1515

Svenske teknikprofilen byggde miljardbolag i Kina – tar in kapital till sitt nya projekt

Svensken Carl Pei var under sju år med och byggde upp kinesiska Oneplus till en gigant inom mobiltelefonindustrin. Nu blir han entreprenör och tar in 59 miljoner kronor till sitt nya London-baserade projekt – som enligt uppgift till Di ska fokusera på konsumentprodukter inom ljud.

Carl Pei.
Carl Pei.Foto:Banfa Jawla (Di).

Nyligen valde den 31-årige svensken Carl Pei att lämna sin chefspost på det kinesiska mobilföretaget Oneplus, som han sedan starten 2013 hade varit med och byggt upp till ett av världens största varumärken vid sidan om Apple och Samsung. 

Det spekulerades redan då i att Carl Pei inte skulle gå över till en konkurrent, utan hade planer om att starta ett eget företag. Nu tar han in 7 miljoner dollar, motsvarande 59 miljoner kronor, i externt kapital till sitt nya projekt.

”Jag är djupt tacksam och oerhört glad över att ha vänner av denna kaliber som stöder oss i att bygga det som komma skall”, säger Carl Pei i en kommentar.

Än så länge väljer Carl Pei att vara hemlighetsfull om vad bolaget ska syssla med, eller vad det heter. Men han bekräftar att det handlar om produkter riktade till konsumenter. 

Enligt uppgifter till nyhetssajten Techcrunch, som Di också nåtts av, rör det sig dock om hårdvaruprodukter kopplade till ljud – åtminstone inledningsvis. 

I det internationella investerarkollektivet utmärker sig flera teknikentreprenörer: Kevin Lin som har grundat Twitch, en numera Amazon AMZN +1,06% Dagens utveckling -ägd streamingplattform för spel, samt Steve Huffman som är vd för Reddit, ett av världens största nätforum.  

Svenskarna Kim Fai Kok och Zakaria Hersi från Truecaller samt Nick Dahl från Spotify deltar i också som mindre investerare i kapitalrundan.

Enligt Carl Pei väntas mer om planerna i början av 2021. Kapitaltillskottet ska finansiera den pågående produktutvecklingen och nyanställningar av personal till ett huvudkontor i London, heter det.

Läs mer: Svenskens mobilfenomen större än Apple i Indien – drar in miljarder 


Innehåll från SavelendAnnons

Enastående framgångsrikt Q2 för SaveLend

Efter sommarens börsnotering har har P2P-investeringsplattformen SaveLend haft fortsatt vind i seglet, med stora onboardingar och rekordmånga nya kunder.

– Vi ser det stora intresset som ett kvitto på att detta är ett vinnande koncept, säger vd Ludwig Pettersson.

Läs mer om SaveLends plattform 

Under sommaren börsnoterades investerings- och sparplattformen SaveLend med en överteckning på cirka 680 procent och har nu över 2000 aktieägare. Sedan dess har såväl investerare som aktieägare på plattformen ökat. 

Dessutom har fastighetsförvaltaren Fastum och fackförbundet Akavia genomgått framgångsrik onboarding på faktureringsplattformen och bidragit med kraftigt ökade transaktionsvolymer.

– Vi har haft tydliga finansiella mål på att växa 25 procent organiskt varje år – dessa mål kommer vi att överträffa och vi ser fram emot att sätta upp nya mål inför nästa år. Det fanns en viss oro för att en så stark utveckling skulle anstränga vår organisation, men vi har upprätthållit vår leveranskapacitet utan problem, även under hög belastning. Därmed har vi också fått bekräftelse på plattformarnas skalbarhet.

Överträffar uttalad målsättning

Nyfikenheten på kreditinvesteringar blir allt större, vilket SaveLends peer-to-peer-plattform är ett levande bevis på. Krediter anses vara ett tryggt tillgångsslag som passar de flesta och avkastningen kommer investerarna till godo i form av utbetald ränta. 

– Krediter ger ett mer förutsägbart kassaflöde än andra tillgångsslag, eftersom det inte är avhängigt börsen i samma utsträckning. Detta har resulterat i att vi kontinuerligt har överträffat vår uttalade målsättning om att leverera 7-9 procents avkastning, vilket vi givetvis avser fortsätta med, betonar Ludwig.

Under augusti presenterades också SaveLends mycket positiva resultat för Q2. Plattformens samlade kapital ökade till 373 miljoner kronor jämfört med 222 miljoner kronor 2020, och snittavkastningen på utlånat kapital låg fortsatt mycket högt, på 10,7 procent. Samtidigt ökade nettoomsättningen med hela 75 procent. 

Med Europa som sitt spelfält

För närvarande är SaveLend aktiva i Sverige, Finland och Polen, vilka är stora marknader för kreditinvesteringar. Fokus ligger i dagsläget på att fortsätta befästa sin närvaro här, men i framtiden är målet att göra hela Europa till företagets spelfält. Ludwig konstaterar dock att det förutsätter en välutvecklad bankinfrastruktur, med fortsatt fokus på automatisering och bra tillgång till kreditdata. 

– Det finns alltid mycket att tänka på när man etablerar sig på nya marknader, men vi har en effektiv och smart modell med enorm potential. Det kommer att bli spännande att vidareutveckla den, avslutar Ludwig.

Sätt igång att investera i SaveLend 

Mer från Savelend

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Savelend och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?