1515

Svenske dj-stjärnan investerar i bolag som ska rena hav

Axwell investerar i techbolaget Surfcleaner. Bolaget har en produkt som renar hav och stora vattenmassor.

Dj-stjärnan Axwell från Swedish House Mafia.
Dj-stjärnan Axwell från Swedish House Mafia.Foto:Pressbild

Dj-stjärnan Axwell från Swedish House Mafia investerar i techbolaget Surfcleaner.

Totalt tar bolaget in 4 miljoner kronor i den aktuella finansieringsrundan, enligt handlingar från Bolagsverket som Di Digital tagit del av.

Bolagets produkt, som heter just Surfcleaner, renar hav och stora vattenmassor genom att samla in och separera allt som flyter på vattenytan. Det gäller allt från det tunnaste oljeskimmer till tjock olja, slam och skräp. Tekniken bygger på så kallad gravimetrisk separation. 

Läs mer: Efter Avicii: ”Ash” lanserar digital talangjakt 

Surfcleaner kan i ett steg separera upp till 100 procent av det flytande ämnet med en kapacitet på upp till 8 000 liter i timmen, skriver bolaget i ett pressmeddelande. Man hoppas även driva produkten med solpaneler. Bolaget säger sig ha räknat teoretiskt på Exxon Valdez oljespillet i Alaska 1989 och kommit fram till att 50 stycken Surfcleaners hade kunnat rena spillet på 54 dagar. Upprensningen sägs då ha tagit tre år och kostade flera miljarder kronor.

Surfcleaner renar hav genom att samla in och separera allt som flyter på vattenytan.
Surfcleaner renar hav genom att samla in och separera allt som flyter på vattenytan.

Bolaget har flera installationer idag på exempelvis Louddens Oljehamn, Cirkle K i Nacka, Preemraf i Göteborg och Midroc i Skellefteå.

Läs mer: Steve Angello: ”Har investerat 200 miljoner i startups” 

Surfcleaner är baserat på ett patent som Stig Lundbäck registrerade 1984. Idag är Stigs dotter, Christina Lundbäck, verksam som grundare i SurfCleaner.

Axwell uppges ha lagt fram idén om att kunna ”adoptera en Surfcleaner”. Tanken är att man som privatperson kan gå in och köpa en liten del av ett Surfcleaner-projekt, följa dess framsteg och chatta med andra delägare genom en app. 


Innehåll från SEK Svensk ElstandardAnnons

Håll dig uppdaterad i standardiseringsarbetet

Krister Elfgren, försäljningsansvarig hos SEK Svensk Elstandard.
Krister Elfgren, försäljningsansvarig hos SEK Svensk Elstandard.

SEK Svensk Elstandard ansvarar för all elektroteknisk standardisering i Sverige och i deras kommittéer deltar medlemmar från myndigheter och företag runt om i hela Sverige. Att hänga med i standardiseringen är en fördel på många plan.

– Att följa den senaste standarden underlättar och skänker en trygghet i att allt är tillverkat och installerat på rätt sätt, säger Krister Elfgren, försäljningsansvarig hos SEK Svensk Elstandard.

En standard kan i praktiken handla om en klassificering, måttangivelse, säkerhetsfordran eller dokumentation av olika slags elektrotekniska produkter – kort sagt kan man säga att det är en slags uppsättning av förhållningsregler. Myndigheter, organisationer och företag kan delta i SEKs kommittéer och på så sätt påverka framtidens standarder.

– Det kan ta upp till fem år att få igenom en ny standard och med ett så långsiktigt arbete får man insyn och en unik chans att påverka, säger Krister Elfgren.

I nuläget är de runt 800 personer som deltar i SEKs kommittéer, men det finns kapacitet för många fler. SEK är svensk representant i organisationen IEC, som arbetar fram standarder på global nivå. Ju fler medlemmar i de svenska kommittéerna, desto större konkurrenskraft får Sverige internationellt.

Håll dig uppdaterad med SEK e-Standard!

I takt med att tekniken utvecklas, revideras och aktualiseras också standarder och handböcker. Därför är det viktigt att hålla sig uppdaterad kring vilka standarder det är som gäller för stunden, något som kan vara lättare sagt än gjort. SEK e-Standard är abonnemangstjänsten som hjälper dig med det. Genom att prenumerera på SEK e-Standard får du tillgång till standarder och handböcker inom ditt område, som alltid är uppdaterade enligt det allra senaste.

– Med SEK e-Standard går rättelser, tillägg och revideringar automatiskt in i systemet och säkerställer att alla standarder är uppdaterade. När man loggar in på sitt abonnemang får man en god översikt över sina standarder och mer behöver man inte göra – det sköter vi, säger Krister Elfgren.

Det ska vara lätt att göra rätt

Att alltid utgå från en standard är det bästa, säkraste, enklaste och mest effektiva sättet att kvalitetssäkra sitt arbete. När man vet att man jobbar enligt de senaste standarderna fortlöper arbetet både smidigt och kostnadseffektivt.

– Med en aktuell standard eller handbok är det lätt att göra rätt, säger Krister Elfgren.

 

 

Mer från SEK Svensk Elstandard

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med SEK Svensk Elstandard och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?