1515

Svenskt drönarbolag blir först att flyga i Kenya

Drönarbolaget Swescan etablerar sig i Kenya. Nu ska svensk dataanalys hjälpa till att planera avloppssystem och kartlägga slumområden. Nästa steg är ett samarbete med FN.

Beatrice Akeyo Asino och Peder Sterlinge från Swescans kontor i Kenya med bolagets drönare.
Beatrice Akeyo Asino och Peder Sterlinge från Swescans kontor i Kenya med bolagets drönare.Bild:Swescan

Swescan, med bas i Helsingborg, har specialiserat sig på att flyga drönare och analysera data. Datan samlas in genom flygfotografering med drönare på låg höjd med hög precision. Genom analyser kan man skapa 3D-modeller av markytan och göra en mängd mätningar och beräkningar. Till exempel kan man mäta volymer på schaktmassor, göra solstudier för att optimera användning av solpaneler och inventera trädbestånd.

Affärsidén går ut på att skapa och bearbeta stora mängder data som samhället kan använda i olika former. Bland kunderna finns kommuner och byggbolag som Skanska, Peab och NCC.

”Från att ha varit ett renodlat företag som samlade in data med drönare så har vi gått allt mer mot att analysera och bygga koncept till våra kunder. Det kan handla om infrastrukturprojekt, samhällsbyggnad, skogsmätning och att kartlägga gruvnäringen”, säger Fredrik Hansson, medgrundare och vd.

Swescan grundades 2014 och ägs av de två grundarna Fredrik Hansson och Johan Lindqvist, som finansierat bolaget genom banklån och Almilån.

Läs mer: Svenska drönare ska förändra gruvindustrin

”Vi har tekniska bakgrunder och jag har tidigare arbetat med att skapa 3d-modeller inom industridesign. Det skiljer sig inte så mycket att arbeta med 3d i stor och liten skala”, säger Fredrik Hansson.

Efter att ha kommit in på den svenska marknaden tar Swescan nu första steget i en internationalisering och etablerar bolaget i Kenya. Swescan blir först i världen med att få kommersiell licens för att flyga drönare i landet.

"Det känns enormt spännande att vi blir först ut och kan få vara med och utbilda piloter och skapa arbetstillfällen, samtidigt som vi kan effektivisera arbetet med infrastruktur, gruvarbete och safariverksamhet”, säger Fredrik Hansson.

”Det finns gott om samhällsnytta att göra i landet. Det kan handla om att kartera slumområden och hjälpa till med mätdata för uppbyggnad av vatten- och avloppssystem.”

Läs mer: Fotoförbud för drönare – drabbar svenska bolag

Samtidigt för man också samtal med FN om ett samarbete där Swescan kan kartera stora flyktingläger.

"Flyktingströmmen är enorm och idag är det svårt att få en överblick över hur stora dessa tältläger är", säger Fredrik Hansson.

Förra året omsatte Swescan 4,9 miljoner kronor och gjorde för första gången ett positivt resultat. Fredrik Hansson räknar med att drönarbranschen kommer att växa lavinartat de kommande åren.

”Vi kommer så klart att bli utsatta för hård konkurrens. Snart kan vem som helst samla in data, men vår nisch är att bearbeta och förädla den data som samlas in."


Innehåll från WintAnnons

Konsulter som struntar i admin tjänar troligen mer

Daniel Johansson, VD Wint.
Daniel Johansson, VD Wint.

I Brainvilles konsultrapport över första halvåret 2021 går det att läsa att ett för konsulter angenämt problem uppstått. Det finns fler uppdrag än konsulter just nu, och precis som på bostadsmarknaden är det säljarens, alltså konsultens, marknad. Wint ser liknande vindar både där fler konsulter efterfrågar en lösning för att lätta arbetsbördan, men också att fler nya bolag startas.

Hos den automatiserade bokföringstjänsten Wint kan man relatera till den utveckling som Brainvilles siffror visar. Det finns en större efterfrågan från både nystartade och äldre bolag. 

– En stor del av vår kundbas är få- och flermans konsultbolag, såväl IT- som HR- och management-konsulter. Många är så gott som fullbelagda just nu och behöver optimera sin tid och sina arbetsdagar. Att då lägga tid på administration funkar inte, det är debiterbara timmar som egentligen bara försvinner. Jag kan absolut gå så långt som att säga att konsulter som släpper mycket av administrationen och istället låter oss sköta den, troligen tjänar mer, säger Daniel Johansson, VD på Wint. 

Wints tjänst är framtagen med grundidén om att företagande ska vara superenkelt. Alla onödiga moment som stjäl tid ska skalas bort. Som konsult ger det ju mer tid till kunden och uppdraget. Till skillnad från många andra tjänster på marknaden är Wint en helhetslösning som helt tar över administrationen, från löner och betalningar till deklarationer och bokslut. I modellen ingår även att kunna ge företagare ekonomisk rådgivning utifrån deras företag och behov, allt till en fast månadskostnad. 

Läs också: så förenklar Wint vardagen för hundratals svenska konsulter 

Stort behov av effektivisering

När första halvårets konsultrapport från Brainville presenterades visade det sig att uppdragen i storstadsregionerna just nu är så många att konsulternas tid inte räcker till. Det går att välja och vraka bland uppdrag och det finns en tendens att alla företag inte kan få den hjälp de behöver. 

– Det är absolut konsulternas marknad. Samtidigt som de har ett stort behov av att effektivisera och strukturera för att möta efterfrågan går det ju inte heller att jobba fler timmar än vad som finns på ett dygn. Att konsulterna själva börjar leja bort jobb och uppgifter är en naturlig del i det här, säger Manuel de Verdier på Brainville. 

Förändrad prisbild och bättre lönsamhet

En annan del av utvecklingen där uppdragen är fler än konsulterna är att prisbilden kan förändras. Som vanligt när marknaden styrs efter tillgång och efterfrågan finns det utrymme att se över prissättning och utveckla nya delar av sitt erbjudande. Brainville ser att marknaden är redo att betala det konsulterna begär.

– Vi ser mindre skillnad mellan vad konsulterna vill ha betalt och det uppdragsgivarna är villiga att betala. Detta halvår är det lite extra intressant att se att uppdragsgivarnas priser har ökat snabbare än säljarnas, vilket förstås är ett tydligt tecken på att det är säljarens marknad.

Att både kunna höja sitt arvode och samtidigt använda sig av en extern tjänst för löneutbetalningar, deklarationer, betalningar och bokslut ger stora möjligheter till större lönsamhet och bättre rörelseresultat. 

 

 

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?