Hoppa till innehållet

Annons

Svenska techstjärnor flockas kring Tysklands heta och hemliga startup

En het och hemlig startup i Tyskland har Creandum, Niklas Zennström och Cristina Stenbeck på ägarlistan.

Niklas Zennström och Cristina Stenbeck har i det tysta investerat i tyska Vay.
Niklas Zennström och Cristina Stenbeck har i det tysta investerat i tyska Vay.

För en vecka sedan gick Creandum ut med ett pressmeddelande och berättade att de, tillsammans med Niklas Zennströms Atomico, Cristina Stenbeck och en rad andra investerare, deltagit i en finansieringsrunda på 30 miljoner dollar i det tyska startupbolaget Vay. Därtill inget ovanligt. Det svenska riskkapitalbolaget, som tidigt backade Spotify och Izettle, gör mängder av liknade investeringar varje år.

Det ovanliga med nyheten var att den är två år gammal. Investeringen skedde redan 2019, samma år som Vay grundades i den tyska huvudstaden. 

”Entreprenörerna ville hålla tekniken hemlig. De hade en storartad idé och ville fokusera på att bygga produkten”, förklarar Simon Schmincke, general partner på Creandums Berlin-kontor.

Vays stora idé går ut på att fylla gapet mellan vanlig körning och självkörning, som ännu inte är tillåtet på vanliga vägar. Vay löser knuten genom bilar som styrs per distans av förare som sitter framför skärmar på ett kontor. Tekniken kallas ”teledriving”.

”Förarlös körning är inte tillåtet på bred front i Europa ännu. Men de här bilarna har ju förare”, förklarar Simon Schmincke.

Vays bil i Berlin.
Vays bil i Berlin.

Han menar att Vays teknik nu är körklar, och att de regulatoriska hindren undanröjda. Det som återstår är själva lanseringen, som spås ske i flera europeiska och amerikanska städer redan nästa år.

”Tekniken möjliggör för en billigare, snabbare och säkrare tjänst än alternativen på marknaden”, säger han.

Första steget blir en slags bilpoolstjänst där man beställer fram en tom bil, sätter sig vid ratten och kör den själv. Väl framme slipper man parkera. Istället tar Vays förare återigen över, parkerar eller kör bilen vidare.

”Taxiförare spiller ju mycket tid på att vänta eller köra tomma bilar. Men Vays förare kan enkelt teleportera sig ut ur bilen när de inte behövs”, säger Simon Schmincke.

Steg två i Vays lansering kommer förmodligen likna en taxitjänst ännu mer. Då handlar det om att låta Vays förare styra bilen under hela färden.

När Crerandum och de andra investerarna gick in i Vay bestod bolaget av ett internationellt team av experter som jobbat på techjättar som Google, Amazon och Skype, men även personer med en bakgrund på fordonstillverkare som Diamler och Audi. Någon färdig produkt hade de inte. 

”Det var ju en stor risk. Men det är så vi gillar att investera. Vi tar stora risker och siktar mot stjärnorna”, säger Simon Schmincke.

Simon Schmincke, partner på Creandum.
Simon Schmincke, partner på Creandum.Foto:Pressbild

Hur mycket det tyska startupbolaget värderas till idag vill Schmincke inte säga. Men Creandum har förmodligen gjort en bra investering redan nu. Den senaste veckan har Vays presentation av tekniken fått ett enormt internationellt genomslag och investerarna står nu på kö för att delta i bolagets B-runda som väntas bli klar i år.

”Det är ingen slump att man går ut och berättar om företaget nu”, skrattar Simon Schmincke.

Hur det än går står det klart att Tyskland blir allt viktigare för Creandum. 

”Det fans en tid då vi tyskar kastade avundsjuka blickar mot Sverige, som lyckats skapa så många enhörningar. Men idag är skillnaderna mindre. Tyskland har lyckats producera 7–8 enhörningar bara det senaste året”, säger han, och syftar på startupbolag med en värdering på över en miljard dollar.

