1515

Svenska New York-byråer kraftsamlar för föräldraledighet

Först ut var Spotify och andra techbolag. Nu samlar svenska digitala byråer ihop liktänkande amerikanska bolag i New York för att erbjuda sina anställda bättre föräldraförsäkring.

Anders Frostenson är chef för Doberman i New York. Bolaget är ett av dem som gått med på förlängd föräldraledighet.
Anders Frostenson är chef för Doberman i New York. Bolaget är ett av dem som gått med på förlängd föräldraledighet.Foto:Jesper Frisk

Flera techbolag har under fjolåret utökat föräldraledigheten för sina anställda. Förutom Spotify har exempelvis videostreamingtjänsten Netflix meddelat att bolaget ger obegränsat med föräldraledighet under barnets första år. Även Adobe har utökat ledigheten till 26 veckor.

Läs även: Spotify inför global betald föräldraledighet

Nu samlas elva digitala byråer baserade i New York runt samma fråga. I ett upprop som bolagen kallar ”Pledge parental leave” går de samman för att bland annat erbjuda sina anställda minst tre månaders betald föräldraledighet.

”För en svensk kan minimikraven som vi har gått med på och som vi vill få andra att anamma verka ganska futtiga. Men för de amerikanska företagen som är med i det här och inte har en svensk kultur så är det jättestort”, säger Anders Frostenson, chef över Dobermans kontor i New York.

I exempelvis Kalifornien är den lagstadgade föräldraledigheten upp till sex veckor lång. 

Förutom Doberman är även det svenskgrundade bolaget Veryday och Ustwo med och driver frågan som techbolagen öppnade upp för i fjol.

”Att techbolagen var tidiga med det här har att göra med att de har ett annat kassaflöde än byråerna”, säger Anders Frostenson. 

”Byråvärlden i USA har en extremt hög kreativ nivå men bolagen kan samtidigt vara väldigt traditionella. Jag tycker att det är viktigt att vi kan gå i bräschen för det här och visa att man kan vara progressiv och modern även som företag och inte bara det man skapar", säger han. 


Innehåll från TableauAnnons

Kraften i data – Tableau rustar bankerna inför framtiden

Den pågående transformationen av finansbranschen innebär stora utmaningar för de företag som ännu inte anpassat sin verksamhet till den digitala verklighet vi lever i. Den världsledande analysplattformen Tableau hjälper bolag att bli mer digitala, datadrivna och rustade inför framtiden. 

– Att förändra hur du ser på och hanterar din data hjälper dig att driva din digitala transformation, säger Fredrik Holmgren, nordisk säljchef på Tableau Software. 

Pandemiåret 2020 har drivit fram och skyndat på den digitala utveckling som redan pågått länge. För finansbranschen innebär det att förlegade system och manuella processer måste bytas ut snabbt och ge plats åt nya arbetssätt samt kompletteras med ny, relevant kompetens. Många banker och finansbolag använder fortfarande äldre system som skapar stora utmaningar för verksamheten.

Tableaus erbjudande går ut på att stötta verksamheter på data- och digitaliseringsresan. Detta genom att bland annat samla data från olika källor och på ett säkert sätt skapa en gemensam analysbild som påskyndar den insiktsdrivna affärsstrategin. Det i sin tur frigör potentialen hos medarbetarna att förstå viktiga frågor och hur de ska arbeta mot gemensamma lösningar. 

– Sammanhållningen och gemenskapen inom verksamheten är helt central för att man ska lyckas och genom att erbjuda medarbetare ett analysverktyg via självbetjäning får medarbetaren en större frihet att se nya affärsmöjligheter utan att behöva vänta på IT och IT frigör tid till annat, säger Fredrik Holmgren.

Viktigt att förstå kundernas behov

Den digitala eran kommer med ökade krav på bankernas service. Tableau ser att nyckeln till ett bra kundbemötande är att möta kundernas behov på djupet; hur komplext ärendet än är måste kundupplevelsen vara snabb och friktionsfri.

– Det handlar inte längre om att svara på förändringar på marknaden, det handlar om att förstå kundbehov och att möta dem innan konkurrenterna gör det. Banker kan växa med upp till 27,5% bara genom att förbättra deras kundupplevelse, säger Fredrik Holmgren.

Men det är inte bara kraven på kundbemötande som behöver ses över. Regleringar när det gäller data- och integritetsfrågor skärps i takt med den digitala utvecklingen och för att uppfylla de nya lagkraven krävs en förbättrad datakapacitet. Fredrik lyfter vikten av att vara proaktiv. 

– När reglerna skärps är det viktigt att vara beredd. Dina uppgifter kan ge dig full insyn i risk, försäljning och kundnytta och att samtidigt samla in dem kan bidra till att förekomma eventuella framtida lagkrav.

Kraften i data

Kraften i data är stark. Den kan hjälpa till att övervinna kostnads- och processineffektivitet, förbättra riskhanteringen samt ge finansiella organisationer verktyg att identifiera nya hot samt förutsäga och varna för potentiellt bedrägeri.

– Att välja den digitala vägen handlar inte bara om framtiden för finansbranschen, utan man bör agera redan idag. Företag som inte anpassar sig till den nya digitala verkligheten står inför mycket verkliga och växande risker. Data ligger i hjärtat av denna omvandling, avslutar Fredrik Holmgren.

 

Mer från Tableau

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Tableau och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?