1515

Svenskt bolag vill göra batterier utan kobolt – får miljontillskott

Uppsalabolaget Graphmatech, som kommersialiserar supermaterialet grafen, tar in nytt kapital. Bland annat för att kunna växa sitt säljteam för lansering utomlands, säger grundaren Mamoun Taher.

Uppsalabolaget Graphmatech, där Mamoun Taher är grundare och vd, tillverkar bland annat den här plastkopositen innehållande supermaterialet grafen.
Uppsalabolaget Graphmatech, där Mamoun Taher är grundare och vd, tillverkar bland annat den här plastkopositen innehållande supermaterialet grafen.

Under 2004 upptäckte de två forskarna Andre Geim och Konstanin Novoselov materialet grafen. Sex år senare tilldelades de Nobelpriset i fysik för upptäckten. 

Grafen är ett så kallat 2D-material, eftersom det bara består av ett atomlager, och är 200 gånger starkare än stål. Det är dessutom genomskinligt, böjbart och har en mycket god elektrisk ledningsförmåga.

Men Graphmatechs vd Mamoun Taher är noga med att poängtera att det inte går att använda istället för stål, som många kanske ser framför sig.

”Grafen som additiv i metall ger egenskaper som metall inte har i sig själv. Men det blir inte tusen gånger starkare. Det är snarare så att det kan vara möjligt att göra det starkare med 25 procent kanske”, säger han.

Läs mer: ABB ABB -1,43% Dagens utveckling investerar i svenskt supermaterial

Däremot löser grafen mängder med andra problem. Grafen i en metallkomposit ger slittålighet och självsmörjande egenskaper som leder till lägre friktion. Man kan också se egenskaper som motverkar korrosion. 

”Det är en väldigt hög efterfrågan på det här från industrin”, säger Mamoun Taher.

Han beskriver den nya kapitalrundan om 20 miljoner kronor som en brygginvestering från de tidigare investerarna och statligt ägda Almi Invests greentech-fond. Nästa steg, senare i år eller nästa år, är en riktig A-runda om ytterligare 40 miljoner kronor.

De befintliga ägarna som fortsatt att stötta Graphmatech även denna gång är ABB Technology Ventures, Inno Energy och Walerud Ventures.

Just nu jobbar Graphmatech på tre produktionslinjer. Det handlar dels om det patenterade grafenpulvret, ”Aros graphene”, som kan adderas till andra material för olika kompositer.

Kobolt är problematiskt eftersom det är en begränsad naturresurs

”Vi har kapacitet att tillverka två ton per år i vår fabrik i Uppsala. Det vill vi skala upp till tio ton per år”, säger Mamoun Taher vidare.

Utöver det har Graphmatech också börjat producera egna kompositmaterial. Bland annat en plast som kan användas av företag inom formgjutning.

Den tredje satsningen inom bolaget är en innovation där metallpulver täcks med grafen, kallat för ”coating”.

Hur snart tror du att det finns konsumentprodukter med grafen?

”Det är svårt att säga, men jag tror att metallpulvret som täcks av grafen löser det största problemet för industrin”, säger han och tillägger:

”Det finns redan ett filament (tråd, Di:s anm.) till 3D-skrivare som innehåller grafen. Den används för att 3D-printa sensorer som behöver vara värmetåliga och leda energi.”

Det har pratats mycket om grafen i batterier – hur går det?

”Det är väldigt mycket forskning på det området och vi är med i två projekt. Bland annat Swedish Battery Alliance. Det är spännande. Vi är med och tittar på ett batteri utan kobolt med grafen som additiv. Kobolt är problematiskt eftersom det är en begränsad naturresurs och mest kommer från gruvor i känsliga områden.”

Läs även: Tesla vill skippa dyr metall i nya batterier

 


Innehåll från SnowflakeAnnons

Saxo Banks övergång till molnlösningar realiserar värdet av data

Många finansiella aktörer står inför en betydande förändring, där de måste utvärdera om deras legacy-system är utrustade för att hantera de snabbt ökande kraven på data, särskilt i fråga om skalbarhet och kompatibilitet. Som en följd av detta övergår allt fler företag till molnbaserade lösningar för att bättre förstå och utnyttja sina data.

Förutom att många äldre lösningar lider av brist på skalbarhet, är de ofta också dyra att underhålla och komplexa att förvalta. Detta är faktorer som är avgörande i finansiella miljöer, där smidighet, kostnadseffektivitet och tillgänglighet blir viktigare för var dag som går. Historiskt har data inom finansbranschen lagrats i separata datasilor, -lager eller -sjöar, vilket avsevärt försvårat att skapa en 360-graders vy av den insamlade informationen. Med molndataplattformar blir det lättare att möta sådana utmaningar och därmed utveckla en verkligt datadriven organisation, med full översikt av befintliga möjligheter och risker.

Skalbarhet, funktionalitet och priskontroll

För Saxo Bank syftade övergången från datalagring on-premise till i molnet till att uppnå ökad skalbarhet, bättre funktionalitet och precisare priskontroll, utan att kompromissa med säkerheten. Ejvind Hald, chef för Saxo Banks globala informationslager, förklarar att den snabba förändringstakten inom finansiella lagar och riktlinjer, i kombination med ökade krav på regelefterlevnad, var ytterligare anledningar till att den internationellt kända banken valde att gå över till molnet.

– Nya bestämmelser kräver mer data för att möta ökade krav. Förr eller senare har man så mycket data att det blir svårt att analysera och använda den. Genom att använda en automatiskt uppdaterad molndataplattform sparar våra anställda mycket tid i arbetet med att efterleva internationella lagstiftningar och krav. Det möjliggör också för våra team att arbeta mer självständigt. Molnlösningar är därtill personal- och kostnadseffektiva, vilket underlättar för oss att vara flexibla som företag – vi kan visualisera all vår data och dela dem med rätt personer vid rätt tidpunkt, var de än befinner sig. Det är en enorm fördel när det gäller att realisera värdet av data.

Säker åtkomst dygnet runt

Saxo Bank valde Snowflakes molnplattform som lösning. Den kommunicerar och samlar in samtliga relevanta data och virtualiserar dem sedan automatiskt och omedelbart till alla team. Effekterna har redan varit betydande, men övergången har inte varit helt utan utmaningar. 

– Det fanns en viss oro för att kunderna skulle känna att molnet inte är tillräckligt säkert. Samtidigt förväntar sig våra kunder tillgänglighet dygnet runt, på resande fot, från dag ett. Säkerheten var därför avgörande i vårt val av molnleverantör och vi käånner oss trygga med de avancerade lösningar som Snowflake tillhandahåller. Framöver ska vi också implementera ett krypteringsverktyg från Snowflakes partnernätverk, för att stärka våra redan robusta säkerhetsåtgärder.

Alla tre stora moln på begäran

Christian Andersen, försäljningsdirektör för Snowflake Danmark, förklarar att molnlösningen i fråga ger finansiella aktörer möjlighet att bryta sig loss från existerande legacy-system. Dataplattformen gör det till exempel möjligt för kunderna att lagra sina data i ett eller flera moln, utan att datan någonsin lämnar Snowflake. Resultatet är snabb och säker datadelning i ett globalt nätverk, vilket inkluderar dataset från S&P, Factset, ESG-dataset och många fler.

– I takt med att cyberattacker ökar har det blivit tydligt att heltäckande molnlösningar, och inte on-premise-lösningar, är den säkraste vägen att gå. Därför erbjuder vår plattform en samlad plats för alla data, med förstklassig säkerhet och styrning. Detta är kritiska faktorer för alla finansiella aktörer i dag, avslutar Christian.

Läs mer om Saxo Banks lösningar 

Läs mer om Snowflake

Mer från Snowflake

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Snowflake och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?