Den gröna vågen sveper över världen, med ett ökat intresse för miljö och närodlat. Det har odlingsappen Planta tagit fasta på.
Bolaget har utvecklat en app som hjälper användare att ta hand om sina växter. Bakom bolaget står Tove Westlund och Martin Wählby, som ligger bakom hälsoappen Lifesum.
Betalprodukten skapar unika skötselscheman för varje enskild växt. Du scannar din växt, och algoritmerna sköter resten, baserad på olika behov och förutsättningar. Här finns bland annat en mätare som berättar om växten behöver mer eller mindre ljus.
”En monstera i Stockholm har andra förutsättningar än en i San Francisco, beroende på parametrar som klimatzon, dagsljus, temperatur och placering”, säger bolagets vd Jesper Svensson.

Appen har i skrivande stund laddats ned över 4,5 miljoner gånger och bevakar över 21 miljoner växter. Med dataunderlaget kan tjänsten även rekommendera vilken växt som kunden borde köpa härnäst. Användarna har även tillgång till en växtsupport via bolagets experter.
Planta består av 8 personer utspridda i bland annat Stockholm, Örebro, London, Palma och Madrid. Sedan starten 2017 har tillväxten skett helt utan externt kapital.
”Idén har hela tiden varit att vara självständiga och göra resan på egna villkor. Det innebär stor frihet när man har 100 procent eget ägande. Distansarbetet fanns också med från början. Vi ser inga hinder i att någon sitter i London och har örat mot rälsen där”, säger Jesper Svensson.
2020 hade Planta en omsättning på 20 miljoner kronor och gjorde en vinst på 5 Mkr. 2021 hade omsättningen vuxit till 53 Mkr och vinsten landade på 9 Mkr. I år räknar bolaget med att nå en omsättning på 100 miljoner kronor, mycket med hjälp av lanseringen i Asien där bolaget spår en stark användartrend. 75 procent av omsättningen kommer i dagsläget från USA, och i maj i fjol lanserades appen i 50 nya länder i Europa, Australien, Japan och Sydkorea.
”Vi vill expandera mer i Asien som är en jätteintressant marknad. Vi märker att växter är en stor del av det japanska hemmet och kulturen”, säger Jesper Svensson.
Några växter går igen i alla länder: Svärmorstunga, gullranka och elefantöra. Men visst finns geografiska skillnader.
”I USA finns det stora skillnader mellan öst- och västkusten. New York har många likheter med vad som finns i Sverige, medan västkusten har helt andra typer av växter som knappt går att få tag på i de svenska butikerna. Och i södra Texas finns det till exempel mycket kaktusar, som är anpassade för att klara sig i torra klimat.”
Databasen som startade med de 100 mest populära hemmaväxterna i Sverige har nu över 5.000 arter för identifiering.
”I dag är nästan alla växter vi lägger till efterfrågade från våra användare. När vi expanderar i Asien kommer vi att få en stor tillökning igen”, säger Jesper Svensson.
Fokus i dagsläget är på krukväxter men bolaget kikar på ett bredare grepp.
”En del av planen är att utöka till trädgård och odlingar, där vi ser ett globalt växande intresse kring att odla sin egen mat. När vi talar med våra användare märker vi att det finns en speciell känsla när man ser något växa fram”, avslutar Jesper Svensson.