Det Berlinbaserade fertilitetsbolaget Clue har stort stöd bland svenska affärsänglar. Nu har bolaget tagit in 170 miljoner kronor, uppger Clues vd Ida Tin på scen på Slush.
Mimi Billing
Text
Clues grundare: Moritz von Buttlar, Ida Tin, Hans Raffauf och Mike LaVigne.Foto:Clue
(Di Digital/Helsingfors) Fertilitetsappen Clue (NTL) ger kvinnor stöd att förstå sin hälsa utifrån sin menscykel.
Sedan starten 2013 har det Berlinbaserade bolaget lockat till sig ett stort antal svenska investerare, bland annat Sophia Bendz (NTL), numera på Atomico, affärsängeln Hampus Jakobsson och Soundcloud-grundarna Erik Wahlforss och Alexander Ljung.
Nu har bolaget tagit in 20 miljoner dollar, motsvarande 170 miljoner kronor, från bland annat Nokia Growth Partners och existerande investerare Union Square Ventures och Mosaic Ventures.
På en av scenerna på startupeventet Slush i Helsingfors medverkade Clues vd och medgrundare Ida Tin tillsammans med bland andra Lifesums operativa chef och medgrundare Marcus Gners (NTL).
”Det här är en väldigt bra dag, för vi har just stängt vår B-runda. Vi har tagit in 20 miljoner dollar och det är väldigt roligt för jag gillar verkligen att jobba med nordiska investerare,” öppnade Ida Tin med att säga.
Den nya investeringen ska delvis användas för att utveckla appen ytterligare. Clue har sedan starten tagit in cirka 280 Mkr i riskkapital och fått 5 miljoner kvinnor att använda sin app. Clue konkurrerar med bland andra svenska Natural Cycles (NTL).
Innehåll från LitiumAnnons
Rapport: digitala satsningar en konkurrensfördel i B2B
Nyligen presenterade Litium för sjunde året i rad sin undersökning Nordic Digital Commerce in B2B. Studien baseras på svar från 920 personer från nordiska bolag och visar att digitaliseringen av handeln inom B2B fortsätter att växa stadigt, med tydliga fördelar för både företag och kunder.
– Företag som inte följer digitaliseringstrenden riskerar att erbjuda en sämre kundupplevelse och tappa kunder över tid, säger Malin Bodolla hos Litium.
Pandemin orsakade en kraftig ökning av digitala investeringar inom de flesta branscher. Inom B2B har utvecklingen haft en något långsammare takt, men Litiums granskning visar att över hälften av de tillfrågade B2B-bolagen antingen har påbörjat – eller accelererat – sin försäljning i digitala kanaler. Rapporten visar att det trots lågkonjunktur är få som bromsar ner: 72 procent anger att deras investeringar är oförändrade och endast 4 procent anger att de avser minska sina investeringar inom digital handel. 13 procent planerar istället att öka sina investeringar.
– Trenden mot digitalisering inom B2B-försäljning fortsätter stadigt att växa och förväntas inte bromsa in. Det blir därför viktigt för produktbolag att hitta de verktyg som faktiskt gör skillnad för deras effektivitet och kundupplevelse, konstaterar Malin Bodolla.
Hon förklarar vidare att digitaliseringsresan ofta påbörjas med syfte att förenkla intern administration och intern effektivisering, men pekar på att årets studie visar ytterligare fördelar med digitala investeringar:
– Ökad digitalisering av handeln resulterar ofta i att kunden får en bättre upplevelse och relation till företaget, exempelvis genom self-service-tjänster eller enkel tillgång till viktig information när de själva behöver det.
Ökad fokus på kundinsikter och kunskapsutbyte
Detta menar Malin Bodolla går i linje med en mer övergripande trend, där ett större antal B2B-företag lägger mer tid och resurser på att öka insikterna kring kundresan och kartlägga kundernas behov. Tidigare skedde sådana åtgärder mer ad-hoc men allt fler bolag har nu detta som en del i ett systematiskt arbetssätt.
– I mitt tycke är detta ett genombrott: trots tuffare tider ser vi att ett ökande antal företag gör en extra insats för att förstå kundernas behov och vanor i sin kundresa för att använda dessa insikter som grund för att anpassa sitt erbjudande. Att på detta sätt arbeta med ett tydligt fokus på kundinsikter säkerställer att bolagens investeringar kommer att gagna både det egna företaget och kunderna.
Årets undersökning visar också på en ökad vilja att dela kunskap om utmaningar och resultat, vilket i sin tur bottnar i ökad erfarenhet av det digitala såväl som en vilja att både diskutera och förstå utmaningar.
– Litium har alltid haft en uttalad målsättning om ökat kunskapsutbyte på marknaden och jag är otroligt glad över att så många tar initiativ för att dela insikter, lärdomar och erfarenheter! I år har vi fått så många idéer, öppna kommentarer och tips att vi kunde göra ett helt kapitel kring respondenternas tips och råd till andra företag – det kommer att gynna oss alla över tid.
Balans mellan kostnadskontroll och investeringar
Det är viktigt att sikta på en balans mellan kostnadskontroll och investeringar, speciellt i tider av lågkonjunktur, betonar Malin Bodolla. Det handlar om att göra välavvägda prioriteringar och satsa på investeringar som faktiskt gör skillnad, till exempel genom att öka effektiviteten eller förbättra kundupplevelsen.
– Man kanske inte kan göra allt man vill, därför är det viktigt att ha en tydlig strategi och förståelse för sin kunds behov och förändringar över tid. Med hänsyn till att kunder idag ställer allt högre och mer föränderliga krav är det avgörande att påbörja detta arbete så tidigt som möjligt. Det handlar om att vara flexibel och snabb att agera när nya möjligheter dyker upp.
Det Malin Bodolla säger är relevant även i fråga om att rekrytera och behålla medarbetare. På samma sätt som konsumenter kräver digitaliserade processer och tjänster, förväntar sig arbetsmarknaden bästa tänkbara verktyg för att vara effektiv.
– Man vinner långsiktigt på att förbereda sig nu för en framtida högkonjunktur. Genom att göra nödvändigt grundarbete nu blir man redo när marknaden vänder. Fundera över vad som är viktigast för just er och se till att börja agera. De som inte satsar kommer att ha svårt att komma ikapp de som redan kommit igång, avslutar hon.