1515

Svenska poddbolaget lånar 270 miljoner

Poddbolaget Acast har tecknat ett finansieringsavtal med den Europeiska investeringsbanken, EIB, värt cirka 270 miljoner kronor. Lånet ska finansiera teknisk utveckling av plattformen och en internationell expansion.

Alexander Stubb, vice president på EIB och tidigare statsminister i Finland, och Acasts vd Ross Adams.
Alexander Stubb, vice president på EIB och tidigare statsminister i Finland, och Acasts vd Ross Adams.Foto:Hampus Andersson (Di) och press.

Det svenska poddbolaget Acast har säkrat ett långsiktigt lån på 25 miljoner euro, motsvarande 270 miljoner kronor, från den Europeiska investeringsbanken.

Acasts affärsidé att locka annonsörer som vill marknadsföra sig i poddar. Man ägnar sig åt distribution, egen produktion och annonsförsäljning. Vid sidan av det tillhandahåller bolaget en egen app för poddlyssning.

Så sent som i december 2018 fyllde Acast på kassan med 300 Mkr i riskkapital.

”Detta lån är inte kopplat till vår senaste investeringsrunda och ska ses som en kompletterande finansiering för att vara ännu bättre förberedda och flexibla kring fortsatt produktutveckling och internationell expansion”, säger Leo Saucedo, affärschef på Acast, i en kommentar till Di Digital.

Enligt Di Digitals uppgifter är tanken att Acast ska noteras i Stockholm under första halvåret 2020. Bolaget har däremot inte velat bekräfta börsplanerna.

”Detta stöd från EIB ger Acast ännu mer muskler att fortsätta växa i snabb takt, utan att ägarnas andelar späds ut”, säger Leo Saucedo.

Acast har i dagsläget 7 000 egna poddar på sin plattform. Bolaget fördubblade sin omsättning till 180 Mkr under 2018, men noterade samtidigt en förlust på 85 Mkr.

Alexander Stubb, vice president på EIB, ger sin syn på investeringen i en skriftlig kommentar:

”Alla älskar en bra podcast, men för vissa kan det vara svårt att leva på denna typ av medieslag. Jag tycker det är viktigt att det finns en aktör i Europa som erbjuder denna typ av tjänst, som ger alla möjligheten att få sin röst hörd.”

Läs mer: Guldregn över Acast – börsnotering rycker närmare 

Läs mer: Spotify backade från miljardköp av Acast 


Innehåll från SEK Svensk ElstandardAnnons

Håll dig uppdaterad i standardiseringsarbetet

Krister Elfgren, försäljningsansvarig hos SEK Svensk Elstandard.
Krister Elfgren, försäljningsansvarig hos SEK Svensk Elstandard.

SEK Svensk Elstandard ansvarar för all elektroteknisk standardisering i Sverige och i deras kommittéer deltar medlemmar från myndigheter och företag runt om i hela Sverige. Att hänga med i standardiseringen är en fördel på många plan.

– Att följa den senaste standarden underlättar och skänker en trygghet i att allt är tillverkat och installerat på rätt sätt, säger Krister Elfgren, försäljningsansvarig hos SEK Svensk Elstandard.

En standard kan i praktiken handla om en klassificering, måttangivelse, säkerhetsfordran eller dokumentation av olika slags elektrotekniska produkter – kort sagt kan man säga att det är en slags uppsättning av förhållningsregler. Myndigheter, organisationer och företag kan delta i SEKs kommittéer och på så sätt påverka framtidens standarder.

– Det kan ta upp till fem år att få igenom en ny standard och med ett så långsiktigt arbete får man insyn och en unik chans att påverka, säger Krister Elfgren.

I nuläget är de runt 800 personer som deltar i SEKs kommittéer, men det finns kapacitet för många fler. SEK är svensk representant i organisationen IEC, som arbetar fram standarder på global nivå. Ju fler medlemmar i de svenska kommittéerna, desto större konkurrenskraft får Sverige internationellt.

Håll dig uppdaterad med SEK e-Standard!

I takt med att tekniken utvecklas, revideras och aktualiseras också standarder och handböcker. Därför är det viktigt att hålla sig uppdaterad kring vilka standarder det är som gäller för stunden, något som kan vara lättare sagt än gjort. SEK e-Standard är abonnemangstjänsten som hjälper dig med det. Genom att prenumerera på SEK e-Standard får du tillgång till standarder och handböcker inom ditt område, som alltid är uppdaterade enligt det allra senaste.

– Med SEK e-Standard går rättelser, tillägg och revideringar automatiskt in i systemet och säkerställer att alla standarder är uppdaterade. När man loggar in på sitt abonnemang får man en god översikt över sina standarder och mer behöver man inte göra – det sköter vi, säger Krister Elfgren.

Det ska vara lätt att göra rätt

Att alltid utgå från en standard är det bästa, säkraste, enklaste och mest effektiva sättet att kvalitetssäkra sitt arbete. När man vet att man jobbar enligt de senaste standarderna fortlöper arbetet både smidigt och kostnadseffektivt.

– Med en aktuell standard eller handbok är det lätt att göra rätt, säger Krister Elfgren.

 

 

Mer från SEK Svensk Elstandard

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med SEK Svensk Elstandard och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?