1515

Svenska techscenen fortsätter att dra miljarder

Onoterade bolag fortsätter att dra in miljarder i investeringar. För det första halvåret 2018 har investeringar värda 6,4 miljarder kronor dokumenterats av Bolagsverket. ”Jag är väldigt positiv”, säger Northzones toppinvesterare Pär-Jörgen Pärson.

Pär-Jörgen Pärson, investerare och partner på Northzone ser positivt på framtiden.
Pär-Jörgen Pärson, investerare och partner på Northzone ser positivt på framtiden.Foto:Jonas Eng

Den svenska techscenen fortsätter att sjuda. Under våren gick Spotify till börsen i New York och har nu ett börsvärde på över 280 miljarder kronor. Även Izettle bytte ägare när betaljätten Paypal lade ett bud på 19 miljarder kronor för bolaget i maj. Men Sveriges techscen är mer än dessa miljardbolag. 

Under det första halvåret 2018 investerades det 6 350 miljoner kronor i onoterade svenska techbolag. Det enligt Di:s databas Nordic Tech List, vars data bygger på inskickade dokument till Bolagsverket. När Di Digital gjorde samma genomgång för första halvåret i fjol uppgick siffran till 4,8 miljarder kronor. Därmed ökar investeringarna i svenska techbolag. 

Investeringar ska dokumenteras på Bolagsverket senast sex månader efter att investeringen har gjorts. Därför kommer den totala summan och antalet investeringar för första halvåret 2018 troligen att öka, vilket även hände för 2017.

Under helåret 2017 gjordes investeringar till ett värde av 16,5 miljarder kronor i svenska techbolag. Northzones partner och investerare Pär-Jörgen Pärson tror inte på en avmattning för helåret 2018.

”Det är svårt att se det i ett kort perspektiv men vi ser en fortsatt stark ingång av nya investeringspropåer. Samtidigt är det många investerare som fiskar i våra vatten så vi måsta vara på hugget och bli valda av entreprenörer. Det är allmänt känt både i Europa och USA att det är en stark entreprenörsmarknad här”, säger Pär-Jörgen Pärsson.

Läs även: De är tech-Sveriges 40 hetaste serieentreprenörer under 40 

Han tror att Spotifys börsnotering och även försäljningen av Izettle kommer att leda till ytterligare möjligheter i Sverige de kommande åren. 

 ”Det här har frigjort en massa kapital, inte bara för investerare utan även för tidigare anställda. Det är en kraftig energiinjektion i entreprenörsekosystemet. Nu finns det många som har fått loss tillräckligt mycket pengar för att kunna sätta igång och hitta nästa idé och rätt folk att jobba. Jag är väldigt optimistisk hur det kommer att bli”, säger Pär-Jörgen Pärson.

De miljarder som svenska techbolag har tagit in under första halvan 2018 är uppdelade på 455 investeringar. I genomsnitt blir det 14 Mkr per investering vilket är något högre än för helåret 2017, då den låg på 13 Mkr. 

De sektorer som attraherar mest kapital är fintech, e-hälsa och marknadsplatser. De tre bolagen som har tagit in de största finansieringsrundorna under det senaste halvåret är den digitala vårdcentralen Kry med 541 Mkr, e-handelsplattformen NA-KD med 360 Mkr och batteriprojektet Northvolt med 300 Mkr.

Läs även: Här är techinvesterarnas största satsningar i år 


Innehåll från SavelendAnnons

Efter lyckade börsintroduktionen, nu satsar SaveLend på att ytterligare öka verksamheten

Ludwig Pettersson, VD och grundare av SaveLend.
Ludwig Pettersson, VD och grundare av SaveLend.

När fintechbolaget SaveLend börsnoterades 9 juni var det övertecknat till 682 procent – och i första dagens handel tog aktiekursen ett glädjeskutt på 74 procent.

Men nu när yran lagt sig och vardagen tagit vid, lägger bolagets VD Ludwig Pettersson ut kursen framåt.

– Nu ska vi börja jobba ordentligt. Vi ska överträffa våra finansiella mål, något vi är väldigt komfortabla med att vi kommer att göra, och dessutom göra förvärv på vägen som hjälper oss att bli större, säger han. 

SaveLend tillhandahåller två plattformar. Den ena är en investeringsplattform där investerare kopplas samman med låntagare utan att de traditionella bankerna kopplas in. Tillvägagångssättet kallas för peer-to-peer, eller P2P, och har vuxit i popularitet de senaste åren. Den andra är en faktureringsplattform som består av ett komplett faktureringssystem, innehållandes bland annat kundreskontra, avisering, betaltjänster, inkasso och finansieringslösningar. 

Företaget grundades 2014 av Ludwig Pettersson, och 9 juni nåddes ett viktigt delmål på SaveLends resa då man noterades på Nasdaq First North Growth. 

– Det var ett stort intresse på förhand och det var 682 procent övertecknat. Sedan blev det en bra start första dagen. Vi är nöjda, säger han. 

Bolaget tillfördes med noteringen cirka 1220 nya aktieägare och en emissionslikvid om cirka 50 miljoner kronor.

Börsnotering bra för tillväxten

Att vara noterade på Nasdaq är något som kommer att hjälpa SaveLend på den fortsatta tillväxtresan.

– Det stärker absolut vårt varumärke. Det underlättar när vi ska expandera ute i Europa att ha varumärket ”Nasdaq listed” i ryggen och att vi därigenom har gått igenom en noteringsprocess, säger Ludwig Pettersson. 

SaveLend har växt kontinuerligt sedan lanseringen 2014 och 2020 tog det fart ordentligt. Man uppnådde då 1 miljon hanterade fakturor i faktureringsplattformen, en ökning med 400 procent sedan 2018. Under fjärde kvartalet 2020 omsatte SaveLend-koncernen 17,3 miljoner kronor, vilket var 48 procent mer än samma period 2019. Under första kvartalet i år ökade omsättningen med 57 procent jämfört med samma period förra året. 

Den genomsnittliga årsavkastningen för plattformens investerare har varit över 9 procent sedan starten och tillväxten i kapital på investeringsplattformen har de två senaste räkenskapsåren varit 150 procent.

– Vi är på en stark tillväxtmarknad i Sverige, i Europa och globalt. Tillväxten av nya kunder är stor, säger han.

Personlig seger

Att vara börsnoterad innebär också större krav på företaget, något som Ludwig Pettersson välkomnar.

– Vi gillar den ökade transparensen som det innebär att vara noterad. Vi vill ge våra investerare en större inblick i vår verksamhet, säger han.

För Ludwig Pettersson är börsnoteringen också en personlig seger. För många år sedan, i begynnelsen av sin karriär som entreprenör, lovade han sig själv att ta ett bolag till börsen innan han fyller 30. Det lyckades han med, med två månaders marginal.

– Det är kul och man njuter några dagar, men sedan är man tillbaka på jobbet och arbetar mot nästa mål. Där är jag nu, avslutar han.

Läs mer om SaveLend på www.savelend.se 

 

Mer från Savelend

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Savelend och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?