1515
Annons

Svenska kryptostjärnskott fyller kassan – värderas till över 2 miljarder

Moralis har grundats av svenskarna Ivan Liljeqvist och Filip Martinsson, två unga stjärnskott inom blockkedjeteknik och kryptovalutor.

Knappt ett år efter lanseringen av deras plattform, som ska hjälpa utvecklare att bygga appar på blockkedjor, tar bolaget in 400 miljoner kronor i en kapitalrunda.

Värderingen uppgår till 2,15 miljarder kronor, enligt Bloombergs uppgifter.

Moralis två grundare Filip Martinsson och Ivan Liljeqvist.
Moralis två grundare Filip Martinsson och Ivan Liljeqvist.Foto:Press.

Det svenska teknikbolaget Moralis tar in 40 miljoner dollar, motsvarande 400 miljoner kronor, i en ny kapitalrunda. Bolaget har grundats av 25-årige Ivan Liljeqvist och 26-årige Filip Martinsson och lanserade sin plattform i juni 2021.

Moralis har utvecklat ett verktyg för att bygga appar i vilken blockkedja som helst, i ett gränssnitt och en programmeringsmiljö som dagens utvecklare känner igen sig i. Tanken är att göra steget lättare för utvecklare att ta uppdrag även inom blockkedjor, där det i dag råder en brist på kompetens.

Enligt Moralis egen utsago har över 100.000 utvecklare nu registrerat sig på plattformen. Intäktsmodellen består av att ta betalt från kunderna genom en prenumerationstjänst, där priset baseras på mängden data som lagras i blockkedjan.

”Vi har växt väldigt snabbt sedan vår publika lansering. Pengarna ska gå till att öka vår personalstyrka, bygga nya produkter och skala upp plattformen”, säger Filip Martinsson, medgrundare och operativ chef, i en skriftlig kommentar.

Så sent som i oktober 2021 tog Moralis in 115 Mkr i en nyemission, där EQT:s teknikgren Ventures stod för merparten av kapitalet. Nu får de bland annat sällskap på ägarlistan av det Londonbaserade riskkapitalbolaget Fabric Ventures, samt investeringsgrenen av den amerikanska kryptojätten Coinbase. 

Enligt uppgifter till nyhetsbyrån Bloomberg värderas Moralis till 215 miljoner dollar i den nya transaktionen, som ännu inte har registrerats hos Bolagsverket, vilket motsvarar ungefär 2,15 miljarder kronor i dagens penningvärde.

Moralis trotsar därmed den allmänna oro som råder på kryptomarknaden. Bolagets nya delägare Coinbase har fallit med 82 procent på börsen hittills i år, när kapital flyttas från riskfyllda investeringar i spåren av en stigande inflation och räntor. Bitcoin har mer än halverats från toppnivån i fjol och nådde nyligen ett pris under 30.000 dollar. Samtidigt har försäljningarna av NFT:er, ”non fungible tokens”, minskat under första kvartalet. 

Ivan Liljeqvist hade redan före grundandet av Moralis byggt upp en stor publik på Youtube, där han blivit känd som en blockkedjeprofil. I ett uttalande pratar han nu om att Moralis ska ta steget in i det som kallas för ”Web3”.

Läs mer: Studenten Ivan Liljeqvist blev miljonär på bitcoin-hajpen: ”Är nu det är intressant”

Läs mer: EQT rekordsatsar på svenskt kryptobolag: ”En investering i större klassen”


Innehåll från Wittra Sweden ABAnnons

Ny enkel lösning för 3D-positionering förutspås revolutionera möjligheten för IoT inom bygg och fastighet

Företaget Wittra har en ny lösning för automatisk 3D-positionering av sensorer, byggd på en öppen radiostandard som förstärker erbjudandet från redan existerande stora LPWAN leverantörer som LoRa och MIOTY, via Wittras nyligen lanserade Unified Gateway.

– Nu kan alla fastighetsutvecklare accelerera utvecklingen mot smarta fastigheter genom att enkelt och snabbt installera sensorer. Det är en game-changer för hela branschen, säger Patrik Johansson, Partner & Strategic Advisor på Wittra.

I smarta fastigheter används sensorer för digitalisering och automatisering av processer för att optimera drift och skötsel men också komfort och säkerhet. Det sänker de totala kostnaderna och ökar samtidigt värdet på fastigheten.

Den här utvecklingen har dock försvårats av höga kostnader för installation och igångsättning.

Det svenska företaget Wittra har efter 10 års arbete och över 60 patent utvecklat en kommersiell lösning för 3D-positionering som gör det enklare, billigare och snabbare att göra fastigheter smarta.

– Vi kan sätta upp sensorerna i varje rum och de vet själva i vilket rum de finns. En färdig installation i en fastighet som tidigare tagit två veckor till hög kostnad görs nu på en dag till låg kostnad, säger Håkan Dackefjord, Chief Commercial Officer på Wittra.

Wittras infrastruktur öppnar för många leverantörer

Sensorernas uppgift kan enkelt ändras genom FOTA, alltså ny programvara.

– Man kan alltså byta roll på sensorn och använda den i ett annat syfte. Det gör vår lösning digitalt hållbar, säger Patrik Johansson.

Wittra jobbar med globala distributörer så som Farnell och Mouser. Det möjliggör för partners och kunder att nyttja Wittras teknologi på en stadigt växande världsmarknad för IoT.

Wittras teknik har många användningsområden, som till exempel i byggsektorn. Där kan små sensortaggar placeras på material och utrustning.

– Man kan då enkelt följa materialflödet eller snabbt hitta rätt verktyg. Det ökar effektiviteten dramatiskt. Man kan mäta framdrift och avvikelser och få en bättre överblick, avslutar Patrik Johansson.

Läs mer på: www.wittra.se 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wittra Sweden AB och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?