Xshore Pro är bolagets tredje modell. Det första modellen Eelex 8000 lanserades under hösten 2020, och under hösten 2022 lanserades den billigare modellen Xshore 1 som serietillverkas i den nya fabriken i Nyköping. Den nya modellen Xshore Pro är åtta meter lång och är en expansion av den första modellen Eelex 8000, men med mer krut i batteriet. Exakt hur mycket större kapacitet det innebär framgår dock inte.
Tanken är att den ska användas inom en rad maritima professioner.
”Den första kommer att fungera som skolbuss i Stockholms skärgård. Men den kan även användas som dykbåt, kustbevakningsbåt och servicebåt”, säger bolagets vd Jenny Keisu.
”För oss är detta en stor investering och en milstolpe i skärgårdens infrastrukturutveckling”, kommenterar Magnus Wallner på köparen Wallner Marin i Värmdö kommun.
Jenny Keisu och Xshore har stora förhoppningar kring den professionella sektorn, inte minst med tanke på hårdare utsläppskrav.
”Redan i dag sker 20 procent av vår försäljning till företag, bland annat Safe Harbour Marinas som är världens största marina operatör. Till skillnad från den privata sidan finns mycket incitament att ställa om. En av våra svenska kunder kommer till exempel att få 60 procent av båten finansierad av Klimatklivet eftersom bytet till vår båt kommer att spara så mycket koldioxidutsläpp för kunden.”
Enligt årsredovisningen för 2022 omsatte bolaget 74 miljoner kronor under 2022, att jämföra med med 40 miljoner kronor året innan. Men även förlusterna ökade, från 133 miljoner kronor 2021 till 229 miljoner kronor 2022. Under 2023 har försäljningen av budgetmodellen Xshore 1 kommit igång, men med förseningar.
”Vi hade hoppats att kunna leverera den till slutkund redan innan sommaren, men vi kom igång i augusti. Vi delger inte vår orderbok, men den är fullbokad en bra bit in på nästa år.”
Elbåtstillverkaren har likt andra teknikbolag tvingats till varsel. I slutet av januari fick 10 procent av personalstyrkan gå. I april tog bolaget in 300 miljoner kronor i riskkapital och fick då en ny storägare i SEB Investment Management. Detta till en värdering som enligt Breakits uträkning låg på omkring 700 miljoner kronor exklusive det nya kapitalet. Det kan jämföras med fjolårets finansieringsrunda på 500 miljoner kronor där värderingen låg på 1,7 miljarder kronor. Andra delägare är Northvolts grundare och vd Peter Carlsson, Anicura-grundaren Peter Dahlberg och Hélène Barnekow, tidigare vd på Microsoft Sverige.
Konkurrenten Candela har också en satsning på den professionella sektorn. Utöver taxibåtar ligger stor förhoppning kring passagerarfärjan P-12, där Stockholm blir först ut. Projektet är visserligen försenat med ett halvår, men i april 2024 tar färjan sin jungfrufärd med kollektivtrafikresenärer ombord.