Annons

Svenskarna trotsar krisen – prioriterar streaming före resor och andra nöjen

Den ekonomiska oron verkar inte bita på svenskarnas mediekonsumtion. Men det finns tecken på att utgifterna kan pressas i ett senare skede, visar en undersökning från analysföretaget Mediavision. 

Foto:Henrik Ek

Under det tredje kvartalet spenderade de svenska hushållen i snitt 714 kronor i månaden på media, enligt Mediavisions undersökning. Det är mer än föregående kvartal och en ökning med 10 procent jämfört med motsvarande kvartal i fjol. Av snittsumman stod video för 423 kronor, textrelaterade tjänster för 161 kronor och ljud för 130 kronor.

Dessutom kan man lägga till skatten på public service på maximalt 111 kronor per månad och person. Mediavision ser en ökning i samtliga mediekategorier, där kostnaderna för video i absoluta tal ökade mest med 11 procent eller 42 kronor i månaden. Toppar listan gör Netflix, Viaplay VPLAY B +1,67% Dagens utveckling och HBO Max. 

Men konsumentbeteendet kan komma att förändras. En tredjedel av de tillfrågade hushållen säger att de skulle minska utgifterna om deras ekonomiska situation skulle försämras, till exempel på grund av en lågkonjunktur. Men än verkar gränsen inte nådd.

”Dock är det betydligt fler som uppger att de skulle spara på annat än media vid en försämrad hushållsekonomi. Till exempel nämns nöjen och resor av cirka 50 procent vardera. Mediavision följer frågan noggrant, både vad gäller hushållens planer och faktiska utgifter”, kommenterar Marie Nilsson, vd på Mediavision. 

 

 

Innehåll från SavelendAnnons

SaveLend Groups dotterbolag först i Sverige med tillstånd att tillhandahålla gräsrotsfinansieringstjänster

Gräsrotsfinansiering är en investeringsform som länge har varit något av en doldis på investeringsmarknaden. SBL Finans AB (publ) var först i Sverige med att få tillstånd från Finansinspektionen att tillhandahålla lånebaserade gräsrotsfinansieringstjänster.

– Detta är resultatet av en komplex ansökningsprocess som vi har kunnat sköta helt och hållet med kompetens in-house, berättar vd Ludwig Pettersson.

Genom gräsrotsfinansering matchas investerare med företag som söker finansiering. En aktör som driver en onlineplattform för matchning eller för att underlätta sådan matchning behöver ha tillstånd från Finansinspektionen, oavsett om finansieringen är lånebaserad eller andelsbaserad. För att bli först ut i Sverige har SBL Finans, dotterbolag till SaveLend Group, drivit tillståndsfrågan hårt och sent i februari kom det positiva beskedet. 

– Detta är en viktig milstolpe för oss, inte minst med hänsyn till vår pågående expansionsresa. Det tillstånd vi har nu kan vi passportera inom hela EU, vilket dels lägger en utmärkt grund för att presentera våra tjänster ute på den europeiska marknaden, dels bidrar till att erbjuda en bredare investeringspalett, förklarar Ludwig Pettersson. 

Intäktstillväxt runt 40 procent

Utvecklingen följer i spåren av SaveLend Groups förvärv av Svensk Kreditförmedling; förvärvet ger investerare på SaveLends plattform tillgång till företagskrediter som kan användas för bostadsutveckling och andra fastighetsrelaterade investeringsinitiativ. Denna utökade tjänst i kombination med tillståndet att tillhandahålla gräsrotsfinansieringstjänster banar väg för SaveLends uttalade målsättning under 2023: en intäktstillväxt runt 40 procent – med lönsamhet. 

– Det är emellertid viktigt att komma ihåg att gräsrotsfinansiering innefattar högre krav än övriga P2P-investeringar. Marknaden är tydligt reglerad för att skydda investerarna, vilket vi tycker är mycket positivt. 

Kräver kunskapstest

För att säkerställa att SaveLends investerare förstår investeringsformen kräver bolaget att de som vill investera genomgår ett kunskapstest online. Testet gör det möjligt för investeraren att få förståelse för sin egen kunskapsnivå och risker. Därefter ges investeraren en betänketid på fyra dagar, innan investeringar sker. 

– Detta ställer naturligtvis även höga krav på oss som förmedlare. Vi har alltid arbetat med transparens och tydlighet mot marknaden och när det kommer till gräsrotsfinansiering blir sådana aspekter än viktigare, inte minst nu när vi börjar ta mark internationellt. 

Medan SaveLends expansion ut i Europa ännu befinner sig i startgroparna ser framtiden mycket ljus ut. Efterfrågan på krediter är stor och det finns ett flertal marknader som lämpar sig för SaveLends erbjudande. 

– Vi upplever att det finns ett stort intresse, men ännu finns det flera intressanta vägval att göra. Vår expansion i Europa är ett prioriterat mål för oss, som i och med det nya tillståndet blir än mer aktuellt, avslutar Ludwig Petterson. 

Läs mer om gräsrotsfinansiering och investera hos SaveLend 

Mer från Savelend

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Savelend och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera