1515

Svenskt bolag vill göra batterier utan kobolt – får miljontillskott

Uppsalabolaget Graphmatech, som kommersialiserar supermaterialet grafen, tar in nytt kapital. Bland annat för att kunna växa sitt säljteam för lansering utomlands, säger grundaren Mamoun Taher.

Uppsalabolaget Graphmatech, där Mamoun Taher är grundare och vd, tillverkar bland annat den här plastkopositen innehållande supermaterialet grafen.
Uppsalabolaget Graphmatech, där Mamoun Taher är grundare och vd, tillverkar bland annat den här plastkopositen innehållande supermaterialet grafen.

Under 2004 upptäckte de två forskarna Andre Geim och Konstanin Novoselov materialet grafen. Sex år senare tilldelades de Nobelpriset i fysik för upptäckten. 

Grafen är ett så kallat 2D-material, eftersom det bara består av ett atomlager, och är 200 gånger starkare än stål. Det är dessutom genomskinligt, böjbart och har en mycket god elektrisk ledningsförmåga.

Men Graphmatechs vd Mamoun Taher är noga med att poängtera att det inte går att använda istället för stål, som många kanske ser framför sig.

”Grafen som additiv i metall ger egenskaper som metall inte har i sig själv. Men det blir inte tusen gånger starkare. Det är snarare så att det kan vara möjligt att göra det starkare med 25 procent kanske”, säger han.

Läs mer: ABB ABB +0,24% Dagens utveckling investerar i svenskt supermaterial

Däremot löser grafen mängder med andra problem. Grafen i en metallkomposit ger slittålighet och självsmörjande egenskaper som leder till lägre friktion. Man kan också se egenskaper som motverkar korrosion. 

”Det är en väldigt hög efterfrågan på det här från industrin”, säger Mamoun Taher.

Han beskriver den nya kapitalrundan om 20 miljoner kronor som en brygginvestering från de tidigare investerarna och statligt ägda Almi Invests greentech-fond. Nästa steg, senare i år eller nästa år, är en riktig A-runda om ytterligare 40 miljoner kronor.

De befintliga ägarna som fortsatt att stötta Graphmatech även denna gång är ABB Technology Ventures, Inno Energy och Walerud Ventures.

Just nu jobbar Graphmatech på tre produktionslinjer. Det handlar dels om det patenterade grafenpulvret, ”Aros graphene”, som kan adderas till andra material för olika kompositer.

Kobolt är problematiskt eftersom det är en begränsad naturresurs

”Vi har kapacitet att tillverka två ton per år i vår fabrik i Uppsala. Det vill vi skala upp till tio ton per år”, säger Mamoun Taher vidare.

Utöver det har Graphmatech också börjat producera egna kompositmaterial. Bland annat en plast som kan användas av företag inom formgjutning.

Den tredje satsningen inom bolaget är en innovation där metallpulver täcks med grafen, kallat för ”coating”.

Hur snart tror du att det finns konsumentprodukter med grafen?

”Det är svårt att säga, men jag tror att metallpulvret som täcks av grafen löser det största problemet för industrin”, säger han och tillägger:

”Det finns redan ett filament (tråd, Di:s anm.) till 3D-skrivare som innehåller grafen. Den används för att 3D-printa sensorer som behöver vara värmetåliga och leda energi.”

Det har pratats mycket om grafen i batterier – hur går det?

”Det är väldigt mycket forskning på det området och vi är med i två projekt. Bland annat Swedish Battery Alliance. Det är spännande. Vi är med och tittar på ett batteri utan kobolt med grafen som additiv. Kobolt är problematiskt eftersom det är en begränsad naturresurs och mest kommer från gruvor i känsliga områden.”

Läs även: Tesla vill skippa dyr metall i nya batterier

 


Innehåll från SEK Svensk ElstandardAnnons

Håll dig uppdaterad i standardiseringsarbetet

Krister Elfgren, försäljningsansvarig hos SEK Svensk Elstandard.
Krister Elfgren, försäljningsansvarig hos SEK Svensk Elstandard.

SEK Svensk Elstandard ansvarar för all elektroteknisk standardisering i Sverige och i deras kommittéer deltar medlemmar från myndigheter och företag runt om i hela Sverige. Att hänga med i standardiseringen är en fördel på många plan.

– Att följa den senaste standarden underlättar och skänker en trygghet i att allt är tillverkat och installerat på rätt sätt, säger Krister Elfgren, försäljningsansvarig hos SEK Svensk Elstandard.

En standard kan i praktiken handla om en klassificering, måttangivelse, säkerhetsfordran eller dokumentation av olika slags elektrotekniska produkter – kort sagt kan man säga att det är en slags uppsättning av förhållningsregler. Myndigheter, organisationer och företag kan delta i SEKs kommittéer och på så sätt påverka framtidens standarder.

– Det kan ta upp till fem år att få igenom en ny standard och med ett så långsiktigt arbete får man insyn och en unik chans att påverka, säger Krister Elfgren.

I nuläget är de runt 800 personer som deltar i SEKs kommittéer, men det finns kapacitet för många fler. SEK är svensk representant i organisationen IEC, som arbetar fram standarder på global nivå. Ju fler medlemmar i de svenska kommittéerna, desto större konkurrenskraft får Sverige internationellt.

Håll dig uppdaterad med SEK e-Standard!

I takt med att tekniken utvecklas, revideras och aktualiseras också standarder och handböcker. Därför är det viktigt att hålla sig uppdaterad kring vilka standarder det är som gäller för stunden, något som kan vara lättare sagt än gjort. SEK e-Standard är abonnemangstjänsten som hjälper dig med det. Genom att prenumerera på SEK e-Standard får du tillgång till standarder och handböcker inom ditt område, som alltid är uppdaterade enligt det allra senaste.

– Med SEK e-Standard går rättelser, tillägg och revideringar automatiskt in i systemet och säkerställer att alla standarder är uppdaterade. När man loggar in på sitt abonnemang får man en god översikt över sina standarder och mer behöver man inte göra – det sköter vi, säger Krister Elfgren.

Det ska vara lätt att göra rätt

Att alltid utgå från en standard är det bästa, säkraste, enklaste och mest effektiva sättet att kvalitetssäkra sitt arbete. När man vet att man jobbar enligt de senaste standarderna fortlöper arbetet både smidigt och kostnadseffektivt.

– Med en aktuell standard eller handbok är det lätt att göra rätt, säger Krister Elfgren.

 

 

Mer från SEK Svensk Elstandard

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med SEK Svensk Elstandard och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?