1515

Svenska drönare ska förändra gruvindustrin 

Drönares betydelse för gruvindustrin växer. Det svenska drönarbolaget Inkonova har sålt sitt första system till ett bolag i Kanada. Nu ska Boliden testa drönaren i sin gruva.

Inkonovas grundare Pau Mallol och Ahmed AlNomany (till höger) visar upp sin drönare i Lovisagruvan.
Inkonovas grundare Pau Mallol och Ahmed AlNomany (till höger) visar upp sin drönare i Lovisagruvan.

I början av 2015 började Stockholmsbolaget Inkonova utveckla en drönare som fritt kunde röra sina så kallade ”armar”. På det viset kan den ta sig runt i trånga utrymmen på ett sätt som andra drönare inte kan. Bolagets drönare blev populär inom drönarracing men i slutet av 2015 beslöt sig grundarna för att fokusera på industrin istället.

”Vi tar fram den första drönaren för underjordiska gruvor och tunnlar. Det finns många drönarföretag som fungerar i öppna gruvor men inte i områden där det saknas ljus och gps. Vad vi gör är mycket mer sofistikerat”, säger Ahmed AlNomany, medgrundare till Inkonova.

Foto:

En av Inkonovas tidigare drönare av TILT-modell.

Den senaste versionen av Inkonovas drönare kan förutom att flyga, köra och klättra även simma, vilket kan komma till nytta i gruvor. Bolaget har i ett samarbete med Sweco redan testat sin drönare i LKAB:s gruva i Kiruna. Nu har Boliden fått upp ögonen för bolaget och ska testa Inkonovas drönare i Garpenbergsgruvan i september.

Drönarprojektet är bara ett av flera som Boliden har investerat i. Som Di Digital tidigare rapporterat är gruvbolaget det första att ta Volvos självkörande lastbilar i bruk i sin gruva i Kristineberg.

Ett av problemen som gruvindustrin kämpar med är att inte kunna se vad som pågår i trånga utrymmen i gruvan. Genom att använda drönare för att få en bild från insidan av schakten kan gruvbolagen spara miljontals kronor, enligt Ahmed AlNomany.

Läs även: Drönarstartupen som vill rädda drunknande flyktingar 

Men att få en bild av hur något ser ut när det varken finns fungerande gps eller ljus är en utmaning. Inkonova håller nu på att ta fram ett nytt system där drönaren istället använder sig av så kallad ”slam technology” som gör den helt autonom. 

”Genom att ha ett laseröga kan drönaren hela tiden jämföra två bildrutor för att positionera sig. Om vi lyckas med den här nya tekniken så kommer den inte bara vara bra för gruvindustrin utan även för djuphavs- och rymdprojekt”, säger Ahmed AlNomany. 

Vi har knappt råd att betala löner och när vi måste ta in experthjälp får vi betala dem i aktier.

Inkonova har sålt sitt första drönarsystem till det kanadensiska bolaget Clickmox, som förser Inkonova med drönarnas lasersystem. Men Inkonova, med kontor på startupinkubatorn Things i Stockholm, saknar finansiering. 

“Vi behöver definitivt mer kapital. Vi har knappt råd att betala löner och när vi måste ta in experthjälp får vi betala dem i aktier. Det är nu vi ska börja se oss om för att ta in en större investerare, säger Ahmed AlNomany. 


Läs även: Här rullar de förarlösa lastbilarnaFoto: Patrik Olsson

Nu kör Volvos första förarlösa lastbilar i Bolidens gruva. Men det är bara ett steg i förvandlingen från gruva till automatiserad fabrik – där robotar tar över hela processen.


Innehåll från TaniumAnnons

Full datavisibilitet kritiskt för god cybersäkerhet

Tim Best, Ernst&Young, Oliver Cronk, Tanium och Abhishek Ramavat, Ernst&Young
Tim Best, Ernst&Young, Oliver Cronk, Tanium och Abhishek Ramavat, Ernst&Young

Kombinationen av företagens snabba digitala transformationstakt och nya arbetsverktyg såsom exempelvis molnlösningar, IoT och IIoT genererar enorma mängder data. Samtidigt ökar förväntningarna på kontinuerlig access till system och information, oavsett enhet och plats. Vikten av att kartlägga hur data genereras, används och analyseras blir således extremt viktigt, inte minst med tanke på att riktlinjer och regelverk skärps allt mer.

