Hoppa till innehållet

Annons

Svenskarnas oönskade julklappar – hett byte på andrahandsmarknaden

När julen drar mot sitt slut är det dags att ta itu med de oönskade presenterna. Vissa ges bort, andra lämnas tillbaka men alltfler hamnar på marknadsplatser som Tradera. ”Försäljningen på hemsidan under julhelgen ökade med 14 procent jämfört med samma period i fjol”, säger Traderas pressansvarig Sofia Hagelin. 

I mitten, Sofia Hagelin, pressansvarig på Tradera.
I mitten, Sofia Hagelin, pressansvarig på Tradera.

Enligt den cirkulära marknadsplatsen Tradera ökade försäljningen under juldagarna med 4 procent under julhelgen jämfört med genomsnittsförsäljningen under resten av 2021. Anledningen bakom är oönskade julklappar.

”När man tittar på 24, 25 och 26 december enligt försäljningsvolym så är det kläder och leksaker som är de mest ”oönskade julklapparna”, säger Sofia Hagelin, pressansvarig på Tradera.

Mest går det att se damkläder som klänningar, skjortor och blusar följt av presenter för de små. Där toppar lego och pussel. Även herrkläder är poppis, där skjortor och tröjor sticker ut som extra annonserade.

”Det är klassiska grejer men i år ser vi bland annat att kategorin hemelektronik har vuxit mycket, som dataspel och spelkonsoler. Även svenskt porslin går år. Samlarobjekt förekommer varje år”, säger hon.

Något som särskiljer årets andrahandsförsäljning på Tradera under mellandagarna är försäljningen av varor som det har varit brist på i år. 2021 kantades av brist på varor, bortsett från halvledarebristen som det har talats om under året rådde det även brist på en viktig vara för julbordet – ansjovis. 

”Det blir ju ingen Janssons frestelse utan ansjovis.”

Bristen på ansjovis i år kan bland annat förklaras genom dåligt fiske. På grund av detta stod hyllorna tomma i många mataffärer runtom i Sverige innan julen. 

Många hamstrade ansjovisburkar och annonseringen efter det ökade på hemsidor som Tradera. Till och med i dag går det att hitta utannonserad Ansjovis på hemsidan för 100 kronor. 

En annan julklassiker som återvänder på Tradera är äldre Aladdinaskar – anledningen – den lilla pralinen som slutade säljas 2014.  

”Vi hade 30-tal Aladdinaskar med Trillingnöten ute på annons, de var alltså oöppnad från 2013. Den senaste asken såldes för 475 kr.”

Statistiken visar även på att försäljningen på hemsidan under julhelgen ökade med 14 procent jämfört med samma period i fjol. Sofia Hagelin tror att det beror på det hållbarhetstänk som svept världen över.

Hon menar på att allt fler tänker på den klimatpåverkan som nykonsumtion skapar. Fler väljer att köpa och sälja på andrahands sidor.

”Köpen av begagnade presenter inför julen har ökat. Allt fler inser att man inte kan köpa nytt hela tiden. Det är glädjande att allt fler värdesätter de ”oönskade presenterna” och väljer att sälja eller ge bort dem.”

 

 

Innehåll från SoftwareONEAnnons

Anamma AI och förändra spelreglerna

AI inte bara en trend, utan en nödvändighet för företag att överleva och växa. Enligt Henrik Lindblad på SoftwareOne behöver företag omfamna AI för att förändra spelreglerna på dagens digitala marknad.

– Tänk dig en värld där du i naturligt språk kan ställa en fråga till AI om vilken av era kunder som ger er bäst chans att expandera er affär, och få ett svar inom några få sekunder, säger han.

Läs mer om SoftwareOne här 

I en värld där teknologin utvecklas snabbare än någonsin är det avgörande för företag att omfamna förändringen och implementera AI-lösningar. Techbolaget SoftwareOne har tagit ledningen när det gäller att hjälpa företag att förstå och implementera AI-lösningar. De har länge lyft fram vikten av att företag framtidssäkrar sina verksamheter genom att anamma den artificiella intelligensen. Henrik Lindblad, Cloud & AI Specialist, betonar att dagens företags framgång bygger på att omfamna den senaste teknologin. Genom att stödja kunder med molnmigration och modernisering av arbetsprocesser ger SoftwareOne en unik förståelse för hur AI kan omgestalta företagsverksamheten och maximera teknologins fördelar.

– Förbättrad kodskrivning och automatiserade insikter från säljsystem är exempel på hur AI kan förstärka befintliga arbetsflöden. Tänk dig en värld där du enkelt kan fråga AI vilken kund som ger bäst möjlighet att expandera verksamheten och få svar på några sekunder. Produkter som Microsoft Copilot gör denna verklighet möjlig och kommer snart att bli tillgängliga för alla.

Förbättrad kodskrivning förstärker flöden

Genom att modernisera befintliga teknikmiljöer och använda AI för att skapa mervärde menar han att företag kan uppnå ökad effektivitet och framgång.

– Enligt undersökningar som har gjorts kommer tre fjärdedelar av det värde som generativ AI kan skapa att vara inom områdena kundrelationer, marknadsföring, försäljning och R&D. Tidiga uppskattningar indikerar till och med möjligheten att effektivisera 60–70 procent av en anställds tid med AI.

Företag som anammar AI förbättrar sina produkter och tjänster, medan de som inte gör det riskerar att tappa mark och stagnera. Dessutom kan de förlora talanger till konkurrenter med en mer framåtsträvande teknologisk arbetsmiljö. Henrik konstaterar att man för att kunna komma igång med och genomföra en lyckad AI-transformation behöver stöd från flera olika delar av verksamheten. 

– Man behöver någon med god kunskap om ”var skon klämmer” för att förstå var den artificiella intelligensen kan göra störst skillnad i företaget. Därefter behöver man blanda in diverse beslutsfattare och produktägare för att driva igenom projektet, och förstås säkerställa att övriga medarbetare har tillräcklig kunskap om förändringarna som sker. 

”AI är inte en magisk lösning”

Likt andra processer betonar han att det första steget är att ha en idé eller vision: AI är inte en magisk lösning som löser alla problem, så en realistisk idé och tydliga delmål är nödvändiga.

– En samarbetspartner som kan översätta idén till en prototyp och slutlig produkt är ofta avgörande. Här spelar SoftwareOne en viktig roll. Vi kan hjälpa er att förverkliga era AI-idéer och skapa en mer dynamisk och responsiv arbetsmiljö, vilket öppnar upp nya affärsmöjligheter och hjälper er att förändra spelreglerna i er organisation.

Läs mer om SoftwareOnes AI-satsning här 

 

Mer från SoftwareONE

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med SoftwareONE och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera