsfattande. Man behöver formulera hur data skapar värde för organisationen och kunderna.  

– Därefter måste man se över organisationens datahantering, arbetssätt, processer, utbildningsbehov och ledarskap. 

Det finns stor potential i molnet, menar Mattias Wuori, och lyfter bland annat fram ökad produktivitet och accelererad tillväxt som några av de främsta fördelarna. 

– Vi går mot en demokratiserad leveransmodell där fler medarbetare kan göra mycket mer själva, genom de verktyg som IT-avdelningen tillhandahåller för dem. 

IT central roll – men ökat samarbete krävs 

IT-organisationen blir i framtiden en möjliggörare för affärsutveckling understödd av tekniska möjligheter. För att det ska gå vägen måste man jobba med flera aspekter: vision och mål, data governance, arkitekturstyrning, arbetssätt, utbildning och ledarskap.  

– IT kommer fortsatt att ha en central roll men för att kunna skala måste graden av decentralisering öka, och man måste hitta former för effektivare arbetssätt.

Men att påbörja ett sådant arbete kan vara både resurskrävande och utmanande. Många företag vänder sig därför direkt till experter. 

– Solita hjälper kunder att etablera nya förmågor, välja rätt plattformar och verktyg och att utbilda personalen så de kan göra saker själva. Vi är inte kvar i all evighet - utan vi stannar så länge kunden vill att vi ska vara med och underlätta för dem. 

Läs mer hos Solita 

Mer från Solita

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Solita och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera