För en vecka sedan gick Creandum ut med ett pressmeddelande och berättade att de, tillsammans med Niklas Zennströms Atomico, Cristina Stenbeck och en rad andra investerare, deltagit i en finansieringsrunda på 30 miljoner dollar i det tyska startupbolaget Vay. Därtill inget ovanligt. Det svenska riskkapitalbolaget, som tidigt backade Spotify och Izettle, gör mängder av liknade investeringar varje år.
Det ovanliga med nyheten var att den är två år gammal. Investeringen skedde redan 2019, samma år som Vay grundades i den tyska huvudstaden.
”Entreprenörerna ville hålla tekniken hemlig. De hade en storartad idé och ville fokusera på att bygga produkten”, förklarar Simon Schmincke, general partner på Creandums Berlin-kontor.
Vays stora idé går ut på att fylla gapet mellan vanlig körning och självkörning, som ännu inte är tillåtet på vanliga vägar. Vay löser knuten genom bilar som styrs per distans av förare som sitter framför skärmar på ett kontor. Tekniken kallas ”teledriving”.
”Förarlös körning är inte tillåtet på bred front i Europa ännu. Men de här bilarna har ju förare”, förklarar Simon Schmincke.

Han menar att Vays teknik nu är körklar, och att de regulatoriska hindren undanröjda. Det som återstår är själva lanseringen, som spås ske i flera europeiska och amerikanska städer redan nästa år.
”Tekniken möjliggör för en billigare, snabbare och säkrare tjänst än alternativen på marknaden”, säger han.
Första steget blir en slags bilpoolstjänst där man beställer fram en tom bil, sätter sig vid ratten och kör den själv. Väl framme slipper man parkera. Istället tar Vays förare återigen över, parkerar eller kör bilen vidare.
”Taxiförare spiller ju mycket tid på att vänta eller köra tomma bilar. Men Vays förare kan enkelt teleportera sig ut ur bilen när de inte behövs”, säger Simon Schmincke.
Steg två i Vays lansering kommer förmodligen likna en taxitjänst ännu mer. Då handlar det om att låta Vays förare styra bilen under hela färden.
När Crerandum och de andra investerarna gick in i Vay bestod bolaget av ett internationellt team av experter som jobbat på techjättar som Google, Amazon och Skype, men även personer med en bakgrund på fordonstillverkare som Diamler och Audi. Någon färdig produkt hade de inte.
”Det var ju en stor risk. Men det är så vi gillar att investera. Vi tar stora risker och siktar mot stjärnorna”, säger Simon Schmincke.

Hur mycket det tyska startupbolaget värderas till idag vill Schmincke inte säga. Men Creandum har förmodligen gjort en bra investering redan nu. Den senaste veckan har Vays presentation av tekniken fått ett enormt internationellt genomslag och investerarna står nu på kö för att delta i bolagets B-runda som väntas bli klar i år.
”Det är ingen slump att man går ut och berättar om företaget nu”, skrattar Simon Schmincke.
Hur det än går står det klart att Tyskland blir allt viktigare för Creandum.
”Det fans en tid då vi tyskar kastade avundsjuka blickar mot Sverige, som lyckats skapa så många enhörningar. Men idag är skillnaderna mindre. Tyskland har lyckats producera 7–8 enhörningar bara det senaste året”, säger han, och syftar på startupbolag med en värdering på över en miljard dollar.
Som exempel nämnar han aktietjänsten Traderepublic, banktjänsterna N26, Mambu och Solaris Bank, samt databehandlingsföretaget Celonis som redan värderas till elva miljarder dollar.
Han säger att München är centrum för tyska bolag inom fordonsteknik. Men Berlin – där Vay grundades – är överlägset när det gäller att handplocka ett internationellt team.
”Vi har inga problem när vi ska locka talanger från London, Paris och Amsterdam hit. Dessutom har vi ju politikerna här, vilket var bra för Vay som behövde ha en bra dialog med Tysklands motsvarighet till trafiksäkerhetsverket”, säger Simon Schmincke.