1515

Svenska succéboken om Commodore 64 ges ut på engelska

I höstas utkom Jimmie Wilhelmsson med boken Generation 64, om den tidiga hemdatorn Commodore 64 och svenskarna som grundlade sin IT-karriär framför den. Nu är ett avtal undertecknat med det engelska förlaget Bitmap Books, som lanserar bokens engelska utgåva i en Kickstarterkampanj. Di Digital ställde fem frågor om generation 64 till Jimmy Wilhelmsson.

Jimmy Wilhelmsson och hans bok.
Jimmy Wilhelmsson och hans bok.Foto: Lars Jansson

Vad är generation 64?

“Generation 64 är en term jag lånat från tyskan för att beskriva den grupp ungdomar som växte upp med hemdatorn Commodore 64. Jag brukar kalla Commodoren för den första sociala datorn i och med att det bildades gäng och sociala grupper bland de som knäckte spelens kopieringsskydd och delade dem vidare, och en scen växte fram bland ungdomar som tävlade i att knäcka och skriva egna spel. Många som är duktiga och framstående inom IT-sektorn i dag började i de där kretsarna, och för mig är det de som är generation 64.”

Hur märks denna generation i dag?

“De är ofta grundare och nyckelpersoner i svenska IT- och spelbolag. Till exempel grundaren av Dice, ett antal personer i nyckelroller på Spotify, ett gäng kulturpersonligheter som Orvar Säfström och Rickard Söderberg, Marcus Persson som grundade Mojang och gänget bakom Candy Crush. Om man går längre kan man säga att C64-scenen har lett fram till det som idag är Dreamhack, världens största datorfestival. Jag tror att Commodoren gav dem en tidig form av hemdatorvana i en tid då det generellt inte fanns hemdatorer, och en självklar fallenhet för att programmera. Ur ett näringslivsperspektiv har de med sig ett djupt tekniskt kunnande och en entreprenörsanda som föddes i dessa communitys.”

Jag blev överväldigad!

Vad fick din bok för mottagande när den kom ut i Sverige?

“Jag blev överväldigad! Vi fick hela uppslag i Dagens industri, Expressen, Computer Sweden och Svd, recensioner i DN och SVTs morgonsoffa och ett otroligt genomslag överlag. Jag lade ut en liten grej om att boken var på väg och att den gick att förhandsbeställa, och det gjorde hela 800 personer. Upplagan på 3000 böcker tog slut innan jul, varpå förlaget tryckte 3000 till. Jag tycker mig se att det pratas mer om den här tiden nu, att retrosvängen blivit hetare eftersom folk som var med då nu har barn och vill återuppleva sakerna de själv gjorde då. Jag tror de vill blicka tillbaka till grundbulten till vad som är dagens datorbaserade samhälle.”

Hur ser intresset i övriga världen ut?

“Sverige som IT-land intresserar internationellt. Jag har fått flera förfrågningar från forskare som vill jämföra svenska spelscenen med sina egna motsvarigheter, och i höstas när boken kom ut blev jag översköljd av folk som ville se översättning. I förordet till bokens engelska upplaga kommer en del prominenta personer som låg bakom Commodoren figurera, och när jag kontaktat dem så har de ofta redan boken i sin ägo men utan att kunna förstå den.

I det mötet hände något i Sverige som inte hände i andra länder, och det är man nyfiken på.

De stora marknaderna som USA och England har alltid har varit duktiga att producera, men i Sverige var vi utsvultna på den sortens entreprenörsanda på 80-talet. I praktiken kom det inga spel, ingen mjukvara överhuvudtaget, från Sverige på den tiden. Vi saknade företagsstrukturen men hade kunskaperna, så vad vi gjorde för att få utlopp för det var att samlas i grupper och diskutera med likasinnade. På så vis ligger den här generationen också delvis bakom piratscenen som Sverige är så känd – eller ökänd – för, och den har ju på något konstigt sätt gått hand i hand med näringslivet. I det mötet hände något i Sverige som inte hände i andra länder, och det är man nyfiken på.”

Vad hoppas du på att Kickstarter-insamlingen ska leda till?

