1515

Svenska hälsoappen en av världens största – valde lån framför nytt riskkapital

Med över 45 miljoner användare är svenska Lifesum en av de största hälsoapparna i Europa och USA. Nu omsätter bolaget 226 miljoner kronor på sin prenumerationsaffär, som ser ut att växa efter coronapandemin. ”Det som du enklast kan påverka från hemmet är ditt matintag”, säger vd:n Henrik Torstensson.

Lifesums två grundare Henrik Torstensson och Marcus Gners.
Lifesums två grundare Henrik Torstensson och Marcus Gners.Foto:Evelina Carborn.

Den svenska appen Lifesum hjälper sina användare att leva mer hälsosamt genom att hålla koll på så väl matintag som träningsrutiner. Bolaget har, enligt egen utsago, över 45 miljoner användare med USA följt av Europa som sina största marknader.

Under det senaste räkenskapsåret, som löpte mellan maj 2019 och april 2020, summerades intäkterna till totalt 226 miljoner kronor. Det framgår av ett färskt bokslut som Di tagit del av.

”Vi har fortsatt att växa starkt i både Europa och USA, vilket gör oss unika på marknaden. Vår försäljning ökade med 39 procent och vi blev också lite lönsammare genom att stärka vår rörelsemarginal”, säger Henrik Torstensson, vd och medgrundare på Lifesum.

På pappret ökade dock omsättningen enbart med 4 procent, från 218 Mkr året före. Det beror på att Lifesum då ändrade sin redovisningsmodell till att bokföra intäkter från kunder direkt, i stället för att dela upp dem över hela prenumerationstiden. Det förde med sig att historiska intäkter på 55 Mkr upptogs i omsättningen under 2018-2019, berättar Henrik Torstensson, och därmed försvårar jämförelsen.

Bolaget har ingen annonsaffär, utan nästan alla intäkter utgörs just av direktbetalningar från kunder. Henrik Torstensson vill dock hemlighålla hur stor del av användarna som prenumererar på tjänsten. Lifesums gratisversion kan beskrivas som en traditionell kaloriräknare, medan premiumtjänsten ger tillgång till mer exklusiva funktioner som livsstilsplaner och träningstips. 

Hur har coronapandemin påverkat er?

”Hälsa har blivit viktigare, samtidigt som digitala tjänster fått ett uppsving. Det har gett oss ytterligare en skjuts som vi tror kommer att bestå under de kommande åren”, säger Henrik Torstensson.

Karantänerna runt om i världen, där människors rörelsefrihet begränsats, har alltså inte varit negativa för er?

”Nej, vi fokuserar ju på nutrition snarare än träning. Och det som du enklast kan påverka från hemmet är ditt matintag. Många fler har börjat tänka på att laga nyttigare mat”, säger han.

Största ägare i bolaget är grundarna Henrik Torstensson och Marcus Gners, den tyska mediekoncernen Bauer, Nokias investeringsarm NGP Capital och det brittiska riskkapitalbolaget Balderton Capital.

Under det senaste räkenskapsåret noterade Lifesum, som har drygt 80 anställda, en förlust på 42 Mkr. Minusresultatet täcktes delvis upp för genom att bolaget lånade 21 Mkr från brittiska Kreos Capital.

”För att växa investerar vi löpande i organisationen, produkten och vår marknadsföring. Nu är den underliggande affären så pass lönsam att vi har möjligheten att välja lånefinansiering, vilket jag bara tycker är roligt. Men om vi vill gasa ytterligare utesluter jag inte att vi tar in mer externt kapital heller. Vi är pragmatiska på den punkten”‚ säger Henrik Torstensson.

Tjänsten har väckt intresse hos teknikjättar som Apple AAPL 0% Dagens utveckling och Google GOOGL 0% Dagens utveckling , som tidigt integrerade Lifesum i sina respektive produkter Apple Watch och Google Assistant. Tidigare i år ingick man också ett samarbete med Amazons AMZN 0% Dagens utveckling nya hälsoplattform Amazon Halo i USA.

Vid sidan om att växa kärnprodukten ska Lifesum framöver satsa ännu mer på sin företagsaffär ”Lifesum for Work”, en möjlighet för arbetsgivare att erbjuder tjänsten till sina anställda som en förmån. 

”Vi har till exempel arbetat framgångsrikt med General Electric i två år, nästa år vill vi utöka det i både Europa och USA”, säger han.

Läs mer: Svenska hälsoappen i samarbete med Amazon


Innehåll från TableauAnnons

Därför är data detaljhandelns nyckel till konkurrenskraft

– För att lyckas hantera pandemins utmaningar behöver detaljhandlare använda data på effektivast möjliga sätt, säger Fredrik Holmgren, nordisk säljchef på Tableau.

Detaljhandeln har varit pressad under de senaste åren – något som förstärkts ytterligare under covid-19-pandemin. Från skiftet till e-handel och till det ökade fokuset på hållbarhet har ingen annan bransch varit med om så stora förändringar, inte bara gällande hur försäljningen sker utan också var den sker. 

Att ändra sin affärsstrategi kan vara lukrativt men också skapa nya utmaningar. Med ständigt ökande förväntningar och krav behöver detaljhandlare förutse och möta sina kunders behov oavsett var de handlar. Handlarna behöver också en robust försörjningskedja som fungerar för deras organisation. Det är inte enkelt, men det är görbart. Genom att använda rätt data vid rätt tidpunkt kan detaljhandelsföretag fatta bättre, mer flexibla och mer lönsamma beslut. Genom Tableaus samarbete med hundratals detaljhandlare runt om i världen, och här i Sverige, har de kommit fram till följande:

1. Kraven på försörjningskedjan

Kundernas föränderliga krav gör det svårare att hitta sätt att effektivisera sin verksamhet på. Att behöva förändra sin försörjningskedja för att möta dessa krav innebär förlorad värdefull tid. För att kunna vara agil och göra snabba förändringar är det viktigt att ha full insyn i alla delar av försörjningskedjan; från inköp till leverans. Att upptäcka och möta nya kundtrender och behov i realtid ger detaljhandlare en klar fördel mot sina konkurrenter när det kommer till att fånga kundernas intresse. En övergripande bild av realtidsdata du samlat in kommer att hjälpa din verksamhet att ligga steget före, reducera svinn i inköpsprocessen och hålla jämna steg med kunderna. 

2. Sömlösa omnikanal-upplevelser

Det räcker inte längre att bara erbjuda en fantastisk fysisk eller digital upplevelse. Kunder vill ha, och förväntar sig, samma nivå av service oavsett var de handlar. De efterfrågar enkelhet. Pandemin har gjort oss mer bekväma och förstärkt behovet av att kunna shoppa online. För att vinna i den nya verkligheten behöver detaljhandlare förstå sina kunder helt och hållet, kunna förutspå deras beteenden och ge dem vad de behöver innan de själva ens vet. 

3. Kunden i centrum

För att kunna konkurrera måste kunden alltid vara i centrum. Genom att hämta data som möjliggör beslut baserade på fakta och siffror i realtid kan du prioritera både kundens och din verksamhets behov. Post-pandemi kommer handlare att fortsätta se förväntningar och preferenser förändras bland kunderna allt eftersom marknaden förändras. Att fatta kloka och informerade beslut är det enda sättet att garantera fortsatt framgång och det enda sättet att göra detta på är att ha en tydlig förståelse för sin data. 

4. Prissättning

Kvalitet och prisvärdhet är några av kundernas huvudkrav idag men detaljhandlare måste balansera detta mot sina egna behov av ökade marginaler och kostnadseffektivitet. Lösningen hittar vi i att skapa dataledda produkter och prissättningsstrategier. Att ge dina team verktyg för att djupdyka i försäljning, produkt och prisdata ger dem insikter som behövs för att kunna fatta viktiga beslut. Om du förstår vad som händer både på marknaden och hos dina kunder kan du skräddarsy din produkt och prissätta på ett sätt som maximerar din verksamhets framgång. Att utnyttja data kommer att bli en nyckel till innovation, återhämtning och tillväxt, nu och framåt. Alla företag kommer att ha sina egna prioriteringar och problem och Tableau kan ge råd kring hur man bäst hämtar in och applicerar data för att möta dessa. 

Vill du veta mer? Ladda ned Tableaus senaste e-book för detaljhandeln här. 

 

Mer från Tableau

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Tableau och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?