1515

Svenskar bakom populär vietnamesisk dejtingapp - Voi-grundarna investerar

Denise Sandquist fick idén till dejtingappen Fika när hon letade efter sin biologiska mamma. Appen lanserades i Vietnam i slutet av förra året och har laddats ner 760 000 gånger.
Nu tar Fika in en såddinvestering på 16 miljoner kronor från bland andra VNV Global och Vois medgrundare Fredrik Hjelm och Keith Richman.

Denise Sandquist bor i Ho Chi Minh City i Vietnam och driver dejtingappen Fika tillsammans med medgrundaren Oscar Xing Luo.
Denise Sandquist bor i Ho Chi Minh City i Vietnam och driver dejtingappen Fika tillsammans med medgrundaren Oscar Xing Luo.Foto:Karsten Dang

Det går inte att ta miste på Denise Sandquists energi. Hon har hunnit göra mycket innan hon startade den sociala appen Fika, tillsammans med sin medgrundare Oscar Xing Luo, men de entreprenöriella drömmarna har hela tiden funnits med.

Det var i sökandet efter sin biologiska mamma i Vietnam som idén till Fika växte fram. Denise Sandquist ville skapa något som gör att människor som hör ihop kan hitta varandra. Det är en social app inriktad på dejting, men par som har träffats där kan också använda den som en social mötesplats.

”Det finns en stor press på kvinnor att hitta en partner tidigt i Asien, samtidigt är det inte helt socialt accepterat att använda dejtingappar”, säger Denise Sandquist.

Det vill hon ändra på med Fika. Målet är att få kvinnor att känna sig trygga i att vara proaktiva med sitt dejtande i en app. Samtidigt vill ofta inte asiatiska kvinnor ta första steget och skriva först till en potentiell dejt, så som exempelvis den amerikanska dejtingappen Bumble fungerar.

Fika har hittills laddats ner över 760 000 gånger och har i dag 150 000 aktiva användare varje månad. Den främsta marknaden i dag är Vietnam, men den har även laddats tusentals gånger i andra länder.

40 procent av användarna är kvinnor, och Fika har en manuell verifiering av alla användare. I andra dejtingappar i Asien, och det finns hundratals, är ofta andelen män högre, säger Denise Sandquist. Konkurrensen är stor, men samtidigt menar hon att Fika har funktioner som andra appar inte har.

”Vi släpper bara igenom 60 procent och vår vision är att vara en trygg plattform för alla. Många killar och tjejer, men framför allt tjejer känner sig osäkra på att använda en app för risken att bli utsatt för något.”

Säkerhet är en viktig del av användarupplevelsen och något Fika vill profilera sig med. En annan är autenticitet.

”Vi har en kampanj just nu med ’real is better than perfect’, där vi uppmanar användarna att vara sig själva för att kunna hitta en person som känns rätt”, säger Denise Sandquist.

För att växla upp produktutvecklingen och även erbjuda medieinnehåll kring relationer och mental hälsa tar Fika en investering på drygt 16 miljoner kronor.

På investerarlistan står det börsnoterade riskkapitalbolaget VNV Global, som bland annat har investerat i elscooterbolaget Voi och hälsovårdbolaget Babylon. Även Vois medgrundare Fredrik Hjelm, Douglas Stark och Keith Richman, med sin ängelfond 31 Atlantic, är med och lägger in pengar liksom King-medgrundaren Sebastian Knutsson och Thérèse Mannheimer, medgrundare och vd för Grace Health. Andra namn är Sofia Dolfe, som till vardags jobbar i investeringsteamet på Index Ventures, och Madeleine Magnerius på EQT.

De senaste tio åren har Denise Sandquist bott utomlands från och till. Hon pratar sex språk och gick Försvarets Tolkskola 2010-2011, då hennes ursprungliga plan var att bli diplomat.

Efter några år på svenska ambassaden i Moskva bestämde hon sig för att ge sig ut och resa. Denise Sandquist är adopterad från Vietnam och när hon var 22 år, lika gammal som hennes mamma var vid adoptionen, började sökandet efter hennes biologiska mamma.

Hon ”backpackade” i Vietnam och besökte sjukhuset där hon föddes, men där hade de inga uppgifter om mamman. Sedan bar det iväg till Kina för att lära sig kinesiska. Hon ville bo nära Vietnam för att kunna åka tillbaka och leta efter mamman, och mandarin var bra att kunna, tänkte hon. 

Efter det bar det iväg till Vietnam igen för att jobba som engelsklärare och lära ut thaiboxning som Denise Sandquist hade tränat och tävlat i under en tre månader lång avstickare till Thailand mellan Kina och Vietnam. 

Oscar Xing Luo och Denise Sandquist träffades genom ett studentprojekt och har tillsammans utvecklat dejtingappen Fika.
Oscar Xing Luo och Denise Sandquist träffades genom ett studentprojekt och har tillsammans utvecklat dejtingappen Fika.Foto:Karsten Dang

Väl hemma i Sverige gick hon på Handelshögskolan i Stockholm, och det var också där hon träffade sin medgrundare till Fika Oscar Xing Luo. De lärde känna varandra genom Skandinaviens största studentprojekt – Project China – som Handels gjorde tillsammans med KTH. Oscar Xing Luo har läst teknisk fysik på KTH och en master i maskininlärning.

Denise Sandquist hade dock inte gett upp sökandet efter mamman. 2016 åkte hon tillbaka till Vietnam för en praktik och då postade hon en text på Facebook om att hon sökte efter sin biologiska förälder. Den spred sig snabbt i sociala medier, och Denise Sandquist blev intervjuad i tidningar, tv och podcasts. Det tog 18 dagar och sedan hörde mamman av sig.

