1515

Svenskbackade Clue tar in 170 miljoner

Det Berlinbaserade fertilitetsbolaget Clue har stort stöd bland svenska affärsänglar. Nu har bolaget tagit in 170 miljoner kronor, uppger Clues vd Ida Tin på scen på Slush.

Clues grundare: Moritz von Buttlar, Ida Tin, Hans Raffauf och Mike LaVigne.
Clues grundare: Moritz von Buttlar, Ida Tin, Hans Raffauf och Mike LaVigne.Foto:Clue

(Di Digital/Helsingfors) Fertilitetsappen Clue (NTL) ger kvinnor stöd att förstå sin hälsa utifrån sin menscykel.

Sedan starten 2013 har det Berlinbaserade bolaget lockat till sig ett stort antal svenska investerare, bland annat Sophia Bendz (NTL), numera på Atomico, affärsängeln Hampus Jakobsson och Soundcloud-grundarna Erik Wahlforss och Alexander Ljung.

Läs mer: Sveriges 52 mäktigaste tech-investerare: Sophia Bendz

Nu har bolaget tagit in 20 miljoner dollar, motsvarande 170 miljoner kronor, från bland annat Nokia Growth Partners och existerande investerare Union Square Ventures och Mosaic Ventures.

På en av scenerna på startupeventet Slush i Helsingfors medverkade Clues vd och medgrundare Ida Tin tillsammans med bland andra Lifesums operativa chef och medgrundare Marcus Gners (NTL).

”Det här är en väldigt bra dag, för vi har just stängt vår B-runda. Vi har tagit in 20 miljoner dollar och det är väldigt roligt för jag gillar verkligen att jobba med nordiska investerare,” öppnade Ida Tin med att säga.

Läs mer: Svenska änglar älskar Clue

Den nya investeringen ska delvis användas för att utveckla appen ytterligare. Clue har sedan starten tagit in cirka 280 Mkr i riskkapital och fått 5 miljoner kvinnor att använda sin app. Clue konkurrerar med bland andra svenska Natural Cycles (NTL).


Innehåll från SavelendAnnons

Efter lyckade börsintroduktionen, nu satsar SaveLend på att ytterligare öka verksamheten

Ludwig Pettersson, VD och grundare av SaveLend.
Ludwig Pettersson, VD och grundare av SaveLend.

När fintechbolaget SaveLend börsnoterades 9 juni var det övertecknat till 682 procent – och i första dagens handel tog aktiekursen ett glädjeskutt på 74 procent.

Men nu när yran lagt sig och vardagen tagit vid, lägger bolagets VD Ludwig Pettersson ut kursen framåt.

– Nu ska vi börja jobba ordentligt. Vi ska överträffa våra finansiella mål, något vi är väldigt komfortabla med att vi kommer att göra, och dessutom göra förvärv på vägen som hjälper oss att bli större, säger han. 

SaveLend tillhandahåller två plattformar. Den ena är en investeringsplattform där investerare kopplas samman med låntagare utan att de traditionella bankerna kopplas in. Tillvägagångssättet kallas för peer-to-peer, eller P2P, och har vuxit i popularitet de senaste åren. Den andra är en faktureringsplattform som består av ett komplett faktureringssystem, innehållandes bland annat kundreskontra, avisering, betaltjänster, inkasso och finansieringslösningar. 

Företaget grundades 2014 av Ludwig Pettersson, och 9 juni nåddes ett viktigt delmål på SaveLends resa då man noterades på Nasdaq First North Growth. 

– Det var ett stort intresse på förhand och det var 682 procent övertecknat. Sedan blev det en bra start första dagen. Vi är nöjda, säger han. 

Bolaget tillfördes med noteringen cirka 1220 nya aktieägare och en emissionslikvid om cirka 50 miljoner kronor.

Börsnotering bra för tillväxten

Att vara noterade på Nasdaq är något som kommer att hjälpa SaveLend på den fortsatta tillväxtresan.

– Det stärker absolut vårt varumärke. Det underlättar när vi ska expandera ute i Europa att ha varumärket ”Nasdaq listed” i ryggen och att vi därigenom har gått igenom en noteringsprocess, säger Ludwig Pettersson. 

SaveLend har växt kontinuerligt sedan lanseringen 2014 och 2020 tog det fart ordentligt. Man uppnådde då 1 miljon hanterade fakturor i faktureringsplattformen, en ökning med 400 procent sedan 2018. Under fjärde kvartalet 2020 omsatte SaveLend-koncernen 17,3 miljoner kronor, vilket var 48 procent mer än samma period 2019. Under första kvartalet i år ökade omsättningen med 57 procent jämfört med samma period förra året. 

Den genomsnittliga årsavkastningen för plattformens investerare har varit över 9 procent sedan starten och tillväxten i kapital på investeringsplattformen har de två senaste räkenskapsåren varit 150 procent.

– Vi är på en stark tillväxtmarknad i Sverige, i Europa och globalt. Tillväxten av nya kunder är stor, säger han.

Personlig seger

Att vara börsnoterad innebär också större krav på företaget, något som Ludwig Pettersson välkomnar.

– Vi gillar den ökade transparensen som det innebär att vara noterad. Vi vill ge våra investerare en större inblick i vår verksamhet, säger han.

För Ludwig Pettersson är börsnoteringen också en personlig seger. För många år sedan, i begynnelsen av sin karriär som entreprenör, lovade han sig själv att ta ett bolag till börsen innan han fyller 30. Det lyckades han med, med två månaders marginal.

– Det är kul och man njuter några dagar, men sedan är man tillbaka på jobbet och arbetar mot nästa mål. Där är jag nu, avslutar han.

Läs mer om SaveLend på www.savelend.se 

 

Mer från Savelend

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Savelend och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?