1515

Svenskgrundade Silicon Valley-bolaget Verbling köps upp

Edtech-bolaget Busuu köper språktjänsten Verbling för en okänd summa. ”Vi har offrat mycket blod, svett och tårar, men det var det värt i slutändan”, säger medgrundaren Gustav Rydstedt.

Mikael Bernstein, medgrundare och vd för Verbling (till vänster) med Busuus vd och medgrundare Bernhard Niesner och Verblings tekniska chef och medgrundare Gustav Rydstedt.
Mikael Bernstein, medgrundare och vd för Verbling (till vänster) med Busuus vd och medgrundare Bernhard Niesner och Verblings tekniska chef och medgrundare Gustav Rydstedt.

(Di Digital/Silicon Valley) En språktjänst köper upp en annan. Den Londonbaserade språkappen Busuu betalar ett tvåsiffrigt miljonbelopp i dollar för videospråktjänsten Verbling – startad av tre svenska Stanford-studenter i Silicon Valley 2011.

”Känslan är en blandning av glädje och stolthet. Tillsammans med Busuu kommer vi inte bara kunna fortsätta växa vår tjänst, utan även utveckla nya gemensamma produkter med vår egen teknik, säger Gustav Rydstedt, medgrundare och teknisk chef på Verbling.

Hur stor affär det handlar om vill man inte avslöja, men Gustav Rydstedt säger att han är nöjd.

Verblings tjänst kommer att få leva vidare och teamet på tio personer går till Busuus kontor i London och Madrid, medan San Francisco-kontoret stängs ner. 

Gustav Rydstedt tycker att bolagen kompletterar varandra, då Verbling är en livetjänst för språklektioner medan Busuu är ett digitalt verktyg för självstudier.

”Därför var vi öppna för starta en diskussion om uppköp med Busuu, och när vi lärde känna teamet där kändes det ännu mer naturligt. 1 + 1 = 3”, säger Gustav Rydstedt.

Hur det går för Verbling ekonomiskt är inget han kan dela med sig av, men Busuu har över 100 miljoner användare globalt och räknar med att omsätta 40 miljoner dollar i år.

Gustaf Rydstedt beskriver resan med Verbling som häftig, lärorik och utmanande. Bolaget var med i den prestigefyllda Silicon Valley-acceleratorn Y Combinator 2011 och efter det öppnades många dörrar. Grundarna Mikael Bernstein, Gustav Rydstedt och medgrundaren Jake Jolis, som lämnade Verbling för riskkapitalvärlden, lyckades få med sig flera investerare – som Draper Fisher Jurvetson och Bullpen Capital – på tåget och tog totalt in runt 40 miljoner kronor.

”Vi har fått chansen att påverka mångas liv positivt under åren och har skapat jobb för tiotusentals lärare i alla världens hörn. Att lära sig ett nytt språk är livsviktigt för många, det är inte bara en hobby”, säger Gustav Rydstedt.

2016 skrev Di Digital att Verbling använts av en miljon människor och sedan dess har tjänsten växt stadigt, säger han. Men hur många användare man har haft fram tills nu är ingen officiell siffra i samband med affären.

Läs också: Språktjänsten Verbling når miljonstrecket

Över 10 000 språklärare undervisar live via Verbling i dag på 60 språk, och tjänsten används av både privatpersoner och företag som erbjuder sina anställda språkundervisning.

”Vi har hjälpt elever att komma vidare i sina karriärer, klara sin skolgång eller helt enkelt förstå sin partner bättre. Vi har offrat mycket blod, svett och tårar för dem och det finns nog knappt några droppar kvar, men det var det värt i slutändan”, säger Gustav Rydstedt.

Läs mer: ”Silicon Valley håller på att implodera av sin egen framgång”


Innehåll från SavelendAnnons

SaveLend Group får en flygande start i Finland

Under senaste året har uppstickaren och innovatören SaveLend Group gått från klarhet till klarhet. Efter en lyckad börsnotering och en stadig ström av nya kunder, samarbeten och förvärv, har SaveLend Group satt upp nya finansiella mål och utvecklat sin tillväxtstrategi. Nu siktar företaget på att ytterligare stärka sin närvaro i Europa, med särskild tonvikt på Finland.

Mer om SaveLend Group 

P2P-investeringsaktören SaveLend Groups nya finansiella mål innebär att verksamheten ska nå minst 300 miljoner kronor i omsättning till 2025. Den tidigare målsättningen på 25 procent organisk tillväxt per år har företaget nått med råge, vilket har resulterat i att man också introducerat ett lönsamhetsmått om 25 procent EBITDA-marginal till 2025. 

– Vi befinner oss i en expansiv fas och våra mål är tydliga, vi ska fortsätta på det här spåret och sikta högre och högre, resonerar vd Ludwig Pettersson.

Nya förvärv och partnerskap

De senaste nyheterna inkluderar förvärvet av P2P-pionjären Fixura Ab Oy och ett partnerskap med Bruk Financial Services Oy i Finland. Ludwig berättar att Fixura – som specialiserar sig på investeringar i eurokrediter – är det äldsta P2P-företaget i Norden och därmed sitter på kritisk affärsdata, såväl kring den finska marknaden men också P2P-kunder i stort. 

– Detta är ett förvärv som ger oss en flygande start och öppnar upp för en betydligt större marknad. Fixuras vässade kompetens och omfattande data, i kombination med den teknik vi redan har på plats, gör att vi mycket snabbt kan komma igång på den finska marknaden.

En win-win för båda

Samarbetet med fintech-bolaget Bruk skapar i sin tur en distributionskanal för fakturaköp och förmedling av kapital i Finland. SaveLend Group blir i och med samarbetet Bruks lösning för fakturaköp och dessa finansieras genom investeringsplattformen SaveLend.se. Detta innebär att partnerskapet är en win-win för båda företagen.

– Samarbetet med Bruk har verkligen fina synergier, vi blir deras lösning för fakturaköp och de blir vår kanal för att nå ut brett direkt, det är en stor fördel med att samarbeta med en redan etablerad aktör, säger Ludwig Pettersson.

Fortsätter utveckla sina marknader

Framöver är SaveLend Groups mål att fortsätta utveckla sina existerande marknader, men också att ta ett bredare perspektiv. Riktningen är ännu inte uttagen till 100 procent, men enligt Ludwig finns en tydlig vision om att vara en synlig aktör som erbjuder krediter som tillgångsslag, på hela den europeiska marknaden. Exakt hur fort det kommer att gå vill han dock inte spekulera i. 

– Det beror på de marknader vi söker oss till; varje expansion kräver att verksamheten får slå rot ordentligt så att den kan komma i rullning.

I Finland har emellertid SaveLend Group bevisligen en mycket bra grund för att snabbt komma igång – samarbetet med Bruk förväntas ge över 10 miljoner kronor i omsättning redan under nästa år och förvärvet av Fixura väntas resultera i en positiv utveckling för SaveLend Group i stort, med en omsättning på 20 miljoner kronor under 2022. 

– Det är en spännande balansgång att expandera på ett sunt sätt, utan allt för mycket växtvärk, men vi ser mycket positivt på framtiden, avslutar Ludwig.

Läs mer om SaveLend Groups expansionsplaner  

Mer från Savelend

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Savelend och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?