1515

Svenska storägarna säljer av i Spotify

De svenska riskkapitalbolagen Northzone och Creandum, Spotifys första externa investerare, sålde i fjol tillsammans Spotify-aktier för över 2 miljarder kronor, kan Di Digital avslöja. Sedan dess har aktiepriset rusat i höjden.

Creandums partner Fredrik Cassel (högst upp) och Northzones Pär-Jörgen Pärson. Båda investerade i Spotify tidigt och båda har storsålt aktier den senaste tiden.
Creandums partner Fredrik Cassel (högst upp) och Northzones Pär-Jörgen Pärson. Båda investerade i Spotify tidigt och båda har storsålt aktier den senaste tiden.Foto:Amanda Lindgren/Izabelle Nordfjell

Den börsaktuella musiktjänsten Spotify (NTL) är i dag Sveriges mest framgångsrika techbolag och har sett sin värdering stiga till över 100 miljarder kronor, en en ökning med 200 gånger sedan 2008.

Den rejäla värdeökningen har satt de svenska riskkapitalbolagen Creandum och Northzone på kartan. De investerade i Spotify redan 2008 och förvaltar i dag åtskilliga miljarder genom att investera i techbolag.

Di Digital kan nu avslöja att både Creandum och Northzone har sålt stora poster i Spotify. Creandum har gjort sig av med minst hälften av sitt innehav, enligt flera källor med insyn.

Läs mer: Så rika blir de på framgångssagan Spotify

Creandum sålde en stor post i Spotify under våren 2016. Då bytte aktier för drygt 800 miljoner kronor händer, enligt uppgift till Di Digital.

Vid samma tid sålde Northzone Spotify-aktier för 1,3 miljarder kronor, enligt flera källor. Köpare då var pensionsfonderna AMF och Alecta, vilket Di Digital nyligen rapporterade.

Sedan försäljningarna har Spotifys aktiepris mer än fördubblats i den inofficiella gråhandeln. Detta i takt med att bolaget rör sig närmre en börsnotering i USA, som väntas ske senast första halvåret 2018.

Läs mer: Pensionsjättar gör miljardklipp i Spotify

Creandum och Northzone investerade sammanlagt 123 miljoner kronor i Spotify 2008, innan tjänsten hade lanserats kommersiellt. Northzone stod för två tredjedelar av den summan.

För det fick de nästan en fjärdedel av bolaget. Både Creandum och Northzone gjorde sedan följdinvesteringar i Spotify i takt med att bolaget växte.

Enligt Di Digitals källor äger Creandum i dag cirka 3 procent av bolaget, vilket motsvarar nära 3,5 miljarder kronor, baserat på det nuvarande priset i den inoffciella handeln med Spotify-aktier. Northzone äger aktier värda knappt 6 miljarder kronor.

Creandums partner Fredrik Cassel upptäckte Spotify efter en presentation av bolaget på KTH för tio år sedan. 

“Jag är otroligt glad att Creandum tog risken och backade bolaget i första rundan och oerhört stolt över vad bolaget åstadkommit”‚ säger han.

Läs mer: ”Kära Spotify – kan vi prata om börsen nu?”

Han vill dock inte kommentera varför man valde att sälja under våren 2016.

Spotify förbereder just nu en börsnotering i USA. En listning kan ske så snart som före årsskiftet och på börsen väntas bolaget bli värt 130 miljarder kronor, enligt Reuters.

De största ägare är fortfarande grundarna Martin Lorentzon och Daniel Ek, som vardera har drygt 10 procent av Spotify.


Innehåll från inRiverAnnons

inriver: ”Att ha koll på sin produktdata online är avgörande för att lyckas med sin försäljning idag”

Joakim Gavelin, e-handelsexpert hos inriver.
Joakim Gavelin, e-handelsexpert hos inriver.

Utvecklingen av e-handeln går fortare än vad tillverkarna hinner med och den digitala försäljningen behöver tas på större allvar. Det menar inriver, som hjälper företag att hantera, förädla och hålla reda på all den produktdata som syns hos återförsäljare och på marknadsplatser över hela världen. Nu presenterar de resultaten av en omfattande undersökning om konsumentbeteenden på nätet.

– Upp till 70% av konsumenterna överger produkter på grund av dålig eller felaktig information hos återförsäljaren. Det är enorm utmaning för dagens tillverkare, säger Joakim Gavelin, e-handelsexpert hos inriver.

De senaste åren har e-handeln exploderat och de digitala hyllorna hos återförsäljare på nätet är översvämmade av produkter. Det medför vissa problem; som konsument kan det vara svårt att navigera och hitta det man vill ha och som varumärke är det i sin tur svårt att ta plats och synas. 

– På till exempel Amazon vet vi att så gott som all försäljning sker på den första söksidan, där bara en liten bråkdel av hela sökresultatet visas, säger Joakim Gavelin.

Hur högt upp man hamnar i sökresultatet beror på flera faktorer. Det är delvis en fråga om följsamhet mot de riktlinjer som finns kring kvalitet på innehållet, men saker som lagerstatus, trasiga länkar eller felaktiga produkttexter påverkar också utfallet. Utmaningen för tillverkare ligger i att hålla koll på all den produktdata som ligger hos – ibland tusentals – återförsäljare världen över.

En teknologi som bevakar produktdatan – hela tiden

inrivers erbjudande omfattar hela kedjan: från att samla, förädla och syndikera produktdatan till alla kanaler via ett PIM-system, till att hålla ett vakande öga på datan när den väl är publicerad. Ändrade algoritmer, bilder och texter som blandas ihop, sabotage och slarv – det finns många anledningar till att datan blir felaktig eller i värsta fall försvinner online.

– Vi har byggt en teknologi som bevakar handelsplatser och ser till så att produkter är synliga och att produktinnehållet är i fas – hela tiden. Att innehållet syndikeras och hamnar rätt den första dagen är inte en garanti för att det fortsätter att ligga där och som det ska. Därför behöver man fortsätta att övervaka sin produktdata om och om igen, menar Joakim Gavelin.

Felaktigt produktinnehåll vanligare än man tror

Förekomsten av felaktig produktdata är vanligare än man tror; enligt inriver’s erfarenhet har mer än var femte produkt fel produktinnehåll online. Samtidigt är en lika stor andel av varorna inte i lager. Det är siffror som skapar missnöje och frustration hos konsumenten och det som sker är att de väljer ett annat varumärke.

Joakim Gavelins främsta råd är att ta den digitala hyllan med produkter på minst lika stort allvar som den som finns i en fysisk affär. 

– Den digitala hyllan exponeras för miljontals människor i hela världen och synlighet, tillgänglighet ett korrekt produktinnehåll där är helt avgörande för att vara framgångsrik. De här sajterna lever, förändras och skapar nya utmaningar varje dag – då gäller det att vara närvarande där i realtid, för att se vad som fungerar och inte runt dina produkter för att kunna justera innan försäljningen går till nån annan.

Här kan du ta del av Inrivers undersökning i sin helhet. 

 

 

Mer från inRiver

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med inRiver och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?