1515
Annons

Svenska stjärnskottet lämnar kinesisk Appleutmanare – efter sju år

Kinas Oneplus har blivit ett av världens största mobilföretag och utmanar Apple och Samsung. Nu står det klart att den 31-årige medgrundaren Carl Pei från Sverige väljer att lämna bolaget efter sju år, enligt uppgifter till Di.

Oneplus medgrundare Carl Pei lämnar bolaget.
Oneplus medgrundare Carl Pei lämnar bolaget.Foto:Banfa Jawla (Di).

När Oneplus grundades 2013 i Kina fick svensken Carl Pei möjligheten att driva den utlandsriktade delen av mobiltelefonföretaget. Det gjorde han med sådan framgång att han retroaktivt tillskrevs en grundartitel.

Deras telefoner tillhör det så kallade premiumsegmentet och konkurrerar med giganter som Apple, Huawei och Samsung. Den absoluta merparten av Oneplus omsättning kommer från internationella marknader, vilket är sällsynt för kinesiska företag.

Oneplus släppte i juli en ny smartphonemodell, Oneplus Nord, som blev bolagets 21:a i ordningen. Carl Pei ledde då den globala lanseringen av telefonen.

Nu står det dock klart att Carl Pei lämnar Oneplus, uppger källor med insyn till Di.

Enligt Techcrunch, som också rapporterat om svenskens avsked, ska Carl Pei inte gå över till en konkurrent utan planerar att starta ett eget företag.

Varken Carl Pei eller Oneplus har velat kommentera saken.

Det är oklart hur Oneplus stått sig finansiellt, eftersom insynen i kinesiska privatägda bolag är begränsad. Men 2017 omsatte Oneplus 1,4 miljarder dollar, eller 12,5 miljarder kronor, och gick med vinst enligt egen utsago.

Oneplus ingår i den kinesiska jättekoncernen BBK Electronics – som producerar mobiltelefoner under andra varumärken som Oppo, Vivo och Realme. 

Carl Pei har tidigare bekräftat för Di att han äger aktier i Oneplus, som saknar en officiell värdering, men inte velat berätta hur stor andel det rör sig om.

Läs mer: Svenskens mobilfenomen större än Apple i Indien – drar in miljarder


Innehåll från Wittra Sweden ABAnnons

Ny enkel lösning för 3D-positionering förutspås revolutionera möjligheten för IoT inom bygg och fastighet

Företaget Wittra har en ny lösning för automatisk 3D-positionering av sensorer, byggd på en öppen radiostandard som förstärker erbjudandet från redan existerande stora LPWAN leverantörer som LoRa och MIOTY, via Wittras nyligen lanserade Unified Gateway.

– Nu kan alla fastighetsutvecklare accelerera utvecklingen mot smarta fastigheter genom att enkelt och snabbt installera sensorer. Det är en game-changer för hela branschen, säger Patrik Johansson, Partner & Strategic Advisor på Wittra.

I smarta fastigheter används sensorer för digitalisering och automatisering av processer för att optimera drift och skötsel men också komfort och säkerhet. Det sänker de totala kostnaderna och ökar samtidigt värdet på fastigheten.

Den här utvecklingen har dock försvårats av höga kostnader för installation och igångsättning.

Det svenska företaget Wittra har efter 10 års arbete och över 60 patent utvecklat en kommersiell lösning för 3D-positionering som gör det enklare, billigare och snabbare att göra fastigheter smarta.

– Vi kan sätta upp sensorerna i varje rum och de vet själva i vilket rum de finns. En färdig installation i en fastighet som tidigare tagit två veckor till hög kostnad görs nu på en dag till låg kostnad, säger Håkan Dackefjord, Chief Commercial Officer på Wittra.

Wittras infrastruktur öppnar för många leverantörer

Sensorernas uppgift kan enkelt ändras genom FOTA, alltså ny programvara.

– Man kan alltså byta roll på sensorn och använda den i ett annat syfte. Det gör vår lösning digitalt hållbar, säger Patrik Johansson.

Wittra jobbar med globala distributörer så som Farnell och Mouser. Det möjliggör för partners och kunder att nyttja Wittras teknologi på en stadigt växande världsmarknad för IoT.

Wittras teknik har många användningsområden, som till exempel i byggsektorn. Där kan små sensortaggar placeras på material och utrustning.

– Man kan då enkelt följa materialflödet eller snabbt hitta rätt verktyg. Det ökar effektiviteten dramatiskt. Man kan mäta framdrift och avvikelser och få en bättre överblick, avslutar Patrik Johansson.

Läs mer på: www.wittra.se 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wittra Sweden AB och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?