1515

Svenskarna gör ett id för dina fötter – har nu skannat 7,5 miljoner

Det snabbväxande teknikbolaget Volumental har skannat 7,5 miljoner människors fötter sedan starten för åtta år sedan. Nu fördubblar man antalet anslutna butiker i Sverige, nyrekryterar personal och rullar ut ett slags digitalt ”fot-id” på sin största marknad i USA.

Volumentals vd Moritz Schiebold, medgrundare och teknikchef Alper Aydemir och Caroline Walerud, medgrundare och styrelseordförande.
Volumentals vd Moritz Schiebold, medgrundare och teknikchef Alper Aydemir och Caroline Walerud, medgrundare och styrelseordförande.Foto:Gustaf Månsson

Jakten på på den perfekta skostorleken präglade teknikprofilen Caroline Waleruds liv långt innan hon grundade ett högteknologiskt bolag som scannar av fötter och hittar skor som passar.

”Jag hade redan som ung stora fötter, och plågades av skoskav under hela uppväxten. Vi fick leta länge för att hitta skor som passade”, minns den 30-åriga entreprenören som grundade Volumental ihop med tre doktorander inom maskininlärning 2012.

De första tre åren var hon själv vd för bolaget. Men 2015 lämnade hon över stafettpinnen till sin tyske kollega Moritz Schiebold och blev arbetande styrelseordförande istället. 

Första produktlanseringen skedde 2016 och i dag finns bolagets 3d-scanningsprodukt för fötter i 2000 butiker i över 40 länder. Kunderna är en blandning av butikskedjor och skotillverkare som New Balance och Allbirds.

”Jag jobbar med Volumental 2-3 dagar i veckan”, förklarar Caroline Walerud, som även är investerare inom tekniksektorn genom sitt familjebolag Walerud Ventures.

Sedan i somras huserar Volumental längst upp i coworking-hotellet Stayaround vid Tegelbacken i Stockholm. Från kungsbalkongen har de 50 medarbetarna en magnifik vy över Rosenbad, Rikdagshuset, Strömsborg och nordvästra Gamla stan.

”Vi har fått lov hänga upp vår Volumental-flagga från balkongen”, säger Moritz Schiebold där Di Digital kommer på besök. 

Efter en tuff vår är han och Caroline Walerud fulla av tillförsikt. 

Under verksamhetsåret som slutade den sista april 2020 växte Volumentals omsättning med 41 procent till drygt 44 miljoner kronor. Förlusten ökade visserligen samtidigt med en knapp miljon till totalt 7,5 Mkr. 

Men vd:n Moritz Schiebold betonar att kassaflödet nu räcker för att täcka bolagets expansion.

”Vår kärnverksamhet är lönsam i dag. Vi växer fort och investerar i att skala upp verksamheten, samt i forskning och utveckling. Vi ska även anställa ytterligare 15 personer det kommande året”, säger han.

Hur har ni påverkats ni av coronapandemin?

”Det såg mörkt ut i mars och april när butikskedjorna i USA stängde ner. Vi tog in 15 miljoner i externt kapital för att förbereda för en djup ekonomisk kris. Men vi återhämtade oss snabbt och kvartalet juli-september var vårt starkaste någonsin. Pandemin har fått våra kunder att öka sina satsningar på ny teknik”, säger Moritz Schiebold. 

Volumentals teknik bygger på en slags golvplatta som låter kunderna skapa en tredimensionell bild av sina fötter. Butikspersonalen använder sedan informationen, i kombination med Volumentals AI-system, för att rekommendera skor med optimal storlek. Vissa kunder som skidskotillverkaren Bauer gör skräddarsydda produkter baserat på datan. 

”Vi har scannat 7,5 miljoner människors fötter sedan starten och har i dag världens största databas för data om fötter”, säger Moritz Schiebold.

Drygt 70 procent av Volumentals omsättning kommer från USA. I Sverige är tekniken främst förknippad med butiker som säjer Bauers skridskor, samt Runners’ Store i Stockholm och Malmö. Men nyligen tecknade man ett avtal med sportkedjan XXL gällande över 80 av deras varuhus i Norden. Effekten i Sverige blir att antalet butiker med Volumentals golvplattor på plats fördubblas, från 25 till drygt 50.

I dag används tekniken främst av butikskedjor och skotillverkare som vill locka och behålla kunder med ett löfte om perfekta skostorlekar. 

”De kan använda vår teknik för att göra riktade, relevanta utskick till kunderna”, säger Moritz Schiebold.

Volumentals 3d-scanner visar hur individens fot är utformad för att butiksförsäljare ska kunna föreslå den skon som passar bäst.
Volumentals 3d-scanner visar hur individens fot är utformad för att butiksförsäljare ska kunna föreslå den skon som passar bäst.

 

Att Volumental har något unikt att erbjuda bygger på djuplodande teknisk kunskap och stora investeringar i forskning och utveckling. Tekniken är en avancerad kombination av 3d-scanning och artificiell intelligens, och medarbetarna är ett internationellt team av tekniska supertalanger.

”Vår medgrundare Alper Aydemir har en bakgrund på Nasa och Google X och vi har tio medarbetare som doktorerat eller var på väg att göra det inom maskininlärning. Totalt är vi 20 nationaliteter på kontoret”, säger Caroline Walerud, som själv är halvamerikan. 

Men bolagets vision sträcker sig långt bortom det nuvarande erbjudandet. 

Den går ut på att Volumental ska bli en branschstandard som på sikt låter konsumenter skanna sina fötter själva, kanske med en mobiltelefon, och få ett slags digital fot-id som kan användas hos alla typer av skohandlare – vare sig det är i butik eller online. Ett sådant ”fot-id” testas redan i USA under namnet Volumental Engage.

”Bolag som Amazon, Shopify, Paypal och Klarna har varit bra på att lösa betalning och leverans av skor. Vi vill bli bäst på den första delen av resan, att hitta rätt skostorlek och perfekt passform”, slår Caroline Walerud fast.


Innehåll från TableauAnnons

Därför är data detaljhandelns nyckel till konkurrenskraft

– För att lyckas hantera pandemins utmaningar behöver detaljhandlare använda data på effektivast möjliga sätt, säger Fredrik Holmgren, nordisk säljchef på Tableau.

Detaljhandeln har varit pressad under de senaste åren – något som förstärkts ytterligare under covid-19-pandemin. Från skiftet till e-handel och till det ökade fokuset på hållbarhet har ingen annan bransch varit med om så stora förändringar, inte bara gällande hur försäljningen sker utan också var den sker. 

Att ändra sin affärsstrategi kan vara lukrativt men också skapa nya utmaningar. Med ständigt ökande förväntningar och krav behöver detaljhandlare förutse och möta sina kunders behov oavsett var de handlar. Handlarna behöver också en robust försörjningskedja som fungerar för deras organisation. Det är inte enkelt, men det är görbart. Genom att använda rätt data vid rätt tidpunkt kan detaljhandelsföretag fatta bättre, mer flexibla och mer lönsamma beslut. Genom Tableaus samarbete med hundratals detaljhandlare runt om i världen, och här i Sverige, har de kommit fram till följande:

1. Kraven på försörjningskedjan

Kundernas föränderliga krav gör det svårare att hitta sätt att effektivisera sin verksamhet på. Att behöva förändra sin försörjningskedja för att möta dessa krav innebär förlorad värdefull tid. För att kunna vara agil och göra snabba förändringar är det viktigt att ha full insyn i alla delar av försörjningskedjan; från inköp till leverans. Att upptäcka och möta nya kundtrender och behov i realtid ger detaljhandlare en klar fördel mot sina konkurrenter när det kommer till att fånga kundernas intresse. En övergripande bild av realtidsdata du samlat in kommer att hjälpa din verksamhet att ligga steget före, reducera svinn i inköpsprocessen och hålla jämna steg med kunderna. 

2. Sömlösa omnikanal-upplevelser

Det räcker inte längre att bara erbjuda en fantastisk fysisk eller digital upplevelse. Kunder vill ha, och förväntar sig, samma nivå av service oavsett var de handlar. De efterfrågar enkelhet. Pandemin har gjort oss mer bekväma och förstärkt behovet av att kunna shoppa online. För att vinna i den nya verkligheten behöver detaljhandlare förstå sina kunder helt och hållet, kunna förutspå deras beteenden och ge dem vad de behöver innan de själva ens vet. 

3. Kunden i centrum

För att kunna konkurrera måste kunden alltid vara i centrum. Genom att hämta data som möjliggör beslut baserade på fakta och siffror i realtid kan du prioritera både kundens och din verksamhets behov. Post-pandemi kommer handlare att fortsätta se förväntningar och preferenser förändras bland kunderna allt eftersom marknaden förändras. Att fatta kloka och informerade beslut är det enda sättet att garantera fortsatt framgång och det enda sättet att göra detta på är att ha en tydlig förståelse för sin data. 

4. Prissättning

Kvalitet och prisvärdhet är några av kundernas huvudkrav idag men detaljhandlare måste balansera detta mot sina egna behov av ökade marginaler och kostnadseffektivitet. Lösningen hittar vi i att skapa dataledda produkter och prissättningsstrategier. Att ge dina team verktyg för att djupdyka i försäljning, produkt och prisdata ger dem insikter som behövs för att kunna fatta viktiga beslut. Om du förstår vad som händer både på marknaden och hos dina kunder kan du skräddarsy din produkt och prissätta på ett sätt som maximerar din verksamhets framgång. Att utnyttja data kommer att bli en nyckel till innovation, återhämtning och tillväxt, nu och framåt. Alla företag kommer att ha sina egna prioriteringar och problem och Tableau kan ge råd kring hur man bäst hämtar in och applicerar data för att möta dessa. 

Vill du veta mer? Ladda ned Tableaus senaste e-book för detaljhandeln här. 

 

Mer från Tableau

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Tableau och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?