Hoppa till innehållet

Annons

Svenska uppstickaren gör el-båt för företag

Båtbolaget Xshore kliver på den professionella sektorn med lanseringen av arbetsbåten Xshore Pro. En av de första båtarna blir skolskjuts i Stockholms skärgård.

Xshore Pro är en arbetsbåt som kan användas som dykbåt, kustbevakningsbåt, taxibåt och servicebåt.
Xshore Pro är en arbetsbåt som kan användas som dykbåt, kustbevakningsbåt, taxibåt och servicebåt.

Xshore Pro är bolagets tredje modell. Det första modellen Eelex 8000 lanserades under hösten 2020, och under hösten 2022 lanserades den billigare modellen Xshore 1 som serietillverkas i den nya fabriken i Nyköping.  Den nya modellen Xshore Pro är åtta meter lång och är en expansion av den första modellen Eelex 8000, men med mer krut i batteriet. Exakt hur mycket större kapacitet det innebär framgår dock inte. 

Tanken är att den ska användas inom en rad maritima professioner.

”Den första kommer att fungera som skolbuss i Stockholms skärgård. Men den kan även användas som dykbåt, kustbevakningsbåt och servicebåt”, säger bolagets vd Jenny Keisu. 

”För oss är detta en stor investering och en milstolpe i skärgårdens infrastrukturutveckling”, kommenterar Magnus Wallner på köparen Wallner Marin i Värmdö kommun.

Jenny Keisu och Xshore har stora förhoppningar kring den professionella sektorn, inte minst med tanke på hårdare utsläppskrav.

”Redan i dag sker 20 procent av vår försäljning till företag, bland annat Safe Harbour Marinas som är världens största marina operatör. Till skillnad från den privata sidan finns mycket incitament att ställa om. En av våra svenska kunder kommer till exempel att få 60 procent av båten finansierad av Klimatklivet eftersom bytet till vår båt kommer att spara så mycket koldioxidutsläpp för kunden.”

Enligt årsredovisningen för 2022 omsatte bolaget 74 miljoner kronor under 2022, att jämföra med med 40 miljoner kronor året innan. Men även förlusterna ökade, från 133 miljoner kronor 2021 till 229 miljoner kronor 2022. Under 2023 har försäljningen av budgetmodellen Xshore 1 kommit igång, men med förseningar. 

”Vi hade hoppats att kunna leverera den till slutkund redan innan sommaren, men vi kom igång i augusti. Vi delger inte vår orderbok, men den är fullbokad en bra bit in på nästa år.”

Elbåtstillverkaren har likt andra teknikbolag tvingats till varsel. I slutet av januari fick 10 procent av personalstyrkan gå.  I april tog bolaget in 300 miljoner kronor i riskkapital och fick då en ny storägare i SEB Investment Management. Detta till en värdering som enligt Breakits uträkning låg på omkring 700 miljoner kronor exklusive det nya kapitalet. Det kan jämföras med fjolårets finansieringsrunda på 500 miljoner kronor där värderingen låg på 1,7 miljarder kronor. Andra delägare är Northvolts grundare och vd Peter Carlsson, Anicura-grundaren Peter Dahlberg och Hélène Barnekow, tidigare vd på Microsoft Sverige.

Konkurrenten Candela har också en satsning på den professionella sektorn. Utöver taxibåtar ligger stor förhoppning kring passagerarfärjan P-12, där Stockholm blir först ut. Projektet är visserligen försenat med ett halvår, men i april 2024 tar färjan sin jungfrufärd med kollektivtrafikresenärer ombord.

Innehåll från SolitaAnnons

Den nya molnresan skapar värde men ställer nya krav på organisationen

Med smarta molnlösningar går det att göra mer med mindre. De kan öka produktiviteten, effektiviteten och skapar förutsättningar för företagets tillväxt. Men den nya molnresan ställer också krav på organisationen. Trycket på kortare leveranstider ökar – färre personer måste göra mer, kompetenserna måste upp och man måste jobba smartare.

Den gamla molnresan handlade om att dra nytta av molnets skalbarhet, att komma bort ifrån peak-last problematik och dra nytta av pay as you go-prismodeller. Den nya molnresan handlar mer om värdeskapande kopplat till affären, säger Mattias Wuori, Senior Vice President, Cloud and Connectivity på Solita. 

Viktigt att prioritera rätt

I dag ger molnet tillgång till en bred uppsättning toppmoderna teknologier som stödjer applikationsmodernisering och som samtidigt skapar möjligheter för en skalbar digitalisering där kommunikation med miljontals kunder och partners är möjlig.

– Dels måste man fokusera på var värde skapas så att man prioriterar rätt. Dels kan nya tekniker som low code-plattformar vara intressanta så att icke-tekniker också kan utveckla tjänster. 

Den nya molnresan är en förändringsresa, berättar Mattias. Förr migrerade man till molnet för kostnader och förenklingar. Nu handlar det om att producera mer - utan att IT blir en flaskhals.  

IT kommer fortsatt att ha en central roll, men för att kunna skala måste graden av decentralisering öka, och man måste hitta former för effektivare arbetssätt.

– För att göra det så måste man ha en ledning som tror på molnresan, och som har en vision. Man måste vara beredd att jobba med det här över tid, säger Mattias Wuori.  

Den nya molnresan skapar mer med mindre 

I dag handlar det snarare om att realisera affärspotential genom att använda data på ett smartare sätt i företagens verksamhetsprocesser och beslutsfattande. Man behöver formulera hur data skapar värde för organisationen och kunderna.  

– Därefter måste man se över organisationens datahantering, arbetssätt, processer, utbildningsbehov och ledarskap. 

Det finns stor potential i molnet, menar Mattias Wuori, och lyfter bland annat fram ökad produktivitet och accelererad tillväxt som några av de främsta fördelarna. 

– Vi går mot en demokratiserad leveransmodell där fler medarbetare kan göra mycket mer själva, genom de verktyg som IT-avdelningen tillhandahåller för dem. 

IT central roll – men ökat samarbete krävs 

IT-organisationen blir i framtiden en möjliggörare för affärsutveckling understödd av tekniska möjligheter. För att det ska gå vägen måste man jobba med flera aspekter: vision och mål, data governance, arkitekturstyrning, arbetssätt, utbildning och ledarskap.  

– IT kommer fortsatt att ha en central roll men för att kunna skala måste graden av decentralisering öka, och man måste hitta former för effektivare arbetssätt.

Men att påbörja ett sådant arbete kan vara både resurskrävande och utmanande. Många företag vänder sig därför direkt till experter. 

– Solita hjälper kunder att etablera nya förmågor, välja rätt plattformar och verktyg och att utbilda personalen så de kan göra saker själva. Vi är inte kvar i all evighet - utan vi stannar så länge kunden vill att vi ska vara med och underlätta för dem. 

Läs mer hos Solita 

Mer från Solita

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Solita och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera