1515

Svenskarnas app för att identifiera Alzheimers hyllas – marknaden värd 70 miljarder

Med hjälp av en app och artificiell intelligens hittar health tech-bolaget Geras Solutions tecken på demens. Deras mjukvara hyllas nu som en avlastning till läkare – men målet är ställt ännu högre. ”Vi kan drastiskt korta ned utredningsprocessen”, säger Göran Hagman från Karolinska Universitetssjukhuset om appen.

Rickard Forsman är vd på Geras Solutions, som använts i forskning på Karolinska.
Rickard Forsman är vd på Geras Solutions, som använts i forskning på Karolinska.

Med hjälp av en läsplatta eller smart telefon kan personer testa sina anhöriga för demenssjukdom. Det meddelar det svenska startup-bolaget Geras Solutions som utvecklat en lösning för både sjukvården och privatpersoner.

”Behoven är enorma och vi tror att vi kommit till en punkt där marknaden är mogen att på allvar börja ta till sig nya digitala lösningar”, säger Per Båtelson, tidigare både styrelseordförande för Karolinska Universitetssjukhuset och vd på vårdbolaget Capio.

Nu är han en av investerarna bakom appen.

Geras Solutions skriver i ett pressmeddelande att en studie som gjorts på deras app, från Karolinska Universitetssjukhuset och som publiceras i The Journal of Prevention of Alzheimers Disease, visar på ”motsvarande- eller högre sensitivitet och specificitet för de digitala testerna än vad som givits av de normala intervjubaserade testerna med papper och penna”.

Målet är, enligt bolaget, att utveckla produkten så att de helt kan ersätta delar av läkarledda minnesutredningar.

Även om de inte är där ännu lyfts deras produkt fram av flera experter.

”Med digitalt stöd har vi möjligheten att drastiskt korta ned tiden för den kognitiva utredningsprocessen och samtidigt få tillgång till ett betydligt bättre beslutsunderlag”, säger Göran Hagman, Neuropsykolog på Karolinska Universitetssjukhuset.

”Det är väldigt många som hör av sig till oss för att de är oroliga för en anhörig, eller för egen del. Minnesmottagningen.se (bolagets sajt för privatpersoner Di:s anm.) kommer vara ett mycket värdefullt stöd för att få en initial bedömning och vägledning, utan att behöva ta sig till sjukhuset”, säger Liselotte Jansson, Generalsekreterare, Alzheimerfonden.

Geras Solutions grundades 2015 i Stockholm som ett projekt inom Swedish Care International, ett dotterbolag till Stiftelsen Silviahemmet. 

Marknaden för minnesutredningar uppskattas till 200 miljoner kronor bara i Sverige – globalt till 70 miljarder.

Förutom Per Båtelson nämns också Cintgrundaren Bo Mattsson som investerare i tjänsten, liksom Nordnets tidigare styrelseordförande Claes Dinkelspiel.


Innehåll från WintAnnons

Konsulter som struntar i admin tjänar troligen mer

Daniel Johansson, VD Wint.
Daniel Johansson, VD Wint.

I Brainvilles konsultrapport över första halvåret 2021 går det att läsa att ett för konsulter angenämt problem uppstått. Det finns fler uppdrag än konsulter just nu, och precis som på bostadsmarknaden är det säljarens, alltså konsultens, marknad. Wint ser liknande vindar både där fler konsulter efterfrågar en lösning för att lätta arbetsbördan, men också att fler nya bolag startas.

Hos den automatiserade bokföringstjänsten Wint kan man relatera till den utveckling som Brainvilles siffror visar. Det finns en större efterfrågan från både nystartade och äldre bolag. 

– En stor del av vår kundbas är få- och flermans konsultbolag, såväl IT- som HR- och management-konsulter. Många är så gott som fullbelagda just nu och behöver optimera sin tid och sina arbetsdagar. Att då lägga tid på administration funkar inte, det är debiterbara timmar som egentligen bara försvinner. Jag kan absolut gå så långt som att säga att konsulter som släpper mycket av administrationen och istället låter oss sköta den, troligen tjänar mer, säger Daniel Johansson, VD på Wint. 

Wints tjänst är framtagen med grundidén om att företagande ska vara superenkelt. Alla onödiga moment som stjäl tid ska skalas bort. Som konsult ger det ju mer tid till kunden och uppdraget. Till skillnad från många andra tjänster på marknaden är Wint en helhetslösning som helt tar över administrationen, från löner och betalningar till deklarationer och bokslut. I modellen ingår även att kunna ge företagare ekonomisk rådgivning utifrån deras företag och behov, allt till en fast månadskostnad. 

Läs också: så förenklar Wint vardagen för hundratals svenska konsulter 

Stort behov av effektivisering

När första halvårets konsultrapport från Brainville presenterades visade det sig att uppdragen i storstadsregionerna just nu är så många att konsulternas tid inte räcker till. Det går att välja och vraka bland uppdrag och det finns en tendens att alla företag inte kan få den hjälp de behöver. 

– Det är absolut konsulternas marknad. Samtidigt som de har ett stort behov av att effektivisera och strukturera för att möta efterfrågan går det ju inte heller att jobba fler timmar än vad som finns på ett dygn. Att konsulterna själva börjar leja bort jobb och uppgifter är en naturlig del i det här, säger Manuel de Verdier på Brainville. 

Förändrad prisbild och bättre lönsamhet

En annan del av utvecklingen där uppdragen är fler än konsulterna är att prisbilden kan förändras. Som vanligt när marknaden styrs efter tillgång och efterfrågan finns det utrymme att se över prissättning och utveckla nya delar av sitt erbjudande. Brainville ser att marknaden är redo att betala det konsulterna begär.

– Vi ser mindre skillnad mellan vad konsulterna vill ha betalt och det uppdragsgivarna är villiga att betala. Detta halvår är det lite extra intressant att se att uppdragsgivarnas priser har ökat snabbare än säljarnas, vilket förstås är ett tydligt tecken på att det är säljarens marknad.

Att både kunna höja sitt arvode och samtidigt använda sig av en extern tjänst för löneutbetalningar, deklarationer, betalningar och bokslut ger stora möjligheter till större lönsamhet och bättre rörelseresultat. 

 

 

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?