1515
Annons

Svenska streamingtjänsten Voddler går i konkurs

Streamingtjänsten Voddler skulle gå i Spotifys fotspår men fick aldrig affären att flyga. Nu ansöker film- och tv-bolaget om konkurs.

Marcus Bäcklund, en av Voddlers tre grundare. Han lämnade bolaget 2015.
Marcus Bäcklund, en av Voddlers tre grundare. Han lämnade bolaget 2015.Foto:Press/TT

Voddler grundades 2007 och kallades för ett ”Spotify för film” vid lanseringen 2009. Ambitionen var att med hjälp av egenutvecklad peer-to-peer-teknik bygga en plattform för ”video on demand”, film och tv-serier via nätet. I likhet med Spotify skulle intäkterna komma från en annonsfinansierad version och en betalversion.

En tidig skeptiker var dock Daniel Ek, Spotifys ena grundare. Redan i början av 2010 sågade han Voddler på Twitter med orden ”har verkligen försökt gilla det”. Ek sade sig vara besviken på både tekniken och innehållet.

Nu har Voddler, elva år efter att bolaget grundades, ansökt om konkurs. Det rapporterat Breakit.

Läs mer: Marcus Bäcklund lämnar filmfiaskot

”Bolaget är överskuldsatt. Ansträngningarna att sälja bolagets tillgångar eller aktierna i bolaget till en tilltänkt köpare lyckades inte”, heter det i handlingar som sajten har tagit del av.

Bolaget hade storslagna planer och tog in över 200 miljoner kronor i riskkapital från ägare som Nokia Growth Partners, riskkapitalbolaget Deseven och AMF-chefen Christer Elmehagen.

Läs mer: Voddler kämpar för överlevnad

Redan 2013 var det dock uppenbart att Voddler skulle få svårt att klara sig som självständig videosajt. Bolagets dåvarande vd Marcus Bäcklund tog då fram en ny affärsmodell som gick ut på att sälja den egenutvecklade tekniken till aktörer i Asien, Afrika och Latinamerika.

Marcus Bäcklund var en känd it-profil under dotcombubblan och var vd för internetkonsulten Cell Network mellan 1997 och 2000. Han var även delägare i Voddlers storägare Desvenen. Han lämnade dock vd-posten på Voddler i januari 2015, efter sju år av raka förluster och över 200 miljoner kronor i investerat kapital.

Under sina verksamma år redovisade Voddler förluster på knappt 270 miljoner kronor, skriver Breakit.

Vid början av 2017 var det tyska Cipio Partners som ägde en majoritet av bolaget.

Läs mer: Marcus Bäcklund lämnar Chalmers Ventures

För ett par år sedan gjorde Marcus Bäcklund comeback som investeringsansvarig på Chalmers Ventures (NTL). Han slutade dock vid årsskiftet 2016/2017, efter bara ett år på posten. Han blev då vd på det börsnoterade videoövervakningsbolaget Irisity (som då hette Mindmancer).


Innehåll från Öhman FonderAnnons

Så kan han lägga tid och fokus på att bli bäst i världen

Olof Kajbjer, mer känd som Olofmeister, är en av världens bästa counter strike-spelare. För att kunna koncentrera sig och lägga tid på träning istället för på pengar tar han hjälp av Öhman Fonders kapitalförvaltning. 

Det började redan i nio-årsåldern. Olof Kajbjers storebror satt och spelade Counter Strike på hemmets enda dator, och precis som småsyskon överallt ville Olof vara med. 

- Så fort min brorsa gick från datorn för att till exempel svara i telefon hoppade jag på datorn. Han var väl inte så glad över det då, men nu tycker han det är rätt kul.

Inte så konstigt, för Olofs spelande har tagit honom rakt in i världseliten, och sedan 2013 har han spelat professionellt på heltid.

- Jag skulle egentligen ha börjat läsa en kurs på universitetet men fick jag frågan om jag ville joina ett lag. På den tiden var inte CS jättestort, men jag tog ett snack med farsan som sa att jag fick ett år på mig för att se vad som skulle hända.

I samma veva tog e-sport som publiksport fart, en turnering i Polen fyllde för första gången en arena med 10 000 åskådare, och Olof kunde efter det första året lugnt konstatera att det här var väl värt att satsa på. Bara ett år senare, 2015, utsågs han till världens bästa spelare.

- Jag har alltid varit tävlingsinriktad. Det spelar ingen roll om det är fotboll eller e-sport, jag gillar att tävla i lag och jag vill bli bäst. Dessutom är Counter Strike så mycket mer än att bara skjuta. Du måste tänka strategiskt, du måste studera dina motståndare och tänka dig in i hur de ser på spelet, något som jag har insett genom åren att jag är ganska bra på.

Men framgången kräver träning. En vanlig dag inleder Olof med en timme på gymmet, för att sedan träna och spela med sina lagkamrater från elva till nitton. 

- De två första timmarna är genomgång med coachen och analytikern, där vi till exempel går igenom nya tekniker, eller vad vi har gjort bra respektive dåligt dagen innan och kan utveckla. Sen spelar vi träningsmatcher ihop fram till nitton, och därefter är det antingen tävling eller individuell träning.

Olofs yrke innebär 200-250 resdagar per år. Det i kombination med de långa träningsdagarna har gjort att han de senaste tre åren har valt att ta hjälp av Öhman Fonders tjänst private clients, kapitalförvaltning för privatpersoner.

- Dels känner jag mig inte helt bekväm med att förvalta mina pengar själv, dels vill jag lägga all min tid och fokus på att spela.

Från början hade han sina pengar hos en annan aktör, men efter att en vän tipsade om Öhman Fonder valde Olof att anlita dem istället.

- Jag gick på ett första möte med Jimi och tyckte att han kändes trygg och genuin, och att han förstod min sida. Och så har det fortsatt, han tar sig tid och efter alla samtal med honom förstår jag mig dessutom på den världen mer än tidigare. Så jag är väldigt nöjd.

- Jag älskar att tävla, men nu tar jag semester. Det ska bli skönt med sommarlov!

Läs mer om Öhmans kapitalförvaltning här 

 

Mer från Öhman Fonder

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Öhman Fonder och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?