1515
Annons

Svenskarna blir först med ljudbaserade NFT:er

Den sociala podd-appen Logcast blir först ut med ljudbaserade NFT:er. 

”Det är som om Spotify, Instagram och Opensea (världens största NFT-plattform, Di:s anm.) fick ett barn ihop”, säger medgrundaren Leni Andronicos.

Bakom Logcast står Johanna Hoof och  Leni Andronicos.
Bakom Logcast står Johanna Hoof och Leni Andronicos.

Logcasts plattform, som lanserades våren 2021, består av ett flöde där användarna spelar in korta poddar direkt över telefonen. Klippen kommer upp i ett flöde inte olikt Instagram, men illustreras av en bild, inte ett videoklipp. 

I november hade plattformen premiär i USA, och i samband med del flaggade medgrundaren Leni Andronicos  för att bolaget var på gång med ljudbaserade NFT:er, den blockkedjebaserade tekniken som möjliggör att digitala varor blir unika för köparen.

Logcast har lagt ned mycket krut på satsningen och tog nyligen in kapital från det amerikanska riskkapitalbolaget Goodwater Capital, som var tidiga investerare i Twitter och Facebook.

NFT kan vara svårt att begripa, men skapandet i Logcasts plattform beskriver hon som busenkelt.

 ”Du spelar helt enkelt in din röst, lägger till en bild och titel, sätter pris och lägger ut den försäljning som ett digitalt samlarobjekt. Det är som om Spotify, Instagram och Opensea (världens största NFT-plattform, red.anm) fick ett barn ihop.”

Tanken är bland annat att fans ska kunna lägga följa sina favoritkreatörer i hela den kreativa processen, och inte bara åtnjuta den färdiga produkten. 

”Våra NFT:er öppnar upp en helt ny marknad på vad du kan tjäna pengar på. Alla har inte talang för musik eller att dansa på Tiktok – men alla har tankar och minnen”, säger Leni Andronicos.
”Våra NFT:er öppnar upp en helt ny marknad på vad du kan tjäna pengar på. Alla har inte talang för musik eller att dansa på Tiktok – men alla har tankar och minnen”, säger Leni Andronicos.

”Under Logcasts första år har vi sett en stor efterfrågan från fans att få tillgång till ofiltrerade ögonblick från kreatörernas liv. Blockkedjeteknologin gör det möjligt att fansen att äga dessa tillfällen”, fortsätter Leni Andronicos.

Användarna behöver ingen kryptoplånbok, köpen kan köras med vanliga betalkort. 

”Det ska vara så enkelt som möjligt för kreatörer att tjäna pengar på sin kreativitet via NFT:er.”

Logcast blir enligt grundarna den första plattformen att erbjuda ljudbaserade NFT:er, som bygger på Polygon-blockkedjan. Det innebär att  Logcast hinner före aktörer som Tiktok och Spotify.

”Vårt första steg när vi påbörjade resan var att identifiera techjättarnas största utmaning, som är deras centraliserade affärsmodell. Den är mycket begränsande både för plattformarna och för kreatörerna, och inte byggda med web3 i åtanke”, säger Leni Andronicos,  som presenterar funktionen i dagarna på den årliga NFT-konferensen i New York.

Inom kort inleder bolaget ett samarbete med Spotify, som innebär att alla Logcast-användare kommer kunna distribuera sitt material på Spotify. En viktig signal om att framtiden kommer att handla om samarbete, inte konkurrens, menar Leni Andronicos.

”Målet på lång sikt är att bygga verktyg där kreatörer kan tjäna pengar, vilket innefattar att uttnyttja web 3 och blockkedjeteknik. De kan använda Logcast som verktyg för skapande och att tjäna pengar, med kan distribuera det på vilken plattform som helst.”

Logcast undersöker nu samarbeten med stora namn, med alltifrån Greta Thunberg och Deepak Chopra till Paris Hilton. Men tjänsten är öppen för alla som vill göra sin röst hörd.

”Våra NFT:er öppnar upp en helt ny marknad på vad du kan tjäna pengar på. Alla har inte talang för musik eller att dansa på Tiktok – men alla har tankar och minnen”, avslutar Leni Andronicos.


Innehåll från Öhman FonderAnnons

Så kan han lägga tid och fokus på att bli bäst i världen

Olof Kajbjer, mer känd som Olofmeister, är en av världens bästa counter strike-spelare. För att kunna koncentrera sig och lägga tid på träning istället för på pengar tar han hjälp av Öhman Fonders kapitalförvaltning. 

Det började redan i nio-årsåldern. Olof Kajbjers storebror satt och spelade Counter Strike på hemmets enda dator, och precis som småsyskon överallt ville Olof vara med. 

- Så fort min brorsa gick från datorn för att till exempel svara i telefon hoppade jag på datorn. Han var väl inte så glad över det då, men nu tycker han det är rätt kul.

Inte så konstigt, för Olofs spelande har tagit honom rakt in i världseliten, och sedan 2013 har han spelat professionellt på heltid.

- Jag skulle egentligen ha börjat läsa en kurs på universitetet men fick jag frågan om jag ville joina ett lag. På den tiden var inte CS jättestort, men jag tog ett snack med farsan som sa att jag fick ett år på mig för att se vad som skulle hända.

I samma veva tog e-sport som publiksport fart, en turnering i Polen fyllde för första gången en arena med 10 000 åskådare, och Olof kunde efter det första året lugnt konstatera att det här var väl värt att satsa på. Bara ett år senare, 2015, utsågs han till världens bästa spelare.

- Jag har alltid varit tävlingsinriktad. Det spelar ingen roll om det är fotboll eller e-sport, jag gillar att tävla i lag och jag vill bli bäst. Dessutom är Counter Strike så mycket mer än att bara skjuta. Du måste tänka strategiskt, du måste studera dina motståndare och tänka dig in i hur de ser på spelet, något som jag har insett genom åren att jag är ganska bra på.

Men framgången kräver träning. En vanlig dag inleder Olof med en timme på gymmet, för att sedan träna och spela med sina lagkamrater från elva till nitton. 

- De två första timmarna är genomgång med coachen och analytikern, där vi till exempel går igenom nya tekniker, eller vad vi har gjort bra respektive dåligt dagen innan och kan utveckla. Sen spelar vi träningsmatcher ihop fram till nitton, och därefter är det antingen tävling eller individuell träning.

Olofs yrke innebär 200-250 resdagar per år. Det i kombination med de långa träningsdagarna har gjort att han de senaste tre åren har valt att ta hjälp av Öhman Fonders tjänst private clients, kapitalförvaltning för privatpersoner.

- Dels känner jag mig inte helt bekväm med att förvalta mina pengar själv, dels vill jag lägga all min tid och fokus på att spela.

Från början hade han sina pengar hos en annan aktör, men efter att en vän tipsade om Öhman Fonder valde Olof att anlita dem istället.

- Jag gick på ett första möte med Jimi och tyckte att han kändes trygg och genuin, och att han förstod min sida. Och så har det fortsatt, han tar sig tid och efter alla samtal med honom förstår jag mig dessutom på den världen mer än tidigare. Så jag är väldigt nöjd.

- Jag älskar att tävla, men nu tar jag semester. Det ska bli skönt med sommarlov!

Läs mer om Öhmans kapitalförvaltning här 

 

Mer från Öhman Fonder

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Öhman Fonder och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?