1515
Annons

Svenskarnas it-bolag växer i krigets Ukraina

En revolution och ett krig har kommit i vägen. Men trots det har Gustav Henman, 29, och Andreas Flodström, 27, lyckats bygga upp it-konsultbolaget Beetroot i Ukraina.

Gustav Henman och Andreas Flodström, grundare av konsultbolaget Beetroot.
Gustav Henman och Andreas Flodström, grundare av konsultbolaget Beetroot.

”Den 2 maj i fjol drog kravallerna igång i Odessa några hundra meter från oss. Vi satt på vår gård och hörde stenkastning och skott. Det var upplopp på gatan i ett par timmar”, berättar Gustav Henman, medgrundare av it-konsultbolaget Beetroot.
 
Historien om konsultbolaget Beetroot liknar inte många andra startupbolag med svenska grundare. De senaste åren har Gustav Henman och Andreas Flodström byggt upp ett it-bolag med 70 anställda. Vad de inte visste när de startade bolaget i Ukraina var att de skulle hamna mitt i en konfliktzon. När ett misslyckande för andra entreprenörer kan vara att behöva lägga ned har Andreas och Gustav tvingats planera evakuering av personalen.
 
Det hela började 2012 då Gustav Henman tillsammans med Andreas Flodström åkte till Kiev med en vag idé om att starta någon typ av it-konsultverksamhet, eftersom de såg behovet av utvecklare i väst och visste att det fanns ovanligt gott om utvecklare i Ukraina.
”Andreas hade en gammal Lada. Vi åkte från S:t Petersburg till Kiev där vi hyrde ett kontor. Sen bodde vi på det där kontoret de första fem månaderna”, säger Gustav Henman.
 
Gustav och Andreas lärde känna varandra på Chalmers. Båda hade ett intresse för Ryssland och östra Europa. Via utbytesstudier och Andreas rysktalande flickvän hade de lärt sig språket. Nu hade Andreas lyckats få igenom att hans examensjobb på Chalmers entreprenörsskola skulle vara att starta ett outsourcingbolag i Ukraina.
 
Det första året handlade till stor del om att åka tåg.
”Jag tror vi spenderade 700-800 timmar på tåg”, säger Andreas Flodström.
Samtidigt experimenterade de med olika modeller för hur det skulle gå att driva ett it-bolag med kunder i väst. Ukraina har en stark ingenjörstradition och en stor it-sektor med fokus på outsourcing.

Vi frågade om de trodde att de här spänningarna skulle kunna leda till en konflikt.

I januari 2013 hade bitarna fallit på plats. De skulle driva ett bolag konsultbolag där de ukrainska utvecklarna löd direkt under sina svenska kunder. Deras första riktiga kontor etablerade de i staden Odessa. En uppdelad stad med tydliga spänningar mellan den pro-ryska och den pro-ukrainska delen av befolkningen.
”Vi pratade med ambassaden och andra med insyn. Vi frågade om de trodde att de här spänningarna skulle kunna leda till en konflikt. Men deras svar var att det inte fanns något som tydde på att det skulle vara mer än en parlamentarisk konflikt”, säger Gustav Henman.
 
Hösten 2013 ändrades läget när revolutionen startade på Majdan-torget i Kiev. I mars 2014 annekterade Ryssland Krimhalvön. Oroligheterna spred sig i landet och just Odessa var en av de platser där kravallerna blev särskilt våldsamma. Den 2 maj 2014 tog proryska demonstranter skydd i en byggnad i Odessa som sattes i brand. Ett 40-tal personer dog under dagen, de flesta i den anlagda branden. 
”Det blev väldigt otrevligt och spänd stämning”, säger Gustav Henman.

Faktum är att vi inte förlorat en enda arbetstimme. Vi behöver bara el och internet och vi har generatorer som går på direkt om elen stängs av. 

Vid den här tiden var det väldigt oklart vart händelseutvecklingen skulle leda. Gustav och Andreas började planera för evakuering.

”Vi tog fram en evakueringsplan för kontoret i Odessa. Eftersom det bara är folk och datorer är det ganska lätt att flytta västerut. Tanken var att kunna flytta över en helg och kunna vara uppe och arbeta direkt igen”, säger Gustav Henman.
Men den senaste tiden har konflikten isolerats till de östra delarna av Ukraina.
”Faktum är att vi inte förlorat en enda arbetstimme. Vi behöver bara el och internet och vi har generatorer som går på direkt om elen stängs av.”


Kravallerna i Odessa krävde ett 40-tal dödsoffer. Foto: AP 

I dag har de kontor i Odessa, Kiev och Poltava. Dessutom driver de tillsammans med Sida en utbildningsakademi i Poltava för unga ukrainare som vill in i IT-branschen. Faktum är att just IT-branschen är en av ytterst få branscher i Ukraina som klarat av att växa de senaste åren.
”Valutan har fallit med 60-70 procent men vi och alla andra i it-branschen sätter löner i dollar. Så våra anställda har fått ett jättelyft i köpkraft. Det här har gjort att det är extremt tryck på folk som vill in i it-branschen”, säger Andreas Flodström.
 
Medellönen i Ukraina är 150 dollar i månaden, cirka 1200 kronor. En helt nyutbildad it-utvecklare tjänar nästan det tredubbla, ungefär 3500 kronor i månaden.
”Men sen ökar lönekurvan i stort sett exponentiellt. De erfarna utvecklarna som kan konkurrera med västerländska utvecklare kan tjäna 4000 dollar i månaden”,  säger Gustav Henman.

Det är klart att det kommer att vara några tuffa år för landet nu. Men den här unga generationen är verkligen en ljuspunkt.

De låga lönerna i Ukraina gör att Beetroot i år kommer att omsätta ungefär 10 miljoner kronor trots att de sysselsätter 70 personer. Just nu växer bolaget med 4-5 personer i månaden, en takt som grundarna vill fortsätta växa i.
”Förra året var ganska omtumlande. Det gjorde också att det har blivit mer social drivkraft i det vi gör. Det finns en väldigt positiv attityd bland de unga här och vi hoppas kunna bygga ut vår akademi och utbilda kanske 1000 personer per år 2020”, säger Andreas Flodström.
 
Både Andreas och Gustav ser väldigt positivt på Ukrainas framtid. Korruptionen och byråkratin minskar samtidigt som de unga ukrainarna har ett starkt driv.
”Det är klart att det kommer att vara några tuffa år för landet nu. Men den här unga generationen är verkligen en ljuspunkt och jag tror att Ukraina så småningom kan hoppa på en utvecklingskurva som liknar Polens”, säger Gustav Henman.
Kriget som fortfarande pågår i de östra delarna av landet är inget som märks av särskilt mycket i de andra delarna av landet.
”Egentligen är det helt ofattbart hur vanligt folks liv rullar på. Det är ett väldigt härdat folk, de bara hugger i och kör vidare”, säger Andreas Flodström. 

Från nattklubbsjobb till börs-vd: ”Cirkeln slöts”

Som 15-åring var Tess Mattisson Dr Albans bakgrundsdansare. I dag är hon vd för ett First North-bolag.

”För mig handlar det om att göra lite mer och lite bättre för varje dag som går”, säger hon.

Tess Mattisson.
Tess Mattisson.Foto:Filip Erlind

Det är drygt nittio dagar sedan Tess Mattisson tillträdde som vd för det First North-listade bolaget Zaplox som utvecklar och säljer mobila nyckeltjänster till hotellindustrin.

Bakom sig har hon 15 år inom hotell- och servicesektorn. Lägg därtill en karriär som både sångare och dansare, både som soloartist och som frontfigur i gruppen La Cream. 

”Jag har aldrig vetat vad jag vill bli när jag bli stor och jag tror att det har varit en av de största framgångsfaktorerna. Jag har aldrig haft ett tydligt karriärmål utan istället lärt mig att uppskatta resan oavsett vart den tagit mig”, säger Tess Mattisson. 

Det började som 15-åring, när hennes kompisar flyttade hänget till krogen var Tess Mattisson själv för ung för att följa med, ett faktum som hon vägrade acceptera. Istället tog hon ett nattklubbsjobb som inte krävde att legitimationen visade på myndig ålder och snart arbetade hon som bakgrundsdansare bakom artisten Dr Alban. 

”Jag har aldrig drömt om en karriär som artist eller dansare. Jag är inte exceptionellt bra på något av det, men jag har en attityd som säger att jag kan”, säger Tess Mattisson och fortsätter:

”Där och då löste det ett problem för mig vilket ledde till att jag fick en möjlighet att göra något som många andra kämpar för och drömmer om.” 

Omslag till La Cream-albumet Say Goodbye.
Omslag till La Cream-albumet Say Goodbye.

Eurodance-gruppen La Cream var verksam mellan 1997 och 2000 och deras största hits har i dag över 10 miljoner spelningar på Spotify. När gruppen lade av valde Tess Mattisson att testa vingarna som soloartist och släppte två album och flera singlar. Men det som hon själv beskriver som ett självcentrerat yrke och en hård, konkurrenskraftig bransch, fick henne till slut att vilja byta bana. Efter att tidigare ha tackat nej till tjänsten som bar- och musikchef på Clarion Hotel Stockholm tre gånger bytte hon fot och klev in i hotellbranschen. 

I rollen på Clarion, som är ett av varumärkena under Petter Stordalens hotellkedja Nordic Choice Hotels, fick Tess Mattisson chansen att jobba nära artisteriet utan att själv vara en del av det. 

När Nordic Choice Hotels 2012 skulle digitalisera sig, rekryterades Tess Mattisson som enhetschef över e-handeln. Under flera år arbetade hon från huvudkontoret i Norge med hela bolagets digitala affär. Ett område som kom att växa markant med tiden. 

”Allt som hade ett 'www' framför sig fick jag på mitt bord. Det var lite som att jag fick en ny roll varje månad, men jag tog mig an det och växte enormt som individ. För mig handlade det om att göra lite mer och lite bättre för varje dag som gick.” 

2016 packade Tess Mattisson sina väskor och flyttade till London för att för att arbeta med omstruktureringen av Choice Hotels verksamhet i regionerna Europa och Mellanöstern. Cehfen för den internationella divisionen varnade för både små resurser och långa arbetsdagar, ändå valde hon att hoppa på. 

”Han trodde på resan. Det räckte för mig. Är det något jag lärt mig så är det att inställningen kommer påverka resultatet mer än något annat när du står inför en svår uppgift.” 

Tess Mattisson.
Tess Mattisson.Foto:Filip Erlind

Som kommersiell chef för Choice Hotels International i Europa och Mellanöstern fick hon uppleva hotellbranschens största kris i modern tid. När coronapandemin bröt ut var resebranschen en av de aktörer som drabbades absolut hårdast på marknaden. Även om hon redan funderat på att leta sig vidare, gick det inte att lämna mitt i krisen. 

”Jag som ledare kan inte lämna först. Så jag stannade kvar fram till juni 2021. Då flyttade jag hem till Stockholm igen med planen att jag för första gången i mitt liv skulle vara lite ledig. Krisen i branschen dränerade mig.” 

Men ledighet var inget för någon som karriärmässigt sprungit fort sedan det att hon var 15 år. En rekryterare kom med förslaget att hon skulle titta på ett utvecklingsbolag som bytt inriktning. 

”Det var ingen tillrättalagd succéhistoria som såldes in. Men för mig kändes det som att cirkeln slöts.” 

Den 1 april tillträdde Tess Mattisson som vd för Zaplox. Ett bolag som grundades 2010, samma år som hon själv introducerade en pilot på mobila nycklar för Clarion Hotel i Stockholm. 

”Marknaden är äntligen ikapp”, säger hon och fortsätter: 

”Att få vara med och skapa nya förutsättningar för en bransch som jag älskar och som återhämtar sig från en kris, det är en ynnest.” 

 

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera