Europaturnén fortsätter för Vässla. I höstas lanserade det svenska bolaget sin prenumerationsmodell i Berlin och Madrid, och på onsdagen är det premiär i Paris – en marknad som bolaget sätter stort hopp till.
”Paris kommer att bli en av de de största marknaderna för oss globalt. Intresset är väldigt stort. Vi har inte ens lanserat än, men har redan över 1.000 förfrågningar”, säger Noa Khamallah.
Istället för att köpa en Vässla Bike – ett fordon som beskrivits lite som en blandning mellan en cykel, en moped och en sparkcykel – för runt 20.000 kronor tecknar man sig antingen på en på löpande 30-dagarsprenumeration eller på sex månader. Både service och support ingår. Prislappen börjar på 79 euro, drygt 825 kronor, i månaden.
Just Vässla har en stor fördel i den franska huvudstaden som tidigare i år införde en helt ny juridisk fordonskategori – cyclomobile léger. Kategorin avser små elektriska fordon som saknar pedaler. Fordonen ska ha en maxhastighet på 25 km/h, en maxeffekt på 350W och en maxvikt på 30 kg.
Det finns heller inga krav på registreringsskylt eller hjälm, vilket gör att tröskeln till att använda och införskaffa fordonen är lägre än för elmopeder. Marknaden för den typen av fordon beräknas vara värd mellan 2–3 miljarder kronor. Och Vässla Bike är i princip det enda godkända fordonet i kategorin.
Paris har de senaste åren tagit stora steg för att ställa om stadens transporter. Äldre dieselbilar har portats, flera större gator har gjorts bilfria och hastighetsbegränsningar har införts i hela innerstaden. Man har också skrotat 10.000-tals parkeringsplatser till förmån för att bygga cykelbanor. Sammanlagt har man satsat 250 miljoner euro på cykling. Bland annat kan den som säljer sin bil och köper en cykel istället få drygt 26.000 kronor, dessutom går det få bidrag på cirka 525 kronor för att reparera sin cykel.
”Paris är mikromobilitetens huvudstad i Europa, både när de gäller antal elcyklar som sålts och antal turer med elsparkcyklar, men också för staden policys som sparkar ut bilar och parkeringsplatser och bygger cykelvägar istället”, säger Khamallah och fortsätter:
”Parisborna är mycket sugna på mikromobilitet.”