1515

Svenskt doldisbolag bricka i giganternas AI-kamp

Världens största techjättar investerar miljarder i artificiell intelligens. I skuggan av dem finns ett okänt svenskt AI-bolag som kan komma att spela en nyckelroll.

Teneo är Artificial Solutions plattform för AI som ska hjälpa maskiner att kommunicera med människor.
Teneo är Artificial Solutions plattform för AI som ska hjälpa maskiner att kommunicera med människor.

Artificial Solutions är knappast något av Sveriges mest välkända bolag. Men när det gäller artificiell intelligens (AI) hör de till världskändisarna. Fram till 2009 fungerade Artificial Solutions som ett konsultbolag men har sedan dess ställt om till att fokusera på sin produkt, ett språkbaserat gränssnitt för datorer.

”Den svåra biten när man ska prata med en dator är inte att den ska förstå vad du säger, det är att den ska förstå vad den ska göra av det du säger”, säger Lawrence Flynn, vd på Artificial Solutions. 

Läs mer: Googles framtid ligger i AI och molnet

Bolaget är grundat av tre svenskar, alla tre är fortfarfarande stora aktieägare i Artificial Solutions. Dessutom är bolagets huvudägare det svenska riskkapitalbolaget Scope. Men verksamheten drivs runt om i världen, växer snabbt i USA och det största kontoret ligger i Barcelona.

Artificial Solutions specialitet är det som kallas Natural Language Interaction, NLI.

”NLI är en viktig byggsten i all AI. Våra typiska kunder är stora bolag som teleoperatörer eller resebolag som behöver en plattform för att utveckla nya tjänster gentemot sina kunder”, säger Lawrence Flynn.

Det pågår just nu en kamp mellan teknikvärldens jättar om att ta ledartröjan inom AI. Apple, Google och Amazon lägger miljarder på att ta fram nya smartare lösningar. Det är också här som Artificial Solutions blir en spännande bricka i spelet. Bolagets mjukvara kan hantera 35 olika språk vilket kan innebära en möjlighet till snabb utrullning för techjättarna. Dessutom är det till salu.

” Vi får förfrågningar från flera kategorier av intressenter”, säger Lawrence Flynn.

Läs mer: Svensk bakom en av Silicon Valleys första AI-fonder

Prislappen lär hamna i nivå med bolagets ambitioner. Totalt har Artificial Solutions tagit in nästan 440 miljoner kronor i riskkapital. Bolaget omsatte 45 miljoner kronor 2014 och redovisade en förlust på närmare 80 miljoner kronor. Även under 2015 drogs det med röda siffror.

Lawrence Flynn menar att intresset är störst från mjukvaruföretag inriktat på företagsmarknaden, någon av it-giganterna som vill öka takten på sin AI-utveckling eller ett bolag som redan arbetar med etablerade AI-lösningar.

”Det finns en massa platser där vår lösning skulle passa in. När vår mjukvara hamnar i ett etablerat ekosystem kan vi skala upp väldigt snabbt”, säger Lawrence Flynn. 

Artificial Solutions sitter också på ett par patent som skulle kunna bli viktiga i kampen mellan storföretagen om kontrollen över AI-marknaden. Om man får tro Lawrence Flynn är i alla fall ett av patenten en potentiell guldklimp.

”Vi kallar det ”Network of Knowledge” det är ett koncept som definierar nästa generations ’sök’. Vi har det fortfarande bara i labbet men det ser ut att kunna lösa problemet med att förstå användarnas problem och dess sammanhang och hitta rätt applikation till rätt uppgift och lösa användarnas behov – allt i ett”, säger Lawrence Flynn.  

Ett exempel skulle kunna vara när en användare i dag vill beställa mat. Istället för att då söka efter rätt app för att beställa mat ifrån och sedan beställa så förstår mobilen vad du vill göra och hittar det du behöver för att lösa uppgiften. Om så är fallet är det en teknik som till exempel skulle få Apples App Store att bli interaktiv och intelligent på sätt som inte är möjligt idag. 

Läs mer: Apple tar upp AI-kampen med Amazon och Google


Innehåll från SavelendAnnons

Efter lyckade börsintroduktionen, nu satsar SaveLend på att ytterligare öka verksamheten

Ludwig Pettersson, VD och grundare av SaveLend.
Ludwig Pettersson, VD och grundare av SaveLend.

När fintechbolaget SaveLend börsnoterades 9 juni var det övertecknat till 682 procent – och i första dagens handel tog aktiekursen ett glädjeskutt på 74 procent.

Men nu när yran lagt sig och vardagen tagit vid, lägger bolagets VD Ludwig Pettersson ut kursen framåt.

– Nu ska vi börja jobba ordentligt. Vi ska överträffa våra finansiella mål, något vi är väldigt komfortabla med att vi kommer att göra, och dessutom göra förvärv på vägen som hjälper oss att bli större, säger han. 

SaveLend tillhandahåller två plattformar. Den ena är en investeringsplattform där investerare kopplas samman med låntagare utan att de traditionella bankerna kopplas in. Tillvägagångssättet kallas för peer-to-peer, eller P2P, och har vuxit i popularitet de senaste åren. Den andra är en faktureringsplattform som består av ett komplett faktureringssystem, innehållandes bland annat kundreskontra, avisering, betaltjänster, inkasso och finansieringslösningar. 

Företaget grundades 2014 av Ludwig Pettersson, och 9 juni nåddes ett viktigt delmål på SaveLends resa då man noterades på Nasdaq First North Growth. 

– Det var ett stort intresse på förhand och det var 682 procent övertecknat. Sedan blev det en bra start första dagen. Vi är nöjda, säger han. 

Bolaget tillfördes med noteringen cirka 1220 nya aktieägare och en emissionslikvid om cirka 50 miljoner kronor.

Börsnotering bra för tillväxten

Att vara noterade på Nasdaq är något som kommer att hjälpa SaveLend på den fortsatta tillväxtresan.

– Det stärker absolut vårt varumärke. Det underlättar när vi ska expandera ute i Europa att ha varumärket ”Nasdaq listed” i ryggen och att vi därigenom har gått igenom en noteringsprocess, säger Ludwig Pettersson. 

SaveLend har växt kontinuerligt sedan lanseringen 2014 och 2020 tog det fart ordentligt. Man uppnådde då 1 miljon hanterade fakturor i faktureringsplattformen, en ökning med 400 procent sedan 2018. Under fjärde kvartalet 2020 omsatte SaveLend-koncernen 17,3 miljoner kronor, vilket var 48 procent mer än samma period 2019. Under första kvartalet i år ökade omsättningen med 57 procent jämfört med samma period förra året. 

Den genomsnittliga årsavkastningen för plattformens investerare har varit över 9 procent sedan starten och tillväxten i kapital på investeringsplattformen har de två senaste räkenskapsåren varit 150 procent.

– Vi är på en stark tillväxtmarknad i Sverige, i Europa och globalt. Tillväxten av nya kunder är stor, säger han.

Personlig seger

Att vara börsnoterad innebär också större krav på företaget, något som Ludwig Pettersson välkomnar.

– Vi gillar den ökade transparensen som det innebär att vara noterad. Vi vill ge våra investerare en större inblick i vår verksamhet, säger han.

För Ludwig Pettersson är börsnoteringen också en personlig seger. För många år sedan, i begynnelsen av sin karriär som entreprenör, lovade han sig själv att ta ett bolag till börsen innan han fyller 30. Det lyckades han med, med två månaders marginal.

– Det är kul och man njuter några dagar, men sedan är man tillbaka på jobbet och arbetar mot nästa mål. Där är jag nu, avslutar han.

Läs mer om SaveLend på www.savelend.se 

 

Mer från Savelend

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Savelend och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?