Redan före det ryska anfallet hade Sigma Software Group i Ukraina förberett sig på att evakuera anställda från de mest utsatta delarna av landet. Hittills har 2.800 personer kunnat flyttas till säkrare platser. Det rör sig om cirka 1.400 av Sigmas egna anställda och deras familjemedlemmar, men även anställda i andra it-bolag.
”Vi hade förberett oss och hade en plan på plats för att sätta upp nya kontor i västra Ukraina och har kunnat fortsätta verksamheten nästan som tidigare”, säger Valeryj Krasovskyj, vd för Sigma Software Group som ägs till 60 procent av den skånska it-koncernen Sigma.
Även om många var vana att jobba hemifrån sedan pandemin har ett sätt att hålla ihop företaget varit att flytta hela grupper av anställda till samma plats. Förutom bussar vid evakueringen från östra Ukraina har Sigma-koncernen också sett till att ordna nya bostäder åt familjerna.
”Dessutom hade vi ett ganska stort kontor i Lviv sedan tidigare. Det finns en stark sammanhållning och vi har även fortsatt vår tradition att ha ”fika” tillsammans och kan även göra det online”, säger han.
Cirka 300 anställda, framför allt kvinnor, har lämnat landet och arbetar nu istället från kontor i framför allt Polen och Ungern, men även Portugal och Sverige. I Portugal fanns inget kontor tidigare, men Sigma Software håller nu på att starta ett med de omkring 15 anställda som flytt dit som bas.
Omkring 96 procent av de cirka 1.850 medarbetarna som var anställda i Ukraina före kriget är nu igång och arbetar för fullt igen – och Sigma Software har till och med behövt nyanställa under tiden som kriget pågår.
”Vi har fått ökade uppdrag den senaste tiden och nya kunder, både i Europa och USA. Det finns ett ökande intresse att anlita ukrainska it-specialister, särskilt som många bolag lämnat Ryssland och eller har slutat att anlita ryska företag och efterfrågan därmed ökar”, säger Valeryj Krasovskyj.
Den ukrainska it-industrin är en viktig del av landets ekonomi. Enligt Sigma-ledningen har Ukrainas regering sagt att det är viktigt att företagen fortsätter hålla igång verksamheten så att de finns kvar den dag kriget är över.
”Den unga generationens framtid bygger mycket på it som gör att Ukraina blir ett modernt land. Ministeriet för digitalisering har gjort allt de kan för att stötta it-branschen och vill verkligen försäkra sig om att hålla liv i den”, säger Carl Vikingsson, som både är styrelseordförande för Sigma Software Group och honorärkonsul för Ukraina i Sverige.
Rent praktiskt har Sigmas ukrainska konsulter bland annat fått hjälp med uppkoppling via det Starlink-nätverk som Tesla-grundaren Elon Musk öppnade för Ukraina i början av kriget, i händelse att internet går ner i landet.
Läs mer: Svenska Sigma har evakuerat hundratals i Ukraina: ”Hör hur det skjuts missiler” (från 27 februari)
Läs mer: It-konsulterna på Sigma jobbar i skyddsrummen (från 16 mars)
Läs mer: Näringslivsprofilen Dan Olofsson ska fixa bostad till ukrainska flyktingar (från 12 april)