Hoppa till innehållet

Annons

Svenskar tar digital vård till Afrika – med 25 miljoner på fickan

Det svenska riskkapitalbolaget Webrock Ventures och nätläkaren Doktor.se har redan gett sig in i sektorn för digital vård i Brasilien ihop. Nu startar de ett nytt bolag i Sydafrika, som snabbt planerar att expandera över den afrikanska kontinenten, med en grundplåt på 25 miljoner kronor i ryggen.

Doktor.ses grundare och vd Martin Lindman tillsammans med Webrock Ventures vd Joakim Pops.
Doktor.ses grundare och vd Martin Lindman tillsammans med Webrock Ventures vd Joakim Pops.Foto: Press.

Ett gäng svenskar tar nu digital vård till Afrika genom att sätta upp ett bolag, som ännu inte fått ett namn, i Sydafrika. Riskkapitalbolaget Webrock Ventures är en av finansiärerna bakom satsningen, medan nätläkaren Doktor.se blir teknikleverantör.

Bolaget har tagit in 3 miljoner dollar, motsvarande 25 miljoner kronor, i kapital som en grundplåt. En annan av delägarna är Sydafrikas största apotekskedja Dis-Chem Pharmacies genom sitt dotterbolag Healthforce, som tillsammans driver runt 150 apotek och 450 vårdkliniker i Sydafrika.

Tanken är att utgå från Sydafrika, men sedan expandera till flertalet andra länder i Afrika i snabb takt. Endast en mindre andel av alla afrikaner har sjukvårdsförsäkringar i dagsläget, samtidigt som den offentliga sjukvården är hårt belastad i många länder.

Enligt Joakim Pops, vd på Webrock Ventures, siktar bolaget på att bli marknadsledare i regionen.

”Vi ser en fantastisk möjlighet att kunna bidra till människors förbättrade hälsa i Afrika genom att erbjuda kvalitativ digital vård för den stora merparten av befolkningen, som ofta inte har tillgång till det”, säger han.

Webrock Ventures och Doktor.se har sedan tidigare varit med och etablerat nätläkaren Vibe i Brasilien, vars app nu nått 2 miljoner nedladdningar på elva månader.

Läs mer: Doktor.se värderas till 5,5 miljarder och siktar på notering 2022

Läs mer: Svenskar tar digital vård till Brasilien – fyller på kassan med 82 miljoner

Innehåll från SoftwareONEAnnons

Anamma AI och förändra spelreglerna

AI inte bara en trend, utan en nödvändighet för företag att överleva och växa. Enligt Henrik Lindblad på SoftwareOne behöver företag omfamna AI för att förändra spelreglerna på dagens digitala marknad.

– Tänk dig en värld där du i naturligt språk kan ställa en fråga till AI om vilken av era kunder som ger er bäst chans att expandera er affär, och få ett svar inom några få sekunder, säger han.

Läs mer om SoftwareOne här 

I en värld där teknologin utvecklas snabbare än någonsin är det avgörande för företag att omfamna förändringen och implementera AI-lösningar. Techbolaget SoftwareOne har tagit ledningen när det gäller att hjälpa företag att förstå och implementera AI-lösningar. De har länge lyft fram vikten av att företag framtidssäkrar sina verksamheter genom att anamma den artificiella intelligensen. Henrik Lindblad, Cloud & AI Specialist, betonar att dagens företags framgång bygger på att omfamna den senaste teknologin. Genom att stödja kunder med molnmigration och modernisering av arbetsprocesser ger SoftwareOne en unik förståelse för hur AI kan omgestalta företagsverksamheten och maximera teknologins fördelar.

– Förbättrad kodskrivning och automatiserade insikter från säljsystem är exempel på hur AI kan förstärka befintliga arbetsflöden. Tänk dig en värld där du enkelt kan fråga AI vilken kund som ger bäst möjlighet att expandera verksamheten och få svar på några sekunder. Produkter som Microsoft Copilot gör denna verklighet möjlig och kommer snart att bli tillgängliga för alla.

Förbättrad kodskrivning förstärker flöden

Genom att modernisera befintliga teknikmiljöer och använda AI för att skapa mervärde menar han att företag kan uppnå ökad effektivitet och framgång.

– Enligt undersökningar som har gjorts kommer tre fjärdedelar av det värde som generativ AI kan skapa att vara inom områdena kundrelationer, marknadsföring, försäljning och R&D. Tidiga uppskattningar indikerar till och med möjligheten att effektivisera 60–70 procent av en anställds tid med AI.

Företag som anammar AI förbättrar sina produkter och tjänster, medan de som inte gör det riskerar att tappa mark och stagnera. Dessutom kan de förlora talanger till konkurrenter med en mer framåtsträvande teknologisk arbetsmiljö. Henrik konstaterar att man för att kunna komma igång med och genomföra en lyckad AI-transformation behöver stöd från flera olika delar av verksamheten. 

– Man behöver någon med god kunskap om ”var skon klämmer” för att förstå var den artificiella intelligensen kan göra störst skillnad i företaget. Därefter behöver man blanda in diverse beslutsfattare och produktägare för att driva igenom projektet, och förstås säkerställa att övriga medarbetare har tillräcklig kunskap om förändringarna som sker. 

”AI är inte en magisk lösning”

Likt andra processer betonar han att det första steget är att ha en idé eller vision: AI är inte en magisk lösning som löser alla problem, så en realistisk idé och tydliga delmål är nödvändiga.

– En samarbetspartner som kan översätta idén till en prototyp och slutlig produkt är ofta avgörande. Här spelar SoftwareOne en viktig roll. Vi kan hjälpa er att förverkliga era AI-idéer och skapa en mer dynamisk och responsiv arbetsmiljö, vilket öppnar upp nya affärsmöjligheter och hjälper er att förändra spelreglerna i er organisation.

Läs mer om SoftwareOnes AI-satsning här 

 

Mer från SoftwareONE

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med SoftwareONE och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera