1515

Svenska streamingtjänsten Voddler går i konkurs

Streamingtjänsten Voddler skulle gå i Spotifys fotspår men fick aldrig affären att flyga. Nu ansöker film- och tv-bolaget om konkurs.

Marcus Bäcklund, en av Voddlers tre grundare. Han lämnade bolaget 2015.
Marcus Bäcklund, en av Voddlers tre grundare. Han lämnade bolaget 2015.Foto:Press/TT

Voddler grundades 2007 och kallades för ett ”Spotify för film” vid lanseringen 2009. Ambitionen var att med hjälp av egenutvecklad peer-to-peer-teknik bygga en plattform för ”video on demand”, film och tv-serier via nätet. I likhet med Spotify skulle intäkterna komma från en annonsfinansierad version och en betalversion.

En tidig skeptiker var dock Daniel Ek, Spotifys ena grundare. Redan i början av 2010 sågade han Voddler på Twitter med orden ”har verkligen försökt gilla det”. Ek sade sig vara besviken på både tekniken och innehållet.

Nu har Voddler, elva år efter att bolaget grundades, ansökt om konkurs. Det rapporterat Breakit.

Läs mer: Marcus Bäcklund lämnar filmfiaskot

”Bolaget är överskuldsatt. Ansträngningarna att sälja bolagets tillgångar eller aktierna i bolaget till en tilltänkt köpare lyckades inte”, heter det i handlingar som sajten har tagit del av.

Bolaget hade storslagna planer och tog in över 200 miljoner kronor i riskkapital från ägare som Nokia Growth Partners, riskkapitalbolaget Deseven och AMF-chefen Christer Elmehagen.

Läs mer: Voddler kämpar för överlevnad

Redan 2013 var det dock uppenbart att Voddler skulle få svårt att klara sig som självständig videosajt. Bolagets dåvarande vd Marcus Bäcklund tog då fram en ny affärsmodell som gick ut på att sälja den egenutvecklade tekniken till aktörer i Asien, Afrika och Latinamerika.

Marcus Bäcklund var en känd it-profil under dotcombubblan och var vd för internetkonsulten Cell Network mellan 1997 och 2000. Han var även delägare i Voddlers storägare Desvenen. Han lämnade dock vd-posten på Voddler i januari 2015, efter sju år av raka förluster och över 200 miljoner kronor i investerat kapital.

Under sina verksamma år redovisade Voddler förluster på knappt 270 miljoner kronor, skriver Breakit.

Vid början av 2017 var det tyska Cipio Partners som ägde en majoritet av bolaget.

Läs mer: Marcus Bäcklund lämnar Chalmers Ventures

För ett par år sedan gjorde Marcus Bäcklund comeback som investeringsansvarig på Chalmers Ventures (NTL). Han slutade dock vid årsskiftet 2016/2017, efter bara ett år på posten. Han blev då vd på det börsnoterade videoövervakningsbolaget Irisity (som då hette Mindmancer).


Innehåll från CBC Investment GroupAnnons

Private Equity-bolaget som hjälper små entreprenörer att växa internationellt

Niklas Palmlöf, vd och grundare, CBC Investment Group
Niklas Palmlöf, vd och grundare, CBC Investment Group

CBC Investment Group har de senaste åren haft många framgångsrika investeringar som noterats för handel på Stockholmsbörsen, och fler är planerade. Men även om drömmen om att bli ett börsbolag växer hos många entreprenörer börjar relationen med CBC långt före dess. Flertalet entreprenörer kommer till CBC när ambitionen att växa behöver kapital och rådgivning. 

– För små talangfyllda företag med stor tillväxtpotential är kapital och kompetens många gånger avgörande för att ta nästa steg i utvecklingen. Här fyller vi en viktig roll på private equity-marknaden, säger Niklas Palmlöf, vd och grundare, CBC Investment Group.

Private equity-bolaget CBC Investment Group startade 2009 mitt under den pågående finanskrisen. Bankerna gick på knäna, nystartade små och medelstora företag fick plötsligt se sina krediter och kreditlöften förvandlas till krav på snabb återbetalning. Seriösa och talangfulla entreprenörer riskerade att kassera sina värdefulla idéer helt i onödan. För att möta behovet av stöd och kapital till entreprenörer startade Niklas Palmlöf CBC Investment Group.

– Det finns inget mer tillfredställande än att se entreprenörer växa, och då tänker jag både på deras företag och de som personer. Att följa en affärsidé med potential att växa till något enormt värdeskapande ger alla som är med på resan en rejäl kick. Nya företag startas hela tiden, vårt jobb är att välja ut de som vi tror kan växa stort och konkurrera på en internationell nivå.

Växa tillsammans med entreprenörer

CBC:s affärsidé är att växa tillsammans med entreprenörer som behöver kapital och strukturell kompetens. Innan beslut om en ny investering kan tas genomgår entreprenören en rigorös urvalsprocess som bland annat omfattar att granska affärsidé, ledning, marknad och potential. Inget lämnas åt slumpen.

– Även om urvalsprocessen är omfattande tar vi ibland beslut snabbt. Det är när vi märker att allt linjerar, från entreprenörens och ledningens kompetens och drivkraft till potentialen att växa affären och att marknadsutsikterna ser mycket goda ut. Våra investeringar ska väsentligt överstiga traditionella placeringars värdeutveckling under placeringstiden.

CBC har varit med att skapa hållbara värden i miljardklassen om man ser till börsvärdet av investeringarna. Hittills har flera investeringar introducerats för handel på börsen, de senaste är Pharmiva och Duearity och till hösten planerar ytterligare ett bolag att introduceras.

– Vi söker entreprenörer som vill växa mycket och har världsambitioner, som har en idé, teknologi eller ett patent med global potential. Alltså inte bara de som inte vill skapa en bra affär. Att börsintroduceras måste inte vara målet med resan, även om det ofta blir så, det viktigaste är att kunna realisera unika affärsidéer i stor skala vilket också kan leda till någon form av exit. 

Linjera med FN:s globala mål

Det är långt från alla företag som CBC tittar på, första filtret är att affären ska linjera med FN:s globala mål för en hållbar framtid och att verksamheten ska skapa värden som gynnar människan.

– Vi har även medfinansiärer eller medinvesterare i flera bolag, det kan vara Europeiska investeringsbanken, Almi Invest, olika affärsänglar eller nordiska venture capital-bolag. Vi har även skapat en exklusiv möjlighet för privata investerare att placera med oss, investeringar som annars är förbehållet VC bolag, stora riskkapitalbolag och andra större private equity-aktörer.

– Vi identifierar och investerar med egna medel i onoterade nordiska företag som befinner sig i en tydlig tillväxtfas. När vi sedan har skaffat oss en djupare insikt om företagets potential erbjuder vi även ett exklusivt nätverk möjligheten att bli delägare i samma företag. Detta är värdeskapande möjligheter för både entreprenören och CBC. Vi söker aktivt nya entreprenörer att hjälpa på deras tillväxtresa, säger Niklas Palmlöf, vd och grundare, CBC Investment Group. 

Entreprenörer som söker kapital för att växa

CBC söker främst unga, entreprenörsdrivna och innovativa företag med global inriktning som primärt är baserade i Norden och som har en affärsmodell som tydligt inbegriper ny teknik eller nya tjänstekoncept för maximerad konkurrenskraft. CBC investerar bland annat i unika, högteknologiska företag verksamma inom Cleantech, Fintech, Edtech, datasäkerhet, VAR/AR, Digital Health, Life Science med mera. CBC har dessutom en solid medlemsbas som ständigt söker nya investeringsmöjligheter. 

Kontakta CBC om ni har en bra idé och behöver kapital för att växa 

Läs mer om CBC Investment Group här 

Mer från CBC Investment Group

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med CBC Investment Group och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?