Har företag inte full visibilitet av vad de lagrar och bearbetar är risken stor att de inte efterlever rådande lagar. Därför är det kritiskt att ha god översikt av – och insikt i – den data man genererar och delar. 

– I takt med att information dessutom blir allt mer gränslös och vi lever i ett samhälle som präglas av hyper-connectivity, gäller det att vara väldigt noga med varifrån och hur data accessas – risken är annars stor att säkerheten äventyras, konstaterar Abhishek Ramavat, Associate Partner Ernst&Young Norge, Cybersecurity.

Vet vad ni ska skydda

Kollegan Tim Best, Associate Partner Nordic Cybersecurity Leader, Ernst&Young, adderar att en grundläggande komponent i att skydda sina tillgångar är att veta exakt vad det är man vill skydda. 

– Full visibilitet är centralt för att kartlägga vilka delar av sina data man vill säkra. Detta är i förlängningen inget nytt, men ändå ägnar många företag betydande tid och resurser åt att jaga data i sina nätverk för att avgöra vad de ska skydda. Frågor man först bör ställa sig är dock: är detta affärskritiska data? Om vi tappar dem, tappar vi tillgänglighet, funktioner eller servicenivå? När man väl vet vad som ska skyddas kan man ägna sig åt nödvändiga sårbarhetsåtgärder.

Oliver Cronk, Chief IT Architect EMEA hos Tanium, tar analysen ett steg längre. Med rätt data och heltäckande visibilitet får man ett bättre beslutsunderlag vad gäller all riskhantering.

– Riskhantering har historiskt varit ganska subjektivt; olika experter har sett olika säkerhetsrisker. Ger man dock relevant data till skickliga medarbetare tar de också smarta och informerade beslut, samtidigt som man lättare upptäcker potentiella risker – och möjligheter.

Insikter som konkurrensfördel

Tim Best konstaterar att dylika möjligheter inkluderar att använda sina insikter som en konkurrensfördel. 

– Full visibilitet och regelefterlevnad genom hela tillverknings- och leveranskedjan förmedlar att man tar säkerheten på allvar och erbjuder trygga data såväl som stabila och pålitliga tjänster. Följden blir ökad tillit från kunderna, vilket i sin tur kan leda till fler marknadsandelar.

En annan avsevärd fördel är möjligheten att helt omdana rutinerna kring revisioner. Traditionellt sett har revisioner skötts manuellt och många företag känner sig därtill defensiva inför att få sitt arbete granskat. Här menar Oliver Cronk att datainsikter skulle kunna vara helt avgörande. 

– Genom att ha full kännedom om vad som pågår inom verksamheten kan man samverka med och ta hjälp av de som genomför revisionen, för att på så vis bättre precisera och förstå vilka utmaningar och risker som är mest angelägna. Möjligheten att prioritera de frågor som är mest överhängande blir också en fördel ur ett ekonomiskt perspektiv, avslutar han. 

Tydliga rutiner är centralt

Abhishek Ramavat påpekar emellertid att visibilitet inte är det enda sättet att belysa dolda risker. Medan data är de primära verktygen i riskutvärdering och -hantering, gäller det också att ha tydliga rutiner och processer på plats. 

– Vet vi inte hur datan hänger ihop och hur vi ska hantera den är det svårt att agera på sina insikter. Därför blir analysen minst lika viktig ur ett riskperspektiv. Om du inte agerar på din data samlar du i praktiken bara på dig en allt större katalog över dina problem. Att driva igenom nödvändiga insatser åtgärdar många risker, så en öppen kultur som präglas av samverkan är mycket viktigt, säger han, och får medhåll av Tim Best:

– Att utvärdera och öka den digitala mognaden är således oerhört värdefullt. Förutom att det bidrar till att blottlägga brister innebär det också att medarbetarna kan ta bättre och mer relevanta beslut kring verksamhetens cybersäkerhet, avslutar Tim Best.

www.tanium.com 

www.ey.com 

Mer från Tanium

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Tanium och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?