1515
Annons

Svenska it-grundaren: ”Vi återvänder till Ukraina”

Andreas Flodström, grundaren bakom den ukrainska it-konsulten Beetroot, flydde dagen efter Rysslands invasion. Nu är han, och hans ukrainska fru, på väg tillbaka till det krigsdrabbade landet.

Andreas Flodström med sin ukrainska fru Julia. Till höger: Utsikten av den bombade flygplatsen i Ivano-Frankivsk som fick dem att fly Ukraina. Till vänster: Bild från bilen på väg ut från landet.
Andreas Flodström med sin ukrainska fru Julia. Till höger: Utsikten av den bombade flygplatsen i Ivano-Frankivsk som fick dem att fly Ukraina. Till vänster: Bild från bilen på väg ut från landet.

Tio år har gått sedan Andreas Flodström flyttade till Ukraina för att starta eget ihop med Gustav Henman. Idag har Beetroot drygt 600 medarbetare och en årlig omsättning på cirka 170 miljoner kronor, fördelat på en konsultdel och en utbildningsdel.

Under krigets första veckor flydde 100 medarbetare landet. En tid var Andreas Flodström osäker på hur hans bolag skulle klara sig. Men sedan dess har läget förbättrats på slagfältet. De senaste veckorna har 30 av bolagets medarbetare återvänt till landet. 

”Vi är tillbaka på i princip full kapacitet i Ukraina. De enda som saknas är de 15 som gått in i armén och är tjänstelediga”, säger Andreas Flodström. 

Även siffrorna ser bra ut. Under årets första kvartal omsatte Beetroot 4,2 miljoner dollar. Det är 23 procent mer än samma period i fjol och 5 procent mer än under fjärde kvartalet.

”Vi tror på en tillväxt på cirka 25 procent i år, nerjusterat från 35 procent innan kriget”, säger grundaren.

I april köpte Beetroot en mindre it-konsult i Bulgarien. Där jobbar nu många av de 70 ukrainska medarbetare som fortfarande håller sig utanför landet. Andra jobbar på små kontor i Polen, Rumänien, Stockholm och på andra håll i Europa. 

När Andreas Flodström ser tillbaka på 2022 kan det mycket väl framstå som året då Beetroot blev riktigt ett internationellt bolag. 

På ett personligt plan är kriget dock en tragedi. 

”Alla är ju drabbade. Vi har många vänner och bekanta som är mobiliserade eller står redo att mobiliseras. Jag har vänner med föräldrar på ockuperad mark som de inte hört ifrån på över en månad. Tre av mina bekanta på Facebook har dött”, säger Andreas Flodström. 

Under de oroliga veckorna innan krigsutbrottet trotsade Andreas Flodström UD:s varningar och stannade i Ukraina. Men dagen efter Rysslands invasion flydde även han med sin ukrainska hustru Julia. De befann sig då i en stad i den västra delen av landet, i samband med en planerad skidsemester.

”Vi stod i vårt hotellrum, såg tre ryska raketer träffa flygplatsen i Ivano-Frankivsk och bestämde oss för att ta bilen och lämna landet. Fem timmar efter vi passerat gränsen till Moldavien började man stänga gränserna för ukrainska män”, sa han till Di Digital i början av april. 

Paret bor idag i en lägenhet i Göteborg. Det funkar att jobba därifrån, inte minst med det projekt som dotterbolaget Beetroot Acadamy håller i. Det går ut på skola in uppemot 1000 ukrainska flyktingar på den svenska arbetsmarknaden det närmaste året, något Di Digital rapporterat om.

”Projektet går bra. Vi har hundratals sökande och kommer att ha utbildat 40-50 ukrainska flyktingar i Sverige till hösten. Vi jobbar på vår finansiering och skalar upp gradvis för att se till att folk kommer in på arbetsmarknaden”, säger Andreas Flodström.

Finns det en risk att allt för många återvänder?
”Vissa kommer att göra det, men nettoeffekten är ändå positiv. Vi kommer öka andelen personer som stannar och betalar skatt i Sverige.”

På lite sikt vill han återvända till sin adopterade hemstad Kiev.  

”Vi överväger att köpa ett sommarställe i Sverige och inreda det för åretruntboende. Då kunde vi bo i två länder”, säger Andreas Flodström.

Närmast på agendan står dock en bilresa till det krigsdrabbade land som han lämnade för tre månader sedan.

