1515

Svenska miljardbolaget tar in pengar – har fördubblat värdet på ett år

Techentreprenören Stina Ehrensvärds säkerhetsbolag Yubico tar in nytt kapital och når en jättevärdering.

Stina Ehrensvärd, medgrundare av Yubico.
Stina Ehrensvärd, medgrundare av Yubico.Foto:Jonas Eng (Di).

It-företaget Yubico, som grundades i Stockholm 2007, har tagit fram hårdvarunycklar som används av företag för att deras medarbetare säkert ska kunna logga in på olika nättjänster och appar.

Sedan 2011 är Yubico baserade i Silicon Valley och i dag har bolaget de flesta stora techjättar på kundlistan: till exempel Google, Microsoft, Facebook och Amazon.

Nu meddelar bolagets grundare Stina Ehrensvärd och Jakob Ehrensvärd att de tar in 25 miljoner dollar, motsvarande 242 miljoner kronor, i nytt kapital. Rundan leds av det Kalifornien-baserade riskkapitalbolaget Meritech Capital Partners.

Kapitalanskaffningen innebär också att Yubicos bolagsvärde skjuter i höjden. Under 2018 värderades bolaget till 2,1 miljarder kronor, medan samma siffra nu uppgår till hela 5,8 miljarder kronor.

Yubico har runt 230 anställda, med över 3 000 kunder i 160 olika länder. Omsättningen uppgick i fjol till 379 Mkr, en ökning med drygt 63 procent jämfört med 2017. 

Trots den starka tillväxten under 2018 missade Stina Ehrensvärd sitt mål om att nå intäkter på en halv miljard kronor. I år vill hon däremot omsätta 1 miljard kronor.

Bland övriga investerare finns det ansedda riskkapitalbolaget Andreessen Horowitz och mjukvarujätten Salesforces grundare Marc Benioff. 

I samband med nyemissionen har det svenska investmentbolaget Bure valt att köpa existerande aktier värda 50 Mkr från en okänd säljare, enligt ett pressmeddelande, och kontrollerar nu 18,8 procent av Yubico.

Läs mer: Yubicos grundare: ”Man ska vara som en elefant” 

 


Innehåll från TableauAnnons

Kraften i data – Tableau rustar bankerna inför framtiden

Den pågående transformationen av finansbranschen innebär stora utmaningar för de företag som ännu inte anpassat sin verksamhet till den digitala verklighet vi lever i. Den världsledande analysplattformen Tableau hjälper bolag att bli mer digitala, datadrivna och rustade inför framtiden. 

– Att förändra hur du ser på och hanterar din data hjälper dig att driva din digitala transformation, säger Fredrik Holmgren, nordisk säljchef på Tableau Software. 

Pandemiåret 2020 har drivit fram och skyndat på den digitala utveckling som redan pågått länge. För finansbranschen innebär det att förlegade system och manuella processer måste bytas ut snabbt och ge plats åt nya arbetssätt samt kompletteras med ny, relevant kompetens. Många banker och finansbolag använder fortfarande äldre system som skapar stora utmaningar för verksamheten.

Tableaus erbjudande går ut på att stötta verksamheter på data- och digitaliseringsresan. Detta genom att bland annat samla data från olika källor och på ett säkert sätt skapa en gemensam analysbild som påskyndar den insiktsdrivna affärsstrategin. Det i sin tur frigör potentialen hos medarbetarna att förstå viktiga frågor och hur de ska arbeta mot gemensamma lösningar. 

– Sammanhållningen och gemenskapen inom verksamheten är helt central för att man ska lyckas och genom att erbjuda medarbetare ett analysverktyg via självbetjäning får medarbetaren en större frihet att se nya affärsmöjligheter utan att behöva vänta på IT och IT frigör tid till annat, säger Fredrik Holmgren.

Viktigt att förstå kundernas behov

Den digitala eran kommer med ökade krav på bankernas service. Tableau ser att nyckeln till ett bra kundbemötande är att möta kundernas behov på djupet; hur komplext ärendet än är måste kundupplevelsen vara snabb och friktionsfri.

– Det handlar inte längre om att svara på förändringar på marknaden, det handlar om att förstå kundbehov och att möta dem innan konkurrenterna gör det. Banker kan växa med upp till 27,5% bara genom att förbättra deras kundupplevelse, säger Fredrik Holmgren.

Men det är inte bara kraven på kundbemötande som behöver ses över. Regleringar när det gäller data- och integritetsfrågor skärps i takt med den digitala utvecklingen och för att uppfylla de nya lagkraven krävs en förbättrad datakapacitet. Fredrik lyfter vikten av att vara proaktiv. 

– När reglerna skärps är det viktigt att vara beredd. Dina uppgifter kan ge dig full insyn i risk, försäljning och kundnytta och att samtidigt samla in dem kan bidra till att förekomma eventuella framtida lagkrav.

Kraften i data

Kraften i data är stark. Den kan hjälpa till att övervinna kostnads- och processineffektivitet, förbättra riskhanteringen samt ge finansiella organisationer verktyg att identifiera nya hot samt förutsäga och varna för potentiellt bedrägeri.

– Att välja den digitala vägen handlar inte bara om framtiden för finansbranschen, utan man bör agera redan idag. Företag som inte anpassar sig till den nya digitala verkligheten står inför mycket verkliga och växande risker. Data ligger i hjärtat av denna omvandling, avslutar Fredrik Holmgren.

 

Mer från Tableau

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Tableau och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?