Den svenske entreprenören Carl Pei lämnade sin chefstjänst på den kinesiska mobiljätten Oneplus i slutet av 2020 för att starta sitt eget hårdvarubolag, Nothing.
Det anonyma företagsnamnet till trots har Nothing nu sålt 600.000 exemplar av sina trådlösa hörlurar som lanserades redan i fjol, men inte minst 500.000 enheter av den mobiltelefon som släpptes på marknaden så sent som i juli i år.
Det uppger Carl Pei i en intervju med amerikanska CNBC, i samband med att han nu har har börjat förebereda bolaget för att ta steget in i USA på allvar. Nothing för diskussioner med olika teleoperatörer om potentiella samarbeten.
Etableringen skulle innebära att Nothing blir en direkt konkurrent till Apple på teknikjättens hemmamarknad. Men de höga ambitionerna har inte varit någon hemlighet.
”Vi ska bygga ett alternativ till Apples ekosystem, som har datorer, hörlurar, smartphones och klockor som fungerar riktigt bra”, sa Carl Pei i en intervju med Di redan i september.
Carl Pei avslöjar även att Nothing omsatte ungefär 20 miljoner dollar under 2021, motsvarande 200 miljoner kronor, drivet av den dåvarande hörlursförsäljningen.
Tack vare lanseringen av den egna mobiltelefonen ser Nothing i år ut att öka intäkterna med ungefär tio gånger till cirka 250 miljoner dollar, uppger Carl Pei, vilket motsvarar 2,5 miljarder kronor.
Däremot är bolaget ännu inte lönsamt.
”Målet är att vara lönsamt under 2024. Vi går inte med vinst nu. Och det här året blev ännu svårare på grund av negativa valutaeffekter. Mycket av våra försäljningskostnader är i dollar, medan vi säljer i pund, euro och indiska rupier – allt har minskat i värde mot dollarn”, säger han till CNBC.
Nothing har 400 anställda globalt med huvudkontor i London. Hittills har Carl Pei tagit in runt 220 miljoner dollar i externt kapital, runt 2,3 miljarder kronor, inklusive förskottsbetalningar. Värderingen av bolaget har uppskattats till cirka 4–5 miljarder kronor.
På ägarlistan finns bland annat EQT Ventures, Googles ägarbolag Alphabet genom riskkapitalgrenen GV, den tidigare Apple-chefen Tony Fadell, Twitchs medgrundare Kevin Lin, samt Reddits medgrundare Steve Huffman.