1515

Svenska investmentbolagen investerar mer i e-hälsobolag: ”Stor uppsida”

Investmentbolagen Kinnevik och Vostok New Ventures investerar ytterligare kapital i det brittiska digitala vårdtjänstbolaget Babylon Health. 

Per Brilioth, vd för Vostok New Ventures och Kinnevik med vd Georgi Ganev i spetsen satsar mer pengar på det digitala vårdtjänstbolaget Babylon.
Per Brilioth, vd för Vostok New Ventures och Kinnevik med vd Georgi Ganev i spetsen satsar mer pengar på det digitala vårdtjänstbolaget Babylon.Foto:Jesper Frisk; Pressbild; TT.

Det framgår av pressmeddelanden från bolagen.

Kinnevik ställer upp med 50 miljoner dollar, motsvarande drygt 480 miljoner kronor. Det totala värdet på finansieringsrundan är upp till 500 miljoner dollar och kommer i så fall värdera Babylon till 2 miljarder dollar, drygt 19 miljarder kronor.

När den första delen, som omfattar 400 miljoner dollar, är genomförd kommer Kinnevik att äga 16,2 procent av Babylon på fullt utspädd basis, en minskning från den tidigare ägarandelen om 20 procent. Om den maximala finansieringen om 500 miljoner dollar nås förväntas Kinneviks ägande sjunka till 15 procent på fullt utspädd basis.

Kinnevik deltar i finansieringsrundan genom att bland annat konvertera 19 miljoner dollar som tidigare har tillskjutits bolaget i form av konvertibla lån före 30 juni 2019. Men Kinnevik försvarar alltså inte sin nuvarande ägarandel i bolaget.

Läs mer: Apple, Google och Amazons senaste drag – samarbetar med sjukhus 

”Vi är glada över att välkomna nya strategiska och finansiella partners till Babylon och att de delar vår syn på företagets tillväxtpotential, vilken vi har varit entusiastiska över sedan vår första investering i början av 2016”, säger Kinneviks vd Georgi Ganev i pressmeddelandet.

Babylon har skapat en plattform som ska tillhandahålla AI-drivna hälsotjänster och virtuell medicinsk rådgivning, kompletterade med traditionell rådgivning på läkarkliniker. Det nya kapitalet ska hälla bolaget att genomföra sin tillväxt- och innovationsstrategi med fokus på att vidareutveckla sin produkt och AI-teknik samtidigt som bolaget utökar sin globala närvaro, särskilt i USA.

Även svenska Vostok New Ventures deltar i finansieringsrundan och investerar 71 miljoner dollar, motsvarande 686 Mkr, i Babylon inklusive tidigare offentliggjorda konvertibelinvesteringar om 16 miljoner dollar. 

Läs mer: Schibsted investerar 20 miljoner i e-hälsobolag 

Vid den första delstängningen av teckningsåtaganden om 400 miljoner dollar i dag kommer Vostok New Ventures, som tidigare ägde 10 procent, att äga 10,6 procent av bolaget efter full utspädning. Om rundan når 500 miljoner dollar kommer Vostok New Ventures återigen att äga 10 procent av Babylon efter full utspädning.

Uppvärderingen av Babylon ger rejält avtryck i värderingen av bolagets innehav. Vostok New Ventures substansvärde förväntas öka med omkring 107 miljoner dollar, drygt 1 miljard kronor vilket motsvarar 18 procent jämfört med det senaste offentliggjorda substansvärdet per den 31 mars 2019 till följd av transaktionen.

”Den här finansieringsrundan kommer göra det möjligt för Babylon att accelerera sin tillväxt och cementera bolagets position som en global ledare inom digital hälsa. Med tanke på den stora marknaden tror jag att Babylon bara är i början på sin resa och att det finns en stor uppsida från denna nya värdering inom de närmsta åren”, säger vd Per Brilioth i pressmeddelandet.

Babylon har tidigare hamnat i hetluften efter att läkare varnat om att appen missar diagnoser för allvarliga sjukdomar. Kinneviks vd Georgi Ganev ryckte ut till försvar och sade till Di Digital att bakgrunden till det inträffade var att ett fåtal användare stresstestat tjänsten och gjort extremsökningar.

