1515
Annons

Svenskarnas appar bäst i världen enligt Apple

En doldis från Helsingborg och barnspelstudion Toca Boca lägger sig i topp när Apple utser årets bästa appar. 

”Det är jättespännande. Vi har aldrig vunnit något sån här stort och är bara en liten studio med åtta anställda. Det är en ära”, säger Pixelbites vd Mattias Olsson.

Pixelbites spel ”Space Marshals 3” och Toca Bocas ”Toca Life World” prisas nu av Apple. Till höger: Apples vd Tim Cook.
Pixelbites spel ”Space Marshals 3” och Toca Bocas ”Toca Life World” prisas nu av Apple. Till höger: Apples vd Tim Cook.

Det svenska spelundret har satt vårt nordliga land på kartan med bolag som Mojang och Dice. Det märks även av när Apple utser årets 15 bästa appar i App Store Award, en utmärkelse som nu delats ut i över ett decennium. 

Tidigare förstaplatser har gått till appar som Pokémon Go och Disney+. I år utmärker sig Sverige både vad gäller appar och spel.

”Genom att sätta barnens behov i centrum har vi förstått att vi måste ge dem mer kontroll som spelare. Det har vi gjort genom funktioner där de kan addera nytt innehåll. På så vis har Toca Boca kommit att bli en viktig plats för att uttrycka sig själv. Det tror jag är nyckeln till vår framgång”, säger Mathilda Engman, chef på Toca Boca. 

Det svenska spelbolaget grundades för drygt 10 år sen under Bonnier (som också äger Dagens industri) men ägs sedan 2016 av den kanadensiska leksakstillverkaren Spin Master. Studion står bakom en rad olika app-spel som riktar sig till barn, med fokus på 6-11-åringar.

Det är appen Toca Life World som prisas i kategorin Iphone App of the Year. 

Läs mer: Barnstudion Toca Boca rekordväxer – når 65 miljoner spelare 

Även ett doldisbolag från Helsingborg sätter Sverige på kartan när Apple utser årets appar. Spelbolaget Pixelbite prisas för Space Marshals 3 i kategorin Apple TV Game of the Year.

”Det är jättespännande. Vi har aldrig vunnit något sån här stort och är bara en liten studio med åtta anställda. Det är en ära”, säger medgrundaren och vd:n Mattias Olsson. 

Äventyrsspelet utspelar sig i yttre rymden och kretsar kring en jakt på skurkar. 

Mattias Olsson lyfter fram den spelglädje som ofta lyser igenom i deras recensioner som en av anledningarna till att de nu uppmärksammas. 

”Vi försöker göra roliga spel. Ärligt talat har vi inte fokuserat så mycket på monetarisering, utan mer på spelupplevelsen.” 

Övriga appar som prisas är bland andra dejtingappen Bumble, skrivarappen Craft och spelstudion Cyan Worlds äventyrsspel Myst. 

”Vi har hela tiden strävat efter målet att skapa nya upplevelser. Som ett resultat av det har vi aldrig blivit en gigant, utan behållit vår indie-status. Vi har gjort vad vi har velat, och inte haft någon gigantisk marknadsavdelning som dikterat oss”, säger vd:n Rand Miller som grundade företaget på 1990-talet. 

Han nämner teknikutvecklingen sedan dess som en viktig faktor för att göra spelen mer realistiska. Så även nu, när alla mer eller mindre pratar om ett digitalt metaversum efter att Facebooks moderbolag bytt namn till Meta. 

”Det finns två sätt att se på det. Antingen kommer det bli enormt med många platser som är mer eller mindre tråkiga. Eller så blir det mer av ett syftesdrivet 'Disney land', en plats med intressanta upptäckter runt varje hörn. Vi älskar idén om ett metaversum och jag tror att det finns mycket för oss att upptäcka här”, säger Rand Miller

 


Innehåll från SavelendAnnons

Starta året med en ny vana: Få dina sparpengar att växa utan ansträngning

Återigen är januari här, månaden som både betraktas som årets fattigaste och ett startskott för nya löften. Sparplattformen SaveLend vill uppmuntra alla att använda det nya året till att se över sitt sparande och ta tillfället i akt att bygga en stabil ekonomisk grund. I stället för att låta dina pengar ligga sovandes på ett sparkonto utan ränta kan SaveLend hjälpa dig att sätta sparpengarna i arbete – och skapa möjlighet för dem att växa.

Ett nytt år är här och för många markerar det en möjlighet att börja med, eller återuppta, olika goda vanor. Att komma i gång med träningen eller ge upp tobak är nog några av de allra vanligaste nyårslöftena men 2022 kan också bli året du börjar satsa på ditt sparande, på riktigt. Många har idag stora summor pengar på vanliga sparkonton till nollränta, helt utan avkastning. Det är precis lika ineffektivt som att stoppa pengar i madrassen, menar Ludwig Pettersson, vd på SaveLend.

– Riksbanken har som uppgift att hålla inflationen på runt 2 procent per år så faktum är att dina sparpengar tappar köpkraft med tiden om de ligger vilande. Du bör i stället se till att placera pengarna där de jobbar och levererar avkastning. 

Steg ett är helt enkelt att komma i gång med det aktiva sparandet och det kan göras på många olika sätt, du kan till exempel köpa aktier och fonder, investera i råvaror eller spara i krediter. Nästa steg är att se till att du har en plan framåt, förklarar Ludwig Pettersson. En annan viktig faktor för ett framgångsrikt sparande är nämligen att spara varje månad, över tid. På så vis investerar man i alla konjunkturer och slipper tänka på att försöka förutse marknaden.

En naturlig diversifiering

Idén till SaveLend föddes 2014 ur viljan att erbjuda en sparform som står utanför aktiemarknadens dagliga svängningar och som ger grund för stabil avkastning. Krediter är en välkänd och beprövad investeringsform som tack vare teknikens utveckling numera kan erbjudas till alla. Genom att dela upp kapitalet på många olika krediter och kredittyper når man också en naturlig diversifiering då risken delas upp både sett till koncentration per kredit och kredittyper – så som företagslån, fastighetskrediter, konsumentlån och liknande. Det är också en sparform som inte kräver några förkunskaper eller stora startkapital. 

– Att spara i krediter skapar ett naturligt kassaflöde med ränteutbetalningar vid olika tillfällen och tider så att pengar fortsätter att ticka in. Och sedan får man ränta-på-ränta-effekten på det, säger Ludwig.  

Lägre risk

Han understryker att samtliga krediter hos SaveLend omfattas av en noggrann kreditkontroll och att krediter som tillgångsslag generellt har lägre risk än aktier. Trots detta ska krediter inte heller utgöra hela sparportföljen utan det är alltid viktigt att säkerställa en bra bredd så att man sprider sina risker. Avkastning och risk går hand i hand och man ska vara medveten om att en möjlighet till hög avkastning också innebär en hög risk. Du måste därför fundera på hur planen för ditt eget sparande ser ut. 

– Krediter bör vara en självklar del av varje sparportfölj för att skapa en bra diversifiering mellan både tillgångsslag och risknivåer. Vår målavkastning ligger på 7–9 procent per år, och under de senaste tolv månaderna nådde vi 8,92 procents avkastning efter avgifter och kreditförluster. 

Möter både nya och erfarna sparare

SaveLends plattform är utformad för att möta behovet hos alla typer av sparare. Från nybörjarsparare, som förstår att pengar behöver aktiveras men inte har något större intresse av att hålla koll på att köpa och sälja. Till de mer erfarna och kapitalstarka investerarna som vill ha en större bredd i portföljen och en tryggare investeringsgrund att stå på. 

– Vår investeringsmotor SmartInvest möjliggör ett helt automatiskt sparande i krediter vilket gör att vi kan möta de med lite mindre kapital som bara vill komma i gång och aktivera sitt kapital. Samtidigt kan de mer erfarna investerarna engagera sig mer i plattformen och göra egna inställningar för att få den spridning de vill ha i olika kredittyper samt bestämma exakt koncentration av kapital per kredit, avslutar Ludwig Pettersson. 

Kom i gång idag på Savelend.se 

 

 

Mer från Savelend

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Savelend och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?