1515

Svenskens Wikipediautmanare tar in en kvarts miljard: Vi ska finnas på alla världens språk

Nyligen aviserade Wikipediakonkurrenten Everipedia att de ska gå över till blockkedjan. Nu tar bolaget in en kvarts miljard. ”Investeringen möjliggör en omfattande global expansion”, säger medgrundaren till Di Digital.

Theodor Forselius, medgrundare av nätencyklopedin Everipedia
Theodor Forselius, medgrundare av nätencyklopedin EveripediaFoto:Press

Nätenycklopedin Everipedia tar in 30 miljoner dollar, motsvarande omkring 240 miljoner kronor, i en runda ledd av kryptoinvesteraren Galaxy Digital, som grundades av den före detta Goldman Sachs-partnern Michael Novogratz. I februari samlade Galaxy Digital in motsvarande 2 miljarder kronor för att handla i kryptovalutor och investera i bolag.

Everipedia grundades 2015 av bland annat Theodor Forselius från Jönköping som en konkurrent till nätencyklopedin Wikipedia. Bland annat tyckte han och de övriga grundarna att Wikipedia var för stelbenta kring vilka ämnen som var relevanta för encyklopedin. Dessutom ville de förenkla gränssnittet så att fler skribenter kunde bidra.

Läs mer: Byggde Wikipedia-utmanare från studentkorridoren — nu satsar 22-åringen på blockkedjan 

Just nu satsar Everipedia på att flytta encyklopedin till blockkedjan för att ge finansiella incitament till skribenter att bidra med material, och för att skydda innehållet från exempelvis censur. 

”Investeringen innebär att vi kan öka farten på utvecklingen, anlita fler begåvade ingenjörer och bygga ett mer komplett nätverk. Det möjliggör en omfattande global expansion”, skriver Theodor Forselius i en kommentar till Di Digital.

Nu hoppas de kunna öka antalet användare, och sitt genomslag, i fler länder.

”Målet är att det ska finnas miljontals artiklar på alla världens språk och inte bara på den handfull av språk som det gör i dagsläget”, fortsätter Theodor Forselius.

I fjol anslöt Larry Sanger, en av medgrundarna av Wikipedia, till Everipedia. I dag jobbar han som Everipedias informationschef. Företaget uppger att de nu har över 3 miljoner unika besökare i månaden och 6 miljoner artiklar på engelska.

Läs mer: Wikipedia-grundare ansluter till utmanare startad av svensk 22-åring 

”Investeringen förändrar varken vår vision eller vårt slutmål med att bygga världens största encyklopedi på blockkedjan, men jag är övertygad om att vi kommer ta oss dit betydligt fortare än vi kunde tidigare med våra nya resurser”, skriver Theodor Forselius.

Everipedia planerar att lansera på blockkedjan i juni i år.


Innehåll från SavelendAnnons

Enastående framgångsrikt Q2 för SaveLend

Efter sommarens börsnotering har har P2P-investeringsplattformen SaveLend haft fortsatt vind i seglet, med stora onboardingar och rekordmånga nya kunder.

– Vi ser det stora intresset som ett kvitto på att detta är ett vinnande koncept, säger vd Ludwig Pettersson.

Läs mer om SaveLends plattform 

Under sommaren börsnoterades investerings- och sparplattformen SaveLend med en överteckning på cirka 680 procent och har nu över 2000 aktieägare. Sedan dess har såväl investerare som aktieägare på plattformen ökat. 

Dessutom har fastighetsförvaltaren Fastum och fackförbundet Akavia genomgått framgångsrik onboarding på faktureringsplattformen och bidragit med kraftigt ökade transaktionsvolymer.

– Vi har haft tydliga finansiella mål på att växa 25 procent organiskt varje år – dessa mål kommer vi att överträffa och vi ser fram emot att sätta upp nya mål inför nästa år. Det fanns en viss oro för att en så stark utveckling skulle anstränga vår organisation, men vi har upprätthållit vår leveranskapacitet utan problem, även under hög belastning. Därmed har vi också fått bekräftelse på plattformarnas skalbarhet.

Överträffar uttalad målsättning

Nyfikenheten på kreditinvesteringar blir allt större, vilket SaveLends peer-to-peer-plattform är ett levande bevis på. Krediter anses vara ett tryggt tillgångsslag som passar de flesta och avkastningen kommer investerarna till godo i form av utbetald ränta. 

– Krediter ger ett mer förutsägbart kassaflöde än andra tillgångsslag, eftersom det inte är avhängigt börsen i samma utsträckning. Detta har resulterat i att vi kontinuerligt har överträffat vår uttalade målsättning om att leverera 7-9 procents avkastning, vilket vi givetvis avser fortsätta med, betonar Ludwig.

Under augusti presenterades också SaveLends mycket positiva resultat för Q2. Plattformens samlade kapital ökade till 373 miljoner kronor jämfört med 222 miljoner kronor 2020, och snittavkastningen på utlånat kapital låg fortsatt mycket högt, på 10,7 procent. Samtidigt ökade nettoomsättningen med hela 75 procent. 

Med Europa som sitt spelfält

För närvarande är SaveLend aktiva i Sverige, Finland och Polen, vilka är stora marknader för kreditinvesteringar. Fokus ligger i dagsläget på att fortsätta befästa sin närvaro här, men i framtiden är målet att göra hela Europa till företagets spelfält. Ludwig konstaterar dock att det förutsätter en välutvecklad bankinfrastruktur, med fortsatt fokus på automatisering och bra tillgång till kreditdata. 

– Det finns alltid mycket att tänka på när man etablerar sig på nya marknader, men vi har en effektiv och smart modell med enorm potential. Det kommer att bli spännande att vidareutveckla den, avslutar Ludwig.

Sätt igång att investera i SaveLend 

Mer från Savelend

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Savelend och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?