”Jag påstår inte att tjänsten är felfri, men jag vill betona att Babylon har en produkt som tillhandahålls i samarbete med NHS (National Health Service, den statliga sjukvården i Storbritannien, Di:s anm.) vilket innebär att den gått igenom de högsta av kvalitetstester”, sade Gerogi Ganev till Di Digital då. 

Läs mer: Svenskarnas antidepp-hjälm får mer pengar från Silicon Valley 


Innehåll från EOSAnnons

Industriell 3D-printing i metall öppnar upp för många nya möjligheter

Värmeväxlare, kopparapplikation och EOS Digital Factory.
Värmeväxlare, kopparapplikation och EOS Digital Factory.

Industriell 3D-printing, även kallat additiv tillverkning, är en precis, effektiv och tillförlitlig metod som klarar komplex design och är överlägsen traditionella tillverkningsmetoder när det kommer till att optimera produktion inom tillverkningsindustrin. Världsledande teknikleverantören EOS har nyligen inlett ett utvecklingspartnerskap med Audi, och det är bara ett av alla sätt där de hjälper kunder världen över med en mer effektiv produktion i både plast och metall.

EOS är internationellt ledande inom additiv tillverkning och erbjuder maskiner och support till servicebyråer och kunder inom stora tillverkningsindustrier som olja och gas, flyg-, fordon- och medicinteknik – industrier som står inför ständigt växande utmaningar såsom krav på resurseffektivitet, logistik och optimering.

Industriell 3D-tillverkning öppnar upp för många nya möjligheter och de senaste åren har intresset varit stort för just metall-3D-skrivare. EOS erbjuder, förutom 3D-skrivare, ett brett utbud av material som aluminium, titan, koppar och flertalet superlegeringar. Maskinerna finns i flera utföranden med en till fyra lasrar och varierande byggvolymer och automatiseringsgrad

– Med hjälp av en pulverbäddslaser appliceras tunna lager med metallpulver som sedan smälts till den geometri som användaren efterfrågar. En stor fördel med additiv tillverkning är att man kan skapa väldigt komplexa geometrier i ett stycke utan att behöva sätta samman flera komponenter. Pulverlagren är så tunna som 0,02-0,08 millimeter per lager, vilket ger ett väldigt precist resultat. Materialet och kraven på applikationen styr vilken lagertjockleck som används, säger Jesper Bjarneteg, Field Service Engineer, EOS.

Utvecklingspartnerskap med Audi

EOS M 400 är en av de större metallskrivarna i produktportföljen. Med 1000 watt lasereffekt är den optimal för serietillverkning av stora metalldelar, något som kommit väl till pass i och med samarbetet med Audi – som de benämner som ett utvecklingspartnerskap. Syftet är nämligen inte bara att bistå med system och processer, utan att även stötta dem med kunskap och utbildning i additiv tillverkning.

Jesper Bjarneteg tror att just kunskapen är central för att fler företag ska våga ta steget och investera i tekniken.

– Traditionell tillverkning är inte nödvändigtvis gynnsam men många är låsta till den design de haft innan. De vågar inte riktigt göra den stora investering det initialt är, även om de på längre sikt kommer vara en bra affär. Additiv tillverkning innebär stora materialbesparingar, kortare ledtider, större skalbarhet, effektivisering och optimering av produktionen. En annan fördel är att man slipper vara beroende av underleverantörer.

Ett helhetskoncept

Utvecklingen sker i en rasande fart och där man för fem år sedan använde tekniken för prototyper sker den nu i produktionsfas. I och med Industri 4.0 har EOS jobbat mot att digitalisera, effektivisera och analysera hela produktionsflödet.

– Vi har en lokal närvaro i Sverige och lång erfarenhet i branschen. Vi är inte bara maskinleverantör utan ger även support på en bredare skala och kan leverera ett helhetskoncept med stöttning hela vägen, avslutar Jesper.

Läs mer om EOS metall-3D-skrivare här 

Mer från EOS

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med EOS och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?