1515

Svenske stjärnekonomen: Här kommer jobben försvinna

Upp till 80 procent av jobben kan försvinna inom sektorer som detaljhandeln, transport och logistik. Det spår svenske ekonomen Carl Benedikt Frey – som också menar att Sverige har möjlighet att stå emot trenden.

Carl Benedikt Frey forskar om automatiserings inverkan på arbetsmarknaden vid Oxford University.
Carl Benedikt Frey forskar om automatiserings inverkan på arbetsmarknaden vid Oxford University.

Det är butikshandeln och transport- och logistikbranscherna som kommer att drabbas hårdast på kort sikt, spår svensken. E-handeln sänker efterfrågan på butikspersonal, robotar ersätter lagerarbetare och självkörande fordon behöver inga förare, lyder resonemanget.

80 procent av jobben i dessa tre sektorer kan robotiseras, enligt en färsk rapport från en grupp Oxford-forskare som återges av Business Insider. Gruppen leds av svensken Carl Benedikt Frey.

I USA skulle förändringen till exempel slå mot cirka två miljoner lagerarbetare, skriver sajten.

Läs mer: Köpfest på nätet – då blir 2017 ett ödesår för butikerna

Samtidigt menar ekonomen och hans forskargrupp att det inte nödvändigtvis kommer att råda en brist på arbetstillfällen. Däremot kan vissa som har mer kvalificerade jobb i dag behöva nöja sig med mindre avancerade uppgifter.

Vi behöver inte oroa oss för antalet jobb i framtiden

”Vi behöver inte oroa oss för antalet jobb i framtiden. Men det vi har sett på vår radar är att kvaliteten på arbetstillfällena som skapas innebär att många som har jobb med medelinkomster kan behöva ta jobb med lägre lön”, säger Carl Benedikt Frey till Business Insider.

Sveriges högutbildade befolkning kan dock ge landet viss motståndskraft, menar han.

”Det har bidragit till högre inkomstklyftor. Det faktum att vi är relativt högutbildade skapar en miljö där nya företag bildas.”

Läs mer: Svensk Handels vd: ”Vissa köpcentrum kan mycket väl rivas”

Hans tips till den som inte vill bli av med jobbet är att utveckla färdigheter som robotar än så länge har svårt att bemästra.

”En bra kompetens att försöka uppnå är en som kombinerar tekniska, kreativa och sociala färdigheter.”


Innehåll från TableauAnnons

Kraften i data – Tableau rustar bankerna inför framtiden

Den pågående transformationen av finansbranschen innebär stora utmaningar för de företag som ännu inte anpassat sin verksamhet till den digitala verklighet vi lever i. Den världsledande analysplattformen Tableau hjälper bolag att bli mer digitala, datadrivna och rustade inför framtiden. 

– Att förändra hur du ser på och hanterar din data hjälper dig att driva din digitala transformation, säger Fredrik Holmgren, nordisk säljchef på Tableau Software. 

Pandemiåret 2020 har drivit fram och skyndat på den digitala utveckling som redan pågått länge. För finansbranschen innebär det att förlegade system och manuella processer måste bytas ut snabbt och ge plats åt nya arbetssätt samt kompletteras med ny, relevant kompetens. Många banker och finansbolag använder fortfarande äldre system som skapar stora utmaningar för verksamheten.

Tableaus erbjudande går ut på att stötta verksamheter på data- och digitaliseringsresan. Detta genom att bland annat samla data från olika källor och på ett säkert sätt skapa en gemensam analysbild som påskyndar den insiktsdrivna affärsstrategin. Det i sin tur frigör potentialen hos medarbetarna att förstå viktiga frågor och hur de ska arbeta mot gemensamma lösningar. 

– Sammanhållningen och gemenskapen inom verksamheten är helt central för att man ska lyckas och genom att erbjuda medarbetare ett analysverktyg via självbetjäning får medarbetaren en större frihet att se nya affärsmöjligheter utan att behöva vänta på IT och IT frigör tid till annat, säger Fredrik Holmgren.

Viktigt att förstå kundernas behov

Den digitala eran kommer med ökade krav på bankernas service. Tableau ser att nyckeln till ett bra kundbemötande är att möta kundernas behov på djupet; hur komplext ärendet än är måste kundupplevelsen vara snabb och friktionsfri.

– Det handlar inte längre om att svara på förändringar på marknaden, det handlar om att förstå kundbehov och att möta dem innan konkurrenterna gör det. Banker kan växa med upp till 27,5% bara genom att förbättra deras kundupplevelse, säger Fredrik Holmgren.

Men det är inte bara kraven på kundbemötande som behöver ses över. Regleringar när det gäller data- och integritetsfrågor skärps i takt med den digitala utvecklingen och för att uppfylla de nya lagkraven krävs en förbättrad datakapacitet. Fredrik lyfter vikten av att vara proaktiv. 

– När reglerna skärps är det viktigt att vara beredd. Dina uppgifter kan ge dig full insyn i risk, försäljning och kundnytta och att samtidigt samla in dem kan bidra till att förekomma eventuella framtida lagkrav.

Kraften i data

Kraften i data är stark. Den kan hjälpa till att övervinna kostnads- och processineffektivitet, förbättra riskhanteringen samt ge finansiella organisationer verktyg att identifiera nya hot samt förutsäga och varna för potentiellt bedrägeri.

– Att välja den digitala vägen handlar inte bara om framtiden för finansbranschen, utan man bör agera redan idag. Företag som inte anpassar sig till den nya digitala verkligheten står inför mycket verkliga och växande risker. Data ligger i hjärtat av denna omvandling, avslutar Fredrik Holmgren.

 

Mer från Tableau

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Tableau och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?