“Det är förlaget som driver den, men jag hoppas att folk som tidigare sett boken och velat ha den på engelska nu ser att vi kommer ge ut den. Dessutom hoppas jag att svenska organisationer och företag ska tycka om initiativet, eftersom de gillar den kreativa näringslivshistoria som finns i Sverige. Vilka belöningar vi ska dela ut till de som sponsrar boken vet jag inte, men vi har tidigare kört på en laptopsticker med texten “I am generation 64”. Man kan tänka sig den sortens stickers och annat roligt, men det är till det syvende och sista förlaget som pysslar med det.”

Läs mer på bokens engelska hemsida generation64.com.


Innehåll från SavelendAnnons

Efter lyckade börsintroduktionen, nu satsar SaveLend på att ytterligare öka verksamheten

Ludwig Pettersson, VD och grundare av SaveLend.
Ludwig Pettersson, VD och grundare av SaveLend.

När fintechbolaget SaveLend börsnoterades 9 juni var det övertecknat till 682 procent – och i första dagens handel tog aktiekursen ett glädjeskutt på 74 procent.

Men nu när yran lagt sig och vardagen tagit vid, lägger bolagets VD Ludwig Pettersson ut kursen framåt.

– Nu ska vi börja jobba ordentligt. Vi ska överträffa våra finansiella mål, något vi är väldigt komfortabla med att vi kommer att göra, och dessutom göra förvärv på vägen som hjälper oss att bli större, säger han. 

SaveLend tillhandahåller två plattformar. Den ena är en investeringsplattform där investerare kopplas samman med låntagare utan att de traditionella bankerna kopplas in. Tillvägagångssättet kallas för peer-to-peer, eller P2P, och har vuxit i popularitet de senaste åren. Den andra är en faktureringsplattform som består av ett komplett faktureringssystem, innehållandes bland annat kundreskontra, avisering, betaltjänster, inkasso och finansieringslösningar. 

Företaget grundades 2014 av Ludwig Pettersson, och 9 juni nåddes ett viktigt delmål på SaveLends resa då man noterades på Nasdaq First North Growth. 

– Det var ett stort intresse på förhand och det var 682 procent övertecknat. Sedan blev det en bra start första dagen. Vi är nöjda, säger han. 

Bolaget tillfördes med noteringen cirka 1220 nya aktieägare och en emissionslikvid om cirka 50 miljoner kronor.

Börsnotering bra för tillväxten

Att vara noterade på Nasdaq är något som kommer att hjälpa SaveLend på den fortsatta tillväxtresan.

– Det stärker absolut vårt varumärke. Det underlättar när vi ska expandera ute i Europa att ha varumärket ”Nasdaq listed” i ryggen och att vi därigenom har gått igenom en noteringsprocess, säger Ludwig Pettersson. 

SaveLend har växt kontinuerligt sedan lanseringen 2014 och 2020 tog det fart ordentligt. Man uppnådde då 1 miljon hanterade fakturor i faktureringsplattformen, en ökning med 400 procent sedan 2018. Under fjärde kvartalet 2020 omsatte SaveLend-koncernen 17,3 miljoner kronor, vilket var 48 procent mer än samma period 2019. Under första kvartalet i år ökade omsättningen med 57 procent jämfört med samma period förra året. 

Den genomsnittliga årsavkastningen för plattformens investerare har varit över 9 procent sedan starten och tillväxten i kapital på investeringsplattformen har de två senaste räkenskapsåren varit 150 procent.

– Vi är på en stark tillväxtmarknad i Sverige, i Europa och globalt. Tillväxten av nya kunder är stor, säger han.

Personlig seger

Att vara börsnoterad innebär också större krav på företaget, något som Ludwig Pettersson välkomnar.

– Vi gillar den ökade transparensen som det innebär att vara noterad. Vi vill ge våra investerare en större inblick i vår verksamhet, säger han.

För Ludwig Pettersson är börsnoteringen också en personlig seger. För många år sedan, i begynnelsen av sin karriär som entreprenör, lovade han sig själv att ta ett bolag till börsen innan han fyller 30. Det lyckades han med, med två månaders marginal.

– Det är kul och man njuter några dagar, men sedan är man tillbaka på jobbet och arbetar mot nästa mål. Där är jag nu, avslutar han.

Läs mer om SaveLend på www.savelend.se 

 

Mer från Savelend

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Savelend och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?