Under utbildningen hade hon bland annat praktik på investmentbanken Goldman Sachs i London och jobbade extra på East Capital som analytiker i Stockholm.

Men efter examen lockade Vietnam igen och Denise Sandquist flyttade till Ho Chi Minh City för att jobba på kosmetikföretaget Oriflame. Parallellt med jobbet som försäljningschef på Oriflame startade hon och Oscar Xing Luo Fika i juni förra året. 

I dag har Fika 31 anställda, och har dubblat det antalet de senaste månaderna. Den största delen av teamet finns i Vietnam och även Oscar Xing Luo bor där.

Denise Sandquist befinner sig just nu i Stockholm, där hon har växt upp. Till vardags bor hon kvar i Ho Chi Minh City, men efter en hemresa i april i våras blev hon kvar för att Vietnam stängde ner på grund av pandemin.

Efter några veckor i Stockholm blev det tydligt att Fika var redo för en investering. Denise Sandquist och Oscar Xing Luo hade hittills finansierat utvecklingen själva och även haft påslagna betalfunktioner inne appen som är gratis att börja använda.

”Jag trodde att jag skulle vara här i fem veckor, men sa upp mig från Oriflame ganska snabbt efter det att jag kommit till Stockholm”, säger Denise Sandquist.

Hon fick kontakten med VNV Global genom Fredrik Hjelm, som hon känner sedan tidigare från Försvarets Tolkskola och gick på Handels med. Andra genom Linkedin eller vänner till vänner.

Vietnam är den marknad Fika har fokus på just nu, och målet är att bli den största dejtingappen där. Det bor 100 miljoner människor i Vietnam och medianåldern är 31 år, så det finns potential. På sikt hoppas grundarna ta sig an hela Sydostasien.

De har dock bestämt sig för att ta bort betalningarna inne i Fika-appen under ett tag framåt, för att bygga en större användarbas.

”Tinder, som var världens mest lönsamma app under 2020 förutom spelappar, gjorde så i två år innan de började ta betalt”, säger Denise Sandquist.

Läs också: Pandemin ger guldläge – swajpa höger


Innehåll från WintAnnons

När det lackar mot utdelning i ditt bolag – 3 saker att tänka på

Vissa skålar på midsommar för att fira att nu är det bara halva året kvar till jul. Det är ju lite överdrivet, men när oktober nu går mot sitt slut är det desto mindre överdrivet att tänka lite på framtiden. Och med framtiden menar vi planering för att maximera K10:an och utdelningen ur ditt eget aktiebolag.

Så här i slutet av året är det alltid mycket att tänka på som företagare. Det är inte bara alla bestyr med firanden, julbord och fester, utan också bokslut och utdelningstider. Anders Nilsson, skatteexpert på den automatiserade bokföringstjänsten Wint, listar ett gäng saker som är bra att tänka på inför årsslutet. 

Maximera din lön

Det första och viktigaste är att tänka över sin inkomst. Det går att inkomstplanera smart som företagare eftersom du själv styr din lön varje månad.

Att sätta ett maxtak på lönen varje månad är en bra start, då kan du se till att anpassa din lön till olika nivåer, beroende på hur du vill maximera din inkomst. 

2021 är den maximala årslönen 537 200 kronor för att bara behöva betala kommunalskatt. Det innebär ungefär 44 750 kronor i månaden. Om du tar ut en lön som överstiger den summan skattar du ytterligare 20 % på varje krona i statlig skatt. 

Om du kan tänka dig att ligga på en månadslön som inte överstiger 44 750, men ändå vill få ut mer pengar under året kan du göra ytterligare ett uttag, och det är för dig med aktiebolag en aktieutdelning. Hur den funkar går vi igenom lite senare. För det finns fler sätt att tänka på. Vill du sätta dig in i det djupare kan du använda K10.nu, som Wint skapat för dig som själv vill kunna räkna på din utdelning.

Läs också: Så kan Wint ge dig bättre koll på bolagets ekonomi 

Eller tänk på det sociala försäkringsskyddet!

Att planera din lön betyder ju inte alltid att du inte vill betala skatt. Det kanske istället är så att du som företagare vill få till bästa möjliga pensionsgrundande inkomst eller socialförsäkringsskydd. Livet går i olika faser och vid en viss tidpunkt kanske det är viktigt för dig att komma upp till en inkomst som till exempel maximerar din föräldrapeng. 

Tar du ut 380 800 kr under 2021 har du nått upp till den högsta sjukpenninggrundande inkomsten. Det betyder att om du blir sjukskriven kommer du att få maximal utbetalning. 

Om du istället tar ut 476 000 kronor i årslön har du möjlighet att få högsta möjliga föräldrapenningsgrundande inkomst. 

Och med båda dessa summor hamnar du dessutom under den statliga skatten. 

Men om du blickar framåt i livet och vill maxa din pensionsgrundande inkomst behöver du ta ut en lön på 550 374 kronor under 2021. Då kommer du visserligen över brytpunkten för den statliga skatten, men framtiden blir ljusare. 

Ta rätt lön – planera din utdelning!

Om du bestämt dig för att ta ut en lön som hamnar under den statliga skatten kan du ändå få ut mer pengar. Då är det dags för en aktieutdelning. Upp till ett visst gränsbelopp skattas din aktieutdelning med 20 %. Det betyder ju i slutändan att du får en högre årslön. 

Hur högt just ditt gränsbelopp är i år beräknas utifrån två olika regler, förenklingsregeln och huvudregeln, där förenklingsregeln grundar sig på ett schablonbelopp och huvudregeln tar hänsyn till den lön du plockat ut. Men ja, det är rätt krångligt. 

Därför har Wint byggt k10.nu,  som du kan använda för att räkna ut vad din rätta lön är om du vill maximera din utdelning. 

Gott nytt år! (Något tidigt!)

 

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?