1515

Svenskt drönarbolag blir först att flyga i Kenya

Drönarbolaget Swescan etablerar sig i Kenya. Nu ska svensk dataanalys hjälpa till att planera avloppssystem och kartlägga slumområden. Nästa steg är ett samarbete med FN.

Beatrice Akeyo Asino och Peder Sterlinge från Swescans kontor i Kenya med bolagets drönare.
Beatrice Akeyo Asino och Peder Sterlinge från Swescans kontor i Kenya med bolagets drönare.Bild:Swescan

Swescan, med bas i Helsingborg, har specialiserat sig på att flyga drönare och analysera data. Datan samlas in genom flygfotografering med drönare på låg höjd med hög precision. Genom analyser kan man skapa 3D-modeller av markytan och göra en mängd mätningar och beräkningar. Till exempel kan man mäta volymer på schaktmassor, göra solstudier för att optimera användning av solpaneler och inventera trädbestånd.

Affärsidén går ut på att skapa och bearbeta stora mängder data som samhället kan använda i olika former. Bland kunderna finns kommuner och byggbolag som Skanska, Peab och NCC.

”Från att ha varit ett renodlat företag som samlade in data med drönare så har vi gått allt mer mot att analysera och bygga koncept till våra kunder. Det kan handla om infrastrukturprojekt, samhällsbyggnad, skogsmätning och att kartlägga gruvnäringen”, säger Fredrik Hansson, medgrundare och vd.

Swescan grundades 2014 och ägs av de två grundarna Fredrik Hansson och Johan Lindqvist, som finansierat bolaget genom banklån och Almilån.

Läs mer: Svenska drönare ska förändra gruvindustrin

”Vi har tekniska bakgrunder och jag har tidigare arbetat med att skapa 3d-modeller inom industridesign. Det skiljer sig inte så mycket att arbeta med 3d i stor och liten skala”, säger Fredrik Hansson.

Efter att ha kommit in på den svenska marknaden tar Swescan nu första steget i en internationalisering och etablerar bolaget i Kenya. Swescan blir först i världen med att få kommersiell licens för att flyga drönare i landet.

"Det känns enormt spännande att vi blir först ut och kan få vara med och utbilda piloter och skapa arbetstillfällen, samtidigt som vi kan effektivisera arbetet med infrastruktur, gruvarbete och safariverksamhet”, säger Fredrik Hansson.

”Det finns gott om samhällsnytta att göra i landet. Det kan handla om att kartera slumområden och hjälpa till med mätdata för uppbyggnad av vatten- och avloppssystem.”

Läs mer: Fotoförbud för drönare – drabbar svenska bolag

Samtidigt för man också samtal med FN om ett samarbete där Swescan kan kartera stora flyktingläger.

"Flyktingströmmen är enorm och idag är det svårt att få en överblick över hur stora dessa tältläger är", säger Fredrik Hansson.

Förra året omsatte Swescan 4,9 miljoner kronor och gjorde för första gången ett positivt resultat. Fredrik Hansson räknar med att drönarbranschen kommer att växa lavinartat de kommande åren.

”Vi kommer så klart att bli utsatta för hård konkurrens. Snart kan vem som helst samla in data, men vår nisch är att bearbeta och förädla den data som samlas in."


Innehåll från WintAnnons

När det lackar mot utdelning i ditt bolag – 3 saker att tänka på

Vissa skålar på midsommar för att fira att nu är det bara halva året kvar till jul. Det är ju lite överdrivet, men när oktober nu går mot sitt slut är det desto mindre överdrivet att tänka lite på framtiden. Och med framtiden menar vi planering för att maximera K10:an och utdelningen ur ditt eget aktiebolag.

Så här i slutet av året är det alltid mycket att tänka på som företagare. Det är inte bara alla bestyr med firanden, julbord och fester, utan också bokslut och utdelningstider. Anders Nilsson, skatteexpert på den automatiserade bokföringstjänsten Wint, listar ett gäng saker som är bra att tänka på inför årsslutet. 

Maximera din lön

Det första och viktigaste är att tänka över sin inkomst. Det går att inkomstplanera smart som företagare eftersom du själv styr din lön varje månad.

Att sätta ett maxtak på lönen varje månad är en bra start, då kan du se till att anpassa din lön till olika nivåer, beroende på hur du vill maximera din inkomst. 

2021 är den maximala årslönen 537 200 kronor för att bara behöva betala kommunalskatt. Det innebär ungefär 44 750 kronor i månaden. Om du tar ut en lön som överstiger den summan skattar du ytterligare 20 % på varje krona i statlig skatt. 

Om du kan tänka dig att ligga på en månadslön som inte överstiger 44 750, men ändå vill få ut mer pengar under året kan du göra ytterligare ett uttag, och det är för dig med aktiebolag en aktieutdelning. Hur den funkar går vi igenom lite senare. För det finns fler sätt att tänka på. Vill du sätta dig in i det djupare kan du använda K10.nu, som Wint skapat för dig som själv vill kunna räkna på din utdelning.

Läs också: Så kan Wint ge dig bättre koll på bolagets ekonomi 

Eller tänk på det sociala försäkringsskyddet!

Att planera din lön betyder ju inte alltid att du inte vill betala skatt. Det kanske istället är så att du som företagare vill få till bästa möjliga pensionsgrundande inkomst eller socialförsäkringsskydd. Livet går i olika faser och vid en viss tidpunkt kanske det är viktigt för dig att komma upp till en inkomst som till exempel maximerar din föräldrapeng. 

Tar du ut 380 800 kr under 2021 har du nått upp till den högsta sjukpenninggrundande inkomsten. Det betyder att om du blir sjukskriven kommer du att få maximal utbetalning. 

Om du istället tar ut 476 000 kronor i årslön har du möjlighet att få högsta möjliga föräldrapenningsgrundande inkomst. 

Och med båda dessa summor hamnar du dessutom under den statliga skatten. 

Men om du blickar framåt i livet och vill maxa din pensionsgrundande inkomst behöver du ta ut en lön på 550 374 kronor under 2021. Då kommer du visserligen över brytpunkten för den statliga skatten, men framtiden blir ljusare. 

Ta rätt lön – planera din utdelning!

Om du bestämt dig för att ta ut en lön som hamnar under den statliga skatten kan du ändå få ut mer pengar. Då är det dags för en aktieutdelning. Upp till ett visst gränsbelopp skattas din aktieutdelning med 20 %. Det betyder ju i slutändan att du får en högre årslön. 

Hur högt just ditt gränsbelopp är i år beräknas utifrån två olika regler, förenklingsregeln och huvudregeln, där förenklingsregeln grundar sig på ett schablonbelopp och huvudregeln tar hänsyn till den lön du plockat ut. Men ja, det är rätt krångligt. 

Därför har Wint byggt k10.nu,  som du kan använda för att räkna ut vad din rätta lön är om du vill maximera din utdelning. 

Gott nytt år! (Något tidigt!)

 

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?