Som exempel nämnar han aktietjänsten Traderepublic, banktjänsterna N26, Mambu och Solaris Bank, samt databehandlingsföretaget Celonis som redan värderas till elva miljarder dollar.

Han säger att München är centrum för tyska bolag inom fordonsteknik. Men Berlin – där Vay grundades – är överlägset när det gäller att handplocka ett internationellt team.

”Vi har inga problem när vi ska locka talanger från London, Paris och Amsterdam hit. Dessutom har vi ju politikerna här, vilket var bra för Vay som behövde ha en bra dialog med Tysklands motsvarighet till trafiksäkerhetsverket”, säger Simon Schmincke.

Innehåll från NutanixAnnons

Ökade molnkostnader en växande IT-utmaning, enligt ny undersökning från Nutanix

Datahanteringen blir mer komplex när molninstallationer diversifieras. I samband med detta har kostnadskontroll i molnet vuxit till en av de största utmaningarna för företag och organisationer.

Nutanix, en ledande aktör inom styrning av datacenter och hybrida moln, genomför årligen undersökningen Enterprise Cloud Index (ECI), som mäter företagens utveckling inom molnanvändning. Årets undersökning visar att en klar majoritet, 85 % av de tillfrågade, tycker att kostnadskontroll i molnet är en av de största utmaningarna för IT-avdelningen. En tredjedel (34 procent) svarade att det är en ”betydande” utmaning. Nästan hälften av de tillfrågade (46 procent) avser att flytta vissa applikationer till lokala datacenter under det kommande året.

– Organisationer brottas med den nuvarande hanteringen av applikationer- och databaser, där data finns i såväl edge-lösningar i olika moln och i datacenter.  Årets undersökning visar samma sak som vi hör från kunderna; att det finns ett behov på marknaden av en modell som hjälper till att bygga, driva, använda och styra ett hybridmultimoln med stöd för alla typer av applikationer, säger Mats Ericson, regionchef för Sverige, Danmark och Island på Nutanix. 

Under de senaste fem åren som ECI har genomförts har respondenternas attityd drastiskt gått mot användning av multipla IT-miljöer. 2018 svarade över hälften av de tillfrågade att de föreställde sig att de en dag uteslutande skulle köra alla workloads i antingen ett privat- eller offentligt moln. I stället för att arbeta för att konsolidera sig på en viss infrastruktur eller IT-driftsmodell, vilket verkade önskvärt 2018, ser de flesta företag nu nödvändigheten och fördelarna med att köra workloads i en kombination av offentliga moln, i datacentret och via edge computing.

Målet för organisationerna är nu att göra denna hybrida driftsmodell mer effektiv. Den växande mångfalden av molninstallationer skapar en enorm komplexitet i hanteringen av data i olika moln. Smarta verktyg som gör det möjligt för organisationer att tillhandahålla, flytta, hantera, övervaka och säkra applikationer och data från en enda konsol och på ett enhetligt sätt blir allt viktigare för IT. Nästan alla respondenter i undersökningen säger att de skulle ha nytta av att ha ett enda, enhetligt sätt för att hantera applikationer och data i olika IT-miljöer.   

Andra viktiga slutsatser från årets rapport är bland annat följande: 

De flesta organisationer använder mer än en typ av IT-infrastruktur, och nästan alla är överens om att det idealiska vore att ha en plattform som kan hantera alla på ett konsekvent sätt.

Data styr företagens infrastrukturbeslut med datasäkerhet, skydd och återställning som de viktigaste drivkrafterna.

Hållbarhet är nu en IT-prioritet. Nästan alla (92 procent) respondenter håller med om att hållbarhet är viktigare för deras organisation än för ett år sedan. 

Om du vill veta mer om rapporten och resultaten kan du ladda ner hela Nutanix Enterprise Cloud Index här.

 

 

 

 

Mer från Nutanix

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Nutanix och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera