Annons

Svenska hälsoappen en av världens största – valde lån framför nytt riskkapital

Med över 45 miljoner användare är svenska Lifesum en av de största hälsoapparna i Europa och USA. Nu omsätter bolaget 226 miljoner kronor på sin prenumerationsaffär, som ser ut att växa efter coronapandemin. ”Det som du enklast kan påverka från hemmet är ditt matintag”, säger vd:n Henrik Torstensson.

Lifesums två grundare Henrik Torstensson och Marcus Gners.
Lifesums två grundare Henrik Torstensson och Marcus Gners.Foto:Evelina Carborn.

Den svenska appen Lifesum hjälper sina användare att leva mer hälsosamt genom att hålla koll på så väl matintag som träningsrutiner. Bolaget har, enligt egen utsago, över 45 miljoner användare med USA följt av Europa som sina största marknader.

Under det senaste räkenskapsåret, som löpte mellan maj 2019 och april 2020, summerades intäkterna till totalt 226 miljoner kronor. Det framgår av ett färskt bokslut som Di tagit del av.

”Vi har fortsatt att växa starkt i både Europa och USA, vilket gör oss unika på marknaden. Vår försäljning ökade med 39 procent och vi blev också lite lönsammare genom att stärka vår rörelsemarginal”, säger Henrik Torstensson, vd och medgrundare på Lifesum.

På pappret ökade dock omsättningen enbart med 4 procent, från 218 Mkr året före. Det beror på att Lifesum då ändrade sin redovisningsmodell till att bokföra intäkter från kunder direkt, i stället för att dela upp dem över hela prenumerationstiden. Det förde med sig att historiska intäkter på 55 Mkr upptogs i omsättningen under 2018-2019, berättar Henrik Torstensson, och därmed försvårar jämförelsen.

Bolaget har ingen annonsaffär, utan nästan alla intäkter utgörs just av direktbetalningar från kunder. Henrik Torstensson vill dock hemlighålla hur stor del av användarna som prenumererar på tjänsten. Lifesums gratisversion kan beskrivas som en traditionell kaloriräknare, medan premiumtjänsten ger tillgång till mer exklusiva funktioner som livsstilsplaner och träningstips. 

Hur har coronapandemin påverkat er?

”Hälsa har blivit viktigare, samtidigt som digitala tjänster fått ett uppsving. Det har gett oss ytterligare en skjuts som vi tror kommer att bestå under de kommande åren”, säger Henrik Torstensson.

Karantänerna runt om i världen, där människors rörelsefrihet begränsats, har alltså inte varit negativa för er?

”Nej, vi fokuserar ju på nutrition snarare än träning. Och det som du enklast kan påverka från hemmet är ditt matintag. Många fler har börjat tänka på att laga nyttigare mat”, säger han.

Största ägare i bolaget är grundarna Henrik Torstensson och Marcus Gners, den tyska mediekoncernen Bauer, Nokias investeringsarm NGP Capital och det brittiska riskkapitalbolaget Balderton Capital.

Under det senaste räkenskapsåret noterade Lifesum, som har drygt 80 anställda, en förlust på 42 Mkr. Minusresultatet täcktes delvis upp för genom att bolaget lånade 21 Mkr från brittiska Kreos Capital.

”För att växa investerar vi löpande i organisationen, produkten och vår marknadsföring. Nu är den underliggande affären så pass lönsam att vi har möjligheten att välja lånefinansiering, vilket jag bara tycker är roligt. Men om vi vill gasa ytterligare utesluter jag inte att vi tar in mer externt kapital heller. Vi är pragmatiska på den punkten”‚ säger Henrik Torstensson.

Tjänsten har väckt intresse hos teknikjättar som Apple och Google, som tidigt integrerade Lifesum i sina respektive produkter Apple Watch och Google Assistant. Tidigare i år ingick man också ett samarbete med Amazons nya hälsoplattform Amazon Halo i USA.

Vid sidan om att växa kärnprodukten ska Lifesum framöver satsa ännu mer på sin företagsaffär ”Lifesum for Work”, en möjlighet för arbetsgivare att erbjuder tjänsten till sina anställda som en förmån. 

”Vi har till exempel arbetat framgångsrikt med General Electric i två år, nästa år vill vi utöka det i både Europa och USA”, säger han.

Läs mer: Svenska hälsoappen i samarbete med Amazon

Innehåll från M-FilesAnnons

M-Files eliminerar risken för mänskliga dokumenthanteringsfel

Dokumenthantering är en central del av de flesta företags verksamheter, men att organisera stora mängder information kan vara en utmaning och hindra bolag från att arbeta effektivt.

– Digital hantering av våra dokument har gett en förbättrad produktivitet och ökad efterlevnad av standarder och regler, säger ansvarig på AQ Group.

Dokumenthantering utgör en viktig del av verksamheten för de flesta företag, oavsett storlek och bransch. Man hanterar och organiserar dagligen dokument, filer och data – och i takt med att dokumenthanteringssystemen blir alltmer avancerade kan företag effektivisera sina processer och rutiner ordentligt. Den finska dokumenthanteringsmarknaden har länge dominerats av M-Files. Nu har de expanderat i Norden och växer stadigt i Sverige, inte minst inom tillverkandeindustrin och Professional services.

Sticker ut på marknaden

Anders Edlund, säljchef Norden, berättar att det som gör att M-Files sticker ut på marknaden är att lösningen inte arbetar med traditionella mappstrukturer utan länkar information till användarna baserat på innehåll. 

– Det handlar om vad något är, inte var det finns lagrat. Detta kopplas i sin tur till ett avancerat workflow och en samarbetsplattform för externa parter, säger han.

Genom att samla all dokumentation på ett ställe och skapa en enhetlig vy av företagets dokumentation kan företag enkelt leta efter, hitta och använda informationen de behöver utan att behöva söka i flera olika system.

– Våra lösningar möjliggör också automatisering av manuella arbetsuppgifter, vilket eliminerar risken för mänskliga fel och sparar tid och resurser som annars skulle ha använts på administrativa uppgifter. Våra lösningar är dessutom möjliga att integrera med befintliga system, vilket sparar både tid och pengar eftersom det inte krävs några extra investeringar i hårdvara eller mjukvara.

Så här fungerar M-Files, läs mer 

En pålitlig partner

M-Files har visat sig vara en pålitlig partner för flera företag som vill förbättra sin produktivitet. Några av dessa är teknikföretaget Sinch och medicintekniska företaget Getinge. 

– Getinge och Sinch är bolag med mycket höga krav på sin informationshantering. Vid ett införande av den här omfattningen finns det alltid unika förutsättningar och krav som behöver hanteras. Här är vi särskilt stolta över att kunna erbjuda en smidig och säker digital plattform som kan öka produktiviteten och göra stor skillnad i vardagen, inte minst genom att information blir enklare att hitta och använda, säger Anders Edlund.

Ett annat exempel är verkstadsföretaget AQ Group, som har använt M-Files för att hantera sina stora mängder dokument och optimera dokumenthanteringsprocesserna inom organisationen. 

– Vi har lyckats uppnå både en enhetlig dokumentationsvy och fullständig överensstämmelse med olika standarder och regler. M-Files har också möjliggjort automatisering av våra manuella arbetsuppgifter, vilket har lett till minskad risk för mänskliga fel och förbättrad effektivitet, säger ansvarig projektledare på AQ Group.

Även finländarnas stamnätsbolag Fingrid Oyj har kunnat uppnå fullständig efterlevnad av olika standarder och regler med hjälp av M-Files, vilket enligt bolagets Communications and Information Management Manager har varit viktigt för deras verksamhet. Dessutom har teknikkonsultföretaget IKM Ocean Design och det ledande stål- och metallföretaget SSAB med hjälp av M-Files kunnat automatisera manuella arbetsuppgifter och förbättra efterlevnaden av olika standarder och regelverk.

– Traditionella dokumenthanteringssystem uppfyllde inte våra verksamhetskrav. Vi ville ha en modern, ny strategi för informationshantering som kunde erbjuda användarna nya digitala funktioner och verkliga fördelar för deras dagliga arbete, konstaterar projektansvarig på Fingrid Oyj.

Läs mer om M-Files erbjudande här 

Mer från M-Files

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med M-Files och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera