1515
Annons

Svenska ”kassadödaren” Kaching värvar Apple-chef och tar in 40 miljoner

Creades är med och fyller på ”kassadödarens” Kachings kassa när bolaget tar in 40 miljoner kronor. ”Produkten är färdig och nu handlar det om att rulla ut den”, säger Kachings vd till Di Digital.

Finansmannen Sven Hagströmers Creades är en av investerarna i Kaching.
Finansmannen Sven Hagströmers Creades är en av investerarna i Kaching.Foto:Maja Suslin

Fintechbolaget Kaching specialiserar sig på att ersätta fysiska kassor och har bland annat stöd för det i Sverige nyligen lanserade Apple Pay.

Nu tar Kaching in 40 miljoner kronor i kapital. 10 miljoner kronor kommer från den befintliga ägaren Creades. 

”Vi är jättestolta att få med en så namkunnig investerare som Creades. De var tidigt inne i Klarna och var med och startade Avanza så de har superbra erfarenhet av att etablera techbolag”, säger Kachings vd Matthias Plank till Digital.

Läs mer: Svenska ”kassadödaren” stöttar Apple Pay: ”Fältet ligger vidöppet”

Dessutom pytsar ett antal affärsänglar in några miljoner kronor.

Resterande omkring 27 miljoner kronor kommer enligt Matthias Plank från en ny ägare. Han vill inte berätta vem ägaren är, men säger att det är en bank.

"Pengarna ska vi använda till att skala upp verksamheten och gå ut internationellt. Det planerar vi att göra nästa år, men vi kan inte berätta i dagsläget vilka länder det handlar om. Vi pratar med internationella kunder och växer där kunderna finns”, säger han.

I dagsläget är Apples största återförsäljare Digital Inn ansluten till Kaching. Fokus för bolaget just nu ligger enligt Matthias Plank på att ansluta fler handlare.

”Produkten är färdig och nu handlar det om att rulla ut den.”

I samma veva som investeringen ansluter Johan Robertson, som i dag är CFO på Apple Nordic, till Kaching. Även där ska han jobba som CFO. Under året har ytterligare två personer från Apple värvats till Kaching.

Vad kan du säga om Apple Pay i Sverige?
”Jag kan inte säga så mycket mer än att det verkar vara ett populärt alternativ. Alla väntar på att fler banker än Nordea ska ansluta sig till Apple Pay.”

Kaching är en avknoppning från apputvecklaren Dynamo och har tillsammans med Apple byggt upp en mobil kassalösning som ska kunna ersätta de fasta apparater som nu används i handeln. Lösningen är tänkt att vara lik den som redan finns i Apple-butiker. Plattformen gör det möjligt att koppla ihop försäljningen online med den fysiska handeln.

Läs mer: Creades investerar i kassadödare


Innehåll från Mpya DigitalAnnons

Mjukvaruutveckling med betoning på ”mjuk”

När Anton Gunnarsson hos Mpya Digital tog steget in i karriären inom mjukvaruutveckling, låg hans fokus på de tekniska aspekterna. Idag har han nått nya insikter och är övertygad om att betoningen bör ligga någon helt annan stans. 

När Anton började sin karriär var han den första att kasta sig över alla böcker om kodning och programmering, och han lyssnade noga på alla som predikade om testutveckling och andra nymodigheter om teknik och kod. 

– Jag var insnöad i tekniken. Visst, jag lärde mig massor, men ju mer jag jobbar med utveckling  inser jag att den sociala delen av vårt yrke är vad som verkligen betyder något. Det är trots allt i interaktionen med andra som de flesta nya idéer uppstår, understryker Anton, som är Web Developer hos Mpya Digital. 

Tyvärr är det inte helt lätt att skapa miljöer som främjar just det. Brist på tillit och trygghet är något som ofta kan saknas. Men vad är det som gör att man känner sig trygg? Antons övertygelse är att det handlar om att våga vara sårbar och våga prata om känslor. Men som det ser ut idag är det mycket enklare att argumentera om tekniska detaljer än att vara uppriktig med hur man känner. 

– Vilket kanske inte förvånar någon. Men det som förvånar i alla fall mig är att så få ser kraften i att prata om hur man känner eller hur man mår. Att det leder till en bättre miljö för kreativ utveckling och innovativ kod. 

Han tycker att det är dags att vi vågar prata mer om hur det är att vara människa i en tekniktung bransch; hur man ska göra för att må bra och hur man hittar modet att bli den bästa versionen av sig själv, istället för att bara prata om teknik och programmering. 

– Men att använda empati och sårbarhet för att hjälpa sig själv och andra är inte bara utelämnande, det är också skrämmande. Jag vet, för jag jobbar med det varje dag! Men att prata om riktiga känslor och mjuka värden gör att vi bygger förtroende och förståelse för varandra. Vilket i sin tur gör att den där tryggheten växer. Tryggheten att vara sig själv. Tryggheten som gör att vi blir modiga och vågar leda oss själva och andra. Och på köpet växer vi som människor och som team, inte bara som utvecklare. I ordet mjukvaruutveckling finns ordet ”mjuk”. Jag tycker vi ska våga ta fasta på det, avslutar han bestämt. 

Läs mer om Mpya här 

 

Mer från Mpya Digital

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Mpya Digital och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?