Hoppa till innehållet

Annons

Svenska it-grundaren: ”Vi återvänder till Ukraina”

Andreas Flodström, grundaren bakom den ukrainska it-konsulten Beetroot, flydde dagen efter Rysslands invasion. Nu är han, och hans ukrainska fru, på väg tillbaka till det krigsdrabbade landet.

Andreas Flodström med sin ukrainska fru Julia. Till höger: Utsikten av den bombade flygplatsen i Ivano-Frankivsk som fick dem att fly Ukraina. Till vänster: Bild från bilen på väg ut från landet.
Andreas Flodström med sin ukrainska fru Julia. Till höger: Utsikten av den bombade flygplatsen i Ivano-Frankivsk som fick dem att fly Ukraina. Till vänster: Bild från bilen på väg ut från landet.

Tio år har gått sedan Andreas Flodström flyttade till Ukraina för att starta eget ihop med Gustav Henman. Idag har Beetroot drygt 600 medarbetare och en årlig omsättning på cirka 170 miljoner kronor, fördelat på en konsultdel och en utbildningsdel.

Under krigets första veckor flydde 100 medarbetare landet. En tid var Andreas Flodström osäker på hur hans bolag skulle klara sig. Men sedan dess har läget förbättrats på slagfältet. De senaste veckorna har 30 av bolagets medarbetare återvänt till landet. 

”Vi är tillbaka på i princip full kapacitet i Ukraina. De enda som saknas är de 15 som gått in i armén och är tjänstelediga”, säger Andreas Flodström. 

Även siffrorna ser bra ut. Under årets första kvartal omsatte Beetroot 4,2 miljoner dollar. Det är 23 procent mer än samma period i fjol och 5 procent mer än under fjärde kvartalet.

”Vi tror på en tillväxt på cirka 25 procent i år, nerjusterat från 35 procent innan kriget”, säger grundaren.

I april köpte Beetroot en mindre it-konsult i Bulgarien. Där jobbar nu många av de 70 ukrainska medarbetare som fortfarande håller sig utanför landet. Andra jobbar på små kontor i Polen, Rumänien, Stockholm och på andra håll i Europa. 

När Andreas Flodström ser tillbaka på 2022 kan det mycket väl framstå som året då Beetroot blev riktigt ett internationellt bolag. 

På ett personligt plan är kriget dock en tragedi. 

”Alla är ju drabbade. Vi har många vänner och bekanta som är mobiliserade eller står redo att mobiliseras. Jag har vänner med föräldrar på ockuperad mark som de inte hört ifrån på över en månad. Tre av mina bekanta på Facebook har dött”, säger Andreas Flodström. 

Under de oroliga veckorna innan krigsutbrottet trotsade Andreas Flodström UD:s varningar och stannade i Ukraina. Men dagen efter Rysslands invasion flydde även han med sin ukrainska hustru Julia. De befann sig då i en stad i den västra delen av landet, i samband med en planerad skidsemester.

”Vi stod i vårt hotellrum, såg tre ryska raketer träffa flygplatsen i Ivano-Frankivsk och bestämde oss för att ta bilen och lämna landet. Fem timmar efter vi passerat gränsen till Moldavien började man stänga gränserna för ukrainska män”, sa han till Di Digital i början av april. 

Paret bor idag i en lägenhet i Göteborg. Det funkar att jobba därifrån, inte minst med det projekt som dotterbolaget Beetroot Acadamy håller i. Det går ut på skola in uppemot 1000 ukrainska flyktingar på den svenska arbetsmarknaden det närmaste året, något Di Digital rapporterat om.

”Projektet går bra. Vi har hundratals sökande och kommer att ha utbildat 40-50 ukrainska flyktingar i Sverige till hösten. Vi jobbar på vår finansiering och skalar upp gradvis för att se till att folk kommer in på arbetsmarknaden”, säger Andreas Flodström.

Finns det en risk att allt för många återvänder?
”Vissa kommer att göra det, men nettoeffekten är ändå positiv. Vi kommer öka andelen personer som stannar och betalar skatt i Sverige.”

På lite sikt vill han återvända till sin adopterade hemstad Kiev.  

”Vi överväger att köpa ett sommarställe i Sverige och inreda det för åretruntboende. Då kunde vi bo i två länder”, säger Andreas Flodström.