”Vi ska på ett bröllop i Litauen på lördag. Efter det ska vi bila ner till Lviv i västra Ukraina där Beetroot har kontor. Nästa stop blir Ivano-Frankivsk, följt av Kiev tror vi. Mycket kommer vara beroende av tillgången på bensin som är en bristvara där”, säger Andreas Flodström.

När tror du ni kan flytta hem till Ukraina på riktigt, tidigast?
”När det inte är flyglarm varje dag. Det måste stabilisera lite. Men i ett optimistiskt scenario flyttar vi redan till hösten eller vintern. Trenden är ju positiv för Ukraina. Nästan varje kommer det positiva nyheter från slagfältet. Men det är ju brutalt i öst, och i viss mån även i syd.” 

Läs mer: Svenska Sigma öppnar kontoret i Kiev igen 

De vill minska personalbristen i vården – backas av ishockeyspelare

Startupen Vivium vill motverka personalbristen i vården med hjälp av en plattform som drar ner på det administrativa arbetet. Nu tar bolaget in färska miljoner, bland annat från två NHL-spelare. ”Vi vill vara en av de självklara aktörerna när det kommer till schemaläggning för vården för Europa och USA”, säger vd:n Peter Westerholm. 

Viviums grundare. Från vänster: Philip Gustavsson, Peter Westerholm och Andreas Jakubowicz.
Viviums grundare. Från vänster: Philip Gustavsson, Peter Westerholm och Andreas Jakubowicz.

Startupbolaget Vivium vill effektivisera tiden det tar att rekrytera ny personal till den underbemannade vårdsektorn med hjälp av automatisering. 

”Om vi vinner tid i det administrativa arbetet kan vi få tid över som istället kan läggas på patienterna”, säger vd:n och medgrundaren Peter Westerholm som tror att personalbristen delvis beror på ineffektiva rekryteringsmetoder. 

Han är förvånad över att så stora delar av det administrativa arbetet fortfarande sker manuellt.

”Vi märkte att det fanns väldigt mycket som kunde förbättras och att det saknades digitala verktyg,” säger vd:n som själv kommer från vårdbemanningsbranschen. 

På Viviums digitala plattform kombineras schemaläggning och resurshantering för timanställda och bemanningspersonal. Tjänsten kan integreras både i privat- och offentlig sektor.  

”Vi är unika för att vi tagit grepp om helheten. Det finns aktörer som bara sköter schemaläggning, sen finns det de som endast tillhandahåller vikarier. Vi däremot, kombinerar alla delar.” 

Vivium har inte haft någon omsättning sedan starten 2020. Men efter det första halvåret 2022 är bolaget uppe i 400.000 kronor. 

Sedan januari är cirka 300 medarbetare vid Danderyds sjukhus uppkopplade till Vivium. Peter Westerholm menar att sjukhuset tack vare plattformen kunnat göra tidsbesparingar på upp till 75 procent. 

”Vårdpersonalen upplever minskad stress och betydligt enklare hantering av schemaläggning som en effekt av Vivium”, säger han. 

I höst lanserar företaget sin tjänst hos ytterligare en aktör som driver sex olika vårdmottagningar. 

”Målsättningen är att fyrdubbla omsättningen under andra delen av året”, säger Peter Westerholm.

I maj stängde Vivium en runda på nio miljoner kronor med befintliga ägare som investeraren Hidden Dreams, fastighetsentreprenören Fredrik Holmström och serieentreprenören Saeid Esmaeilzadeh. 

Nya till Vivium är bland annat NHL-spelarna Oliver Kylington från Calgary Flames och Patrik Nemeth från New York Rangers, som är vänner till en av grundarna. 

Med pengarna tänker de fortsätta satsa på utvecklingen av plattformen samt på att få ut den hos fler kunder. Tanken är att anställa fler till bolaget som i dagsläget består av fyra heltidsanställda på huvudkontoret, varav tre är grundarna själva, plus 10-15 utvecklare.

Peter Westerholm menar att tjänsten så småningom kan komma att utvecklas för områden utanför vårdsektorn.

”Vivium kan appliceras på alla företag med timvikarier. Vi började i den här vertikalen eftersom grundarteamet kommer ifrån vårdbemanningsbranschen.”

Framöver är planen att expandera. Inom fem år vill Vivium ha tagit klivet utanför den svenska marknaden. 

”Vi vill vara en av de självklara aktörerna när det kommer till schemaläggning för vården för Europa och USA.” 

Läs mer: Studenternas vårdplattform tar in miljoner från Dropbox-grundare 

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera