Det svenska mjukvarubolaget Heja har utvecklat en app som ska förenkla vardagen för ledare, föräldrar och spelare inom barn- och ungdomsidrotten. På deras plattform kan alla parter enklare kommunicera med varandra kring aktiviteter som matcher och träningar.
I dagsläget tar fler än 140 000 olika idrottslag, som tillsammans samlar över 1 miljon enskilda användare, hjälp av bolagets app. De är geografiskt utspridda på fler än 50 olika marknader, men de allra största är de fyra engelskspråkiga länderna USA, Storbritannien, Australien och Nya Zeeland.
”Vi växer i princip uteslutande organiskt, när ordet sprider sig från lag till lag. Heja kan hjälpa alla runt ett lag att spara både energi och tid, genom att vi samlar och strukturerar upp all dagig kommunikation på ett ställe. Appen har ett väldigt högt engagemang, den genomsnittliga tränaren använder Heja 14 gånger i veckan, medan föräldrar använder den sju gånger i veckan”, säger Mikael Blix, vd och medgrundare.
Nu tar Heja in 38 miljoner kronor i nytt kapital genom en nyemission. Den största investeraren i kapitalrundan är det Amsterdam-baserade riskkapitalbolaget Peak Capital och pengarna ska understödja fortsatt tillväxt.
”Vi ska dubbla organisationen under det närmsta året, investera i produktutveckling för att skapa mer värde till våra användare och expandera geografiskt”, säger Mikael Blix, vars Heja i dagsläget har 12 anställda med huvudkontor i Stockholm.
På ägarlistan finns sedan tidigare Sophie Stenbecks riskkapitalbolag Max Ventures, mediekoncernen Bonnier genom deras investeringsarm Ventures, Jacob Key och Magnus Bergmans riskkapitalbolag Luminar Ventures och familjen Wattins bolag Inbox Capital.
Läs mer: Sophie Stenbeck går in i idrottsappen Heja
Bolaget grundades 2017 av Mikael Blix tillsammans med Johan Berglund. Duon har tidigare startat företaget Laget.se, som hjälper idrottsföreningar att enklare sätta upp egna hemsidor.
Det senaste året har dock varit utmanande för Heja, eftersom nästan all ungdomsidrott världen över ställts in på grund av coronapandemin.
”Aktiviteten i appen har så klart gått ned, eftersom matcher och träningar varit inställda, men samtidigt har vi förlorat väldigt få lag under den här tiden. Nu har vi sett en enorm återhämtning och växer snabbare än någonsin. Vi tror vi kan öka antalet lag i appen med 150 procent under 2021, prognosen är därefter att växa med 200-300 procent varje år”, säger Mikael Blix.
När Di senast rapporterade om bolaget, ungefär år efter starten, hade Heja ännu inte bestämt sig för någon affärsmodell. Men nu har de landat i en så kallad ”freemium-modell” i likhet med Spotify, där kunderna kan betala från 92 kronor i månaden för att få tillgång till fler funktioner än i gratisversionen av appen.
”I framtiden kommer vi nog ha fler intäktsströmmar, men alltid ha en stark bas i prenumerationerna”, säger Mikael Blix.
Man brukar prata om att USA ett dyrt och svårt land att slå sig in i. Hur har ni lyckats där?
”Över 1,5 miljarder människor är involverade i ungdomsidrott i dag globalt. Vår målbild är att försöka hjälpa så många som möjligt. Därför blev USA ett naturligt land att utgå från, varför börja med de minsta marknaderna när vi kan börja med de största? Tvärtemot vad man kan tro skiljer sig föreningslivet i olika länder inte särskilt mycket åt”, säger Mikael Blix, som räknar med att den adresserbara marknaden enbart i USA i dag är värd 30 miljarder dollar, motsvarande 250 miljarder kronor.
Hur ser konkurrensen ut?
”Det finns en hel del andra appar därute, men de fokuserar mer på att vara en administrativ plattform för tränaren. Vi har valt en annorlunda väg och sammanför alla som är involverade runt laget för att lösa olika problem, men också med sociala funktioner som delning av bilder och filmer. Vår stora konkurrent i dag är att lagen kommunicerar via gruppchattar som Whatsapp – eller ringer, mejlar och sms:ar varandra på det traditionella sättet”, säger han.
Fotnot: Hejas delägare Bonnier Ventures ingår i Bonnierkoncernen som även äger Dagens industri.