1515

Svenskar tar digital vård till Brasilien – fyller på kassan med 82 miljoner

Riskkapitalbolaget Webrock Ventures och nätläkaren Doktor.se har tillsammans tagit digital vård från Sverige till Brasilien. Bolaget Vibe har under 2020 blivit marknadsledare med knappt en miljon nedladdningar på jättemarknaden – och tar nu in 82 miljoner kronor i ny finansiering. 

Vibes grundare Ian Bonde och Webrock Ventures vd Joakim Pops.
Vibes grundare Ian Bonde och Webrock Ventures vd Joakim Pops.Foto:Press.

Nätläkarna växer snabbt i Sverige, drivet av coronapandemin mer än fördubblades antalet digitala patientbesök under 2020 till runt 2 miljoner. Men i många andra länder har utvecklingen inte kommit lika långt. 

Ett av dessa är Brasilien, en enorm marknad med hela 210 miljoner invånare. Det svenska riskkapitalbolaget Webrock Ventures har sett potential i att exportera affärsidén till landet, genom sitt delägarskap i den lokala nätläkaren Vibe.

Nu tar Vibe in 82 miljoner kronor i nytt kapital från bland andra Webrock Ventures. Vibe grundades redan 2016 av Ian Bonde, som är svensk men uppvuxen i utlandet, men nylanserade sin digitala vårdtjänst i början av fjolåret. 

”I samarbete med Doktor.se hade vi från dag ett en fantastisk produkt som var överlägset bäst i Brasilien. När coronapandemin slog till ville många prata med en läkare, sjuksköterska eller psykolog från hemmet. Tajmingen blev bra, vi fick över 500 000 nedladdningar bara under de första fem månaderna och nu närmar vi oss en miljon. Redan nu är vi marknadsledare”, säger Joakim Pops, vd på Webrock Ventures.

Den svenska nätläkaren Doktor.se fungerar som teknikleverantör, ett avtal som deras vd och grundare Martin Lindman tidigare beskrivit som ”väldigt lukrativt” i takt med att volymerna växer.

Läs mer: Doktor.se tecknar avtal i Brasilien: ”Väldigt lukrativt” 

Vad ska det nya kapitalet finansiera?

”Det handlar framför allt om att rekrytera vårdpersonal. Vi anställer egna läkare, sjuksköterskor, psykologer och dietister. Sedan ska vi öka marknadsföringen och låta fler brasilianare veta att Vibe finns”, säger Joakim Pops.

Webrock Ventures var huvudinvesterare när Vibe tog in 24 Mkr i början av 2020. En annan svensk delägare är det Anicuras tidigare vd Peter Dahlberg.

Vibe har dels avtal med olika företag som erbjuder vård till sina anställda genom försäkringar, men det är affären som riktar sig direkt mot konsumenter som växer snabbast. Vibe har nyligen ingått ett avtal med Rede D'Or, en av landets största privata sjukvårdskedjor, och målsättningen är nu att nå 5 miljoner nedladdningar vid utgången av 2021.

”Det brasilianska vårdsystemet skiljer sig väldigt mycket från det svenska, där har ett läkarbesök ett marknadsvärde som patienten själv bekostar. Vår fördel är att vi kan erbjuda vård med en högre kvalité till en fjärdedel av priset för ett fysiskt vårdbesök. Dessutom låter vi de första besöken vara helt gratis, en sorts 'freemium-modell' likt Spotify, patienten betalar först längre fram om de gillar tjänsten”, säger Joakim Pops.

Grunden till Webrock Ventures lades 2014 och de har i dagsläget ett tiotal portföljbolag i Brasilien. Ett av dessa är Finanzero, en sorts lokal motsvarighet till Lendo. 

Bland delägarna i Webrock Ventures utmärker sig Lundin-familjen genom bolaget Back In Black Capital. Andra investerare är Atlant Fonder, East Capital och koncernen Tagehus.

Rådgivare till riskkapitalbolaget är Spotifys tidigare expansionschef Cecilia Qvist, den förre Swedbank-vd:n Michael Wolf och David Frykman som är ordförande i stiftelsen Norrskens investeringskommitté.

”Det känns väldigt roligt att det fungerar att replikera något från det lilla landet i norr – som ligger långt fram när det kommer till entreprenörskap, teknik och kapital – för att skapa stor nytta och stora värden i Brasilien. Vibe är ett typexempel på hur Webrocks modell fungerar”, säger Joakim Pops.


Innehåll från SavelendAnnons

SaveLend Group får en flygande start i Finland

Under senaste året har uppstickaren och innovatören SaveLend Group gått från klarhet till klarhet. Efter en lyckad börsnotering och en stadig ström av nya kunder, samarbeten och förvärv, har SaveLend Group satt upp nya finansiella mål och utvecklat sin tillväxtstrategi. Nu siktar företaget på att ytterligare stärka sin närvaro i Europa, med särskild tonvikt på Finland.

Mer om SaveLend Group 

P2P-investeringsaktören SaveLend Groups nya finansiella mål innebär att verksamheten ska nå minst 300 miljoner kronor i omsättning till 2025. Den tidigare målsättningen på 25 procent organisk tillväxt per år har företaget nått med råge, vilket har resulterat i att man också introducerat ett lönsamhetsmått om 25 procent EBITDA-marginal till 2025. 

– Vi befinner oss i en expansiv fas och våra mål är tydliga, vi ska fortsätta på det här spåret och sikta högre och högre, resonerar vd Ludwig Pettersson.

Nya förvärv och partnerskap

De senaste nyheterna inkluderar förvärvet av P2P-pionjären Fixura Ab Oy och ett partnerskap med Bruk Financial Services Oy i Finland. Ludwig berättar att Fixura – som specialiserar sig på investeringar i eurokrediter – är det äldsta P2P-företaget i Norden och därmed sitter på kritisk affärsdata, såväl kring den finska marknaden men också P2P-kunder i stort. 

– Detta är ett förvärv som ger oss en flygande start och öppnar upp för en betydligt större marknad. Fixuras vässade kompetens och omfattande data, i kombination med den teknik vi redan har på plats, gör att vi mycket snabbt kan komma igång på den finska marknaden.

En win-win för båda

Samarbetet med fintech-bolaget Bruk skapar i sin tur en distributionskanal för fakturaköp och förmedling av kapital i Finland. SaveLend Group blir i och med samarbetet Bruks lösning för fakturaköp och dessa finansieras genom investeringsplattformen SaveLend.se. Detta innebär att partnerskapet är en win-win för båda företagen.

– Samarbetet med Bruk har verkligen fina synergier, vi blir deras lösning för fakturaköp och de blir vår kanal för att nå ut brett direkt, det är en stor fördel med att samarbeta med en redan etablerad aktör, säger Ludwig Pettersson.

Fortsätter utveckla sina marknader

Framöver är SaveLend Groups mål att fortsätta utveckla sina existerande marknader, men också att ta ett bredare perspektiv. Riktningen är ännu inte uttagen till 100 procent, men enligt Ludwig finns en tydlig vision om att vara en synlig aktör som erbjuder krediter som tillgångsslag, på hela den europeiska marknaden. Exakt hur fort det kommer att gå vill han dock inte spekulera i. 

– Det beror på de marknader vi söker oss till; varje expansion kräver att verksamheten får slå rot ordentligt så att den kan komma i rullning.

I Finland har emellertid SaveLend Group bevisligen en mycket bra grund för att snabbt komma igång – samarbetet med Bruk förväntas ge över 10 miljoner kronor i omsättning redan under nästa år och förvärvet av Fixura väntas resultera i en positiv utveckling för SaveLend Group i stort, med en omsättning på 20 miljoner kronor under 2022. 

– Det är en spännande balansgång att expandera på ett sunt sätt, utan allt för mycket växtvärk, men vi ser mycket positivt på framtiden, avslutar Ludwig.

Läs mer om SaveLend Groups expansionsplaner  

Mer från Savelend

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Savelend och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?