1515
Annons

Svenskarna som har tagit steget över Atlanten

De svenska entreprenörerna Paulina Olsson och Carl Holmquist har nyligen kommit till Silicon Valley för att undersöka möjligheterna på USA-marknaden för sina olika bolag.

Paulina Olsson, medgrundare och vd för Peppy Pals, är i Silicon Valley tillfälligt för att undersöka nästa steg för bolaget, medan Carl Holmquist, medgrundare och strategisk chef på Freespee har flyttat dit permanent.
Paulina Olsson, medgrundare och vd för Peppy Pals, är i Silicon Valley tillfälligt för att undersöka nästa steg för bolaget, medan Carl Holmquist, medgrundare och strategisk chef på Freespee har flyttat dit permanent.

(Di Digital/Silicon Valley) Paulina Olsson, medgrundare och vd för det Stockholmsbaserade spel- och utbildningsföretaget Peppy Pals, har bara varit i Silicon Valley ett par månader. Hon beskriver det som att hon är här och ”doppar tån i vattnet” för att komma fram till om bolaget borde ha ett team på plats.

”Det har betydelse för nästkommande steg i strategin och kan innebära att vi måste ta in mer kapital, eller om vi kör vidare på att jag är själv här ett tag”, säger Paulina Olsson, som har ett team på ytterligare fem personer i Stockholm.

För en etablering i Silicon Valley är en dyr, men viktig fråga för bolaget. Sedan Paulina Olsson kom hit har hon som främst fokuserat på att träffa distributionspartners och entreprenörer inom samma industri. Hon har även nyss deltagit i Apples utvecklarläger för kvinnliga entreprenörer, som är en viktig aktör i app-ekosystemet som Peppy Pals är en del av.

”För oss känns det rätt att ha en närvaro här ur flera aspekter, framför allt med tajmingen kring att vi tittar på tillväxt i USA och att många av de partners vi vill jobba med är baserade här”, säger Paulina Olsson.

Läs också: Svalare intresse för Silicon Valley: ”Sverige har kommit kapp”

En annan entreprenör som instämmer i hennes resonemang är Carl Holmquist, medgrundare och strategisk chef på Uppsala-företaget Freespee. Till skillnad från Peppy Pals riktar sig Freespees kommunikationsmjukvara till andra företag och inte konsumenter, men behovet av att vara nära sina partners är detsamma.

Carl Holmquist har bott i Silicon Valley tre månader och är här på obestämd tid. Freespee har ett hundratal anställda i Uppsala och London, och planerar att bygga upp ett team i USA men inte i Silicon Valley.

”Att jag är på västkusten handlar inte så mycket om kundperspektivet, utan om partnerskapsperspektivet”, säger Carl Holmquist.

Freespees mjukvara integreras i andra system, som i stort sett alla har sina produktteam i Silicon Valley och San Francisco. Exempelvis som jätten Salesforce.

”För oss var det inget svårt beslut att vara närvarande här, för det går att bygga en relation till partners från London, men när du har kommit en bit in i diskussionen uppstår ett läge där man behöver vara nära utvecklingsteamet på plats”, säger Carl Holmquist.

Han säger att visst går det att flyga till Silicon Valley, men samtidigt är den amerikanska möteskulturen komplicerad. Det är svårt att boka in ett möte en eller ett par månader i förväg, för här håller man gärna kalendern öppen till veckan innan. 

”Än så länge har min närvaro här motsvarat våra förväntningar. En del saker vi hade jobbat med under flera år, men som hade stannat av, har fått en helt annan start”, säger Carl Holmquist.

Han säger att det märks att han bor i ett techmecka och nätverkar till exempel med andra föräldrar när han lämnar barnen på skolan.

”Det bara kryllar av folk inom den sfären du vill komma åt”, säger Carl Holmquist.

Läs också: Så stor är den svenska ekonomin USA:s techmekka

 


Innehåll från InnencoAnnons

Här är tekniken som drastiskt minskar energiförbrukningen

Höga elpriser, överbelastat elnät och energianvändningens påverkan på klimatet är några relaterade ämnen som de flesta troligtvis blivit bekanta med den senaste tiden. Ett företag vars teknik kan rå bot på detta är Innenco. Med visionen att revolutionera bygg- och energibranschen levererar de ett energisnålt koncept som minimerar både driftkostnader och effekttoppar, samtidigt som det ökar inomhuskomforten.

Innenco grundades år 2015 och är idag ledande inom forskning och utveckling av uppvärmning, kylning och energilagring för alla slags byggnader. Deras nya koncept består av produkten Active Elements och verktyget Innenco Smart Control som tillsammans har påvisat en minskning av energianvändningen med 75 procent under kalla klimatförhållanden och 40 procent under varma klimatförhållanden. Den revolutionerande tekniken har redan beprövats av flertalet kunder och stora aktörer. Innenco har även fått internationellt erkännande av Sveriges Energibyrå, IVL Miljöinstitut, Smart City Sweden och North American realestate developers. 

Så här fungerar det

Konceptet består av ett lågtemperatursystem med Innencos egenutvecklade värmeväxlare, Active Elements, och egna styrsystem som bidrar till att fördela värme och kyla på det mest optimala sättet i en byggnad. Tekniken integreras med verktyget Smart Control, ett datorsystem med unik potential att lokalisera små temperaturskillnader från olika zoner. Värme som skapas i exempelvis ett serverrum kan således användas för att öka temperaturen i en annan del av byggnaden.

– Vanligtvis krävs en värmetillförsel på 50 grader för att bibehålla en inomhustemperatur på 22 grader. Med vår teknik som enkelt kan installeras i golv, väggar och tak krävs istället enbart 25 grader för att hålla samma temperatur. För att skapa inomhuskyla, som utgör en större energibov än uppvärmning, är vår teknik även överlägsen och kräver inte lika stor mängd vatten som andra äldre system, berättar Stephen Bruce, styrelseledamot på Innenco. 

Innenco på väg in i framtiden

Med flertalet godkända patent gör Innenco nu sig redo för börsnotering och påbörjar en kommersialisering i Sverige, Europa och Mellanöstern. De är även delaktiga i projekt i Indien och Kina. 

– Målet är att utveckla vår patentportfölj för att sedan i framtiden ta fram och sälja produkter som är anpassade för vår teknik och våra system. Vi kommer bland annat ta fram värmepumpar och solceller som är anpassade för våra lågtempererade system. Vi vill kunna bidra till att fastigheter blir mer självförsörjande inom energi, får lägre driftkostnader och ett mer balanserat inomhusklimat, säger Stephen Bruce.

Innencos framtid är ljus, med sin teknik och produkter kommer de kunna bidra till att företag världen över kan driva en betydligt mer klimatsmart verksamhet. I sin tur kommer de att kunna leda till ett mer hållbart samhälle. 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Innenco och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?