Närmast på agendan står dock en bilresa till det krigsdrabbade land som han lämnade för tre månader sedan.

”Vi ska på ett bröllop i Litauen på lördag. Efter det ska vi bila ner till Lviv i västra Ukraina där Beetroot har kontor. Nästa stop blir Ivano-Frankivsk, följt av Kiev tror vi. Mycket kommer vara beroende av tillgången på bensin som är en bristvara där”, säger Andreas Flodström.

När tror du ni kan flytta hem till Ukraina på riktigt, tidigast?
”När det inte är flyglarm varje dag. Det måste stabilisera lite. Men i ett optimistiskt scenario flyttar vi redan till hösten eller vintern. Trenden är ju positiv för Ukraina. Nästan varje kommer det positiva nyheter från slagfältet. Men det är ju brutalt i öst, och i viss mån även i syd.” 

Läs mer: Svenska Sigma öppnar kontoret i Kiev igen 

Innehåll från SolitaAnnons

Den nya molnresan skapar värde men ställer nya krav på organisationen

Med smarta molnlösningar går det att göra mer med mindre. De kan öka produktiviteten, effektiviteten och skapar förutsättningar för företagets tillväxt. Men den nya molnresan ställer också krav på organisationen. Trycket på kortare leveranstider ökar – färre personer måste göra mer, kompetenserna måste upp och man måste jobba smartare.

Den gamla molnresan handlade om att dra nytta av molnets skalbarhet, att komma bort ifrån peak-last problematik och dra nytta av pay as you go-prismodeller. Den nya molnresan handlar mer om värdeskapande kopplat till affären, säger Mattias Wuori, Senior Vice President, Cloud and Connectivity på Solita. 

Viktigt att prioritera rätt

I dag ger molnet tillgång till en bred uppsättning toppmoderna teknologier som stödjer applikationsmodernisering och som samtidigt skapar möjligheter för en skalbar digitalisering där kommunikation med miljontals kunder och partners är möjlig.

– Dels måste man fokusera på var värde skapas så att man prioriterar rätt. Dels kan nya tekniker som low code-plattformar vara intressanta så att icke-tekniker också kan utveckla tjänster. 

Den nya molnresan är en förändringsresa, berättar Mattias. Förr migrerade man till molnet för kostnader och förenklingar. Nu handlar det om att producera mer - utan att IT blir en flaskhals.  

IT kommer fortsatt att ha en central roll, men för att kunna skala måste graden av decentralisering öka, och man måste hitta former för effektivare arbetssätt.

– För att göra det så måste man ha en ledning som tror på molnresan, och som har en vision. Man måste vara beredd att jobba med det här över tid, säger Mattias Wuori.  

Den nya molnresan skapar mer med mindre 

I dag handlar det snarare om att realisera affärspotential genom att använda data på ett smartare sätt i företagens verksamhetsprocesser och beslutsfattande. Man behöver formulera hur data skapar värde för organisationen och kunderna.  

– Därefter måste man se över organisationens datahantering, arbetssätt, processer, utbildningsbehov och ledarskap. 

Det finns stor potential i molnet, menar Mattias Wuori, och lyfter bland annat fram ökad produktivitet och accelererad tillväxt som några av de främsta fördelarna. 

– Vi går mot en demokratiserad leveransmodell där fler medarbetare kan göra mycket mer själva, genom de verktyg som IT-avdelningen tillhandahåller för dem. 

IT central roll – men ökat samarbete krävs 

IT-organisationen blir i framtiden en möjliggörare för affärsutveckling understödd av tekniska möjligheter. För att det ska gå vägen måste man jobba med flera aspekter: vision och mål, data governance, arkitekturstyrning, arbetssätt, utbildning och ledarskap.  

– IT kommer fortsatt att ha en central roll men för att kunna skala måste graden av decentralisering öka, och man måste hitta former för effektivare arbetssätt.

Men att påbörja ett sådant arbete kan vara både resurskrävande och utmanande. Många företag vänder sig därför direkt till experter. 

– Solita hjälper kunder att etablera nya förmågor, välja rätt plattformar och verktyg och att utbilda personalen så de kan göra saker själva. Vi är inte kvar i all evighet - utan vi stannar så länge kunden vill att vi ska vara med och underlätta för dem. 

Läs mer hos Solita 

Mer från Solita

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Solita och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera