Det började som ett projekt på Kungliga Tekniska Högskolan i Stockholm 2011. I dag är Furthat Robotics ett av världens främsta bolag när det kommer till robotar inom sin nisch.
Tekniken utgår från roboten Furhat, en slags elektronisk byst som kan byta ansikte och språk på beställning. Furhat kan till exempel dirigera turister på en flygplats eller genomföra arbetsintervjuer. Bolaget har även lockat till sig flera namnkunniga kunder som Disney, Intel, Accenture och Facebook.
Nu når bolaget en ny milstolpe. Under måndagen tillkännagavs förvärvet av konkurrenten Misty Robotics. Köpeskillingen är hemlig.
”Misty är ett framgångsrikt amerikanskt bolag. Det är en marknad som vi vill expandera på. Vi vill även ta vår mjukvara, vår artificiella intelligens, till fler robotar för att göra andra saker. Dessutom handlar det om att knyta ny talang till bolaget. Det är i allra högsta grad ett strategiskt förvärv”, säger Furhat Robotics vd Samer Al Moubayed.
Misty Robotics en spin-off av mjuk- och hårdvarubolaget Sphero, som tillverkar robotar för hem och kontor. Deras robot har flera mänskliga egenskaper, bland annat kan den känna igen ansikten och föra ett samtal – även om den ser mer ut som en traditionell robot än vad Furhat gör.
”Furhat har ett mer vuxet utseende som funkar bra på flygplatser, hos myndigheter och på sjukhus. Men vi vill finnas mer på utbildningsmarknaden, till exempel nå ut till barn som vill lära sig att programmera. Misty är perfekt för den typen av uppdrag.”
Robotarna kommer att fortsätta existera på var sitt håll, men tanken är även att bolagen ska kunna dra nytta av deras respektive kunskaper. Det blir särskilt användbart då bolaget nu fokuserar på att ta Furhat till nya marknader. I dagsläget har man kunder i 45 länder, och framöver satsar man på att knyta till sig ännu fler i Asien.
”Furhat är världsledande på flera tekniker inom social robotik. Den teknologin vill vi även att Misty ska kunna använda.”
Trots en teknik i framkant är det hittills blygsamma siffror som Furhat Robotics redovisar. Det handlar delvis om pandemin, som man bedömer har påverkat intäkterna negativt till följd av inställda resor.
Under 2020 omsatte bolaget 8 miljoner kronor och gjorde en förlust på 1,7 miljoner kronor. Samer Al Moubayed vill inte dela några siffror för 2021 men säger att företaget har ökat sin kundgrupp inom flera områden.
Furhat Robotics backas av bland annat riskkapitalbolaget Balderton. Samer Al Moubayed vill inte avslöja hur mycket riskkapital bolaget har tagit in.
”Vi är väldigt glada och stolta över det här. Det ger oss även ett försprång mot resten av branschen”, säger Samer Al Moubayed och fortsätter:
”Misty är en sådan robot som man blir förälskad i vid första mötet.”
