Annons

Svenska ai-bolaget expanderar till Kina

Skoskanningsbolaget Volumental tar klivet in på den kinesiska marknaden och förstärker ledningsgruppen med Axel Johnson-veteranen Patrik Bråkenhielm som finanschef.

Patrik Bråkenhielm är ny finanschef på Volumental, vars vd är Alper Aydemir.
Patrik Bråkenhielm är ny finanschef på Volumental, vars vd är Alper Aydemir.Foto:Press.

Volumental har utvecklat en ai-teknik som hjälper varumärken och detaljhandlare att hitta den bästa skon för kundernas fötter. 2016 lanserades en 3d-skanningsprodukt riktad till fysisk handel, och scannern finns i dag i över 3.000 butiker i 46 länder. 

Utöver skannern i butikerna så lanserade Volmental även en mobilapp i juni i fjol. Där kan kunderna skanna sina fötter på mindre än en minut, vilket innefattar fotlängd, fotbredd, fothöjd och hälbredd. Måtten jämförs med data från över 10 miljoner personer som använt sig av Volumentals butiksskanners, och kommer med rekommendation om skomodell och storlek. 

I december i fjol tog bolaget in 117 miljoner kronor i en finansieringsrunda som leddes av det Stockholmsbaserade investmentbolaget CNI. Nu lägger bolaget i nästa växel genom att rekrytera Patrik Bråkenhielm in i en nyinrättad roll som finanschef. Han har en bakgrund som affärsutvecklare på Axel Johnson och var delaktig i deras förvärv av hudvårdsförsäljaren Skincity, där han sedermera blev finanschef och tillförordnad vd. 

Det finns vissa likheter mellan skönhetsbolaget och Volumental, anser bolagets nya finanschef.

”När Skincity lanserade sitt erbjudande med hudterapeuter online var det ingen som trodde att affärsmodellen skulle fungera, men de motbevisade skeptikerna och skapade en ny marknad som kontinuerligt växte. Volumental gör detsamma.  Det är kul att vara med på en resa där det inte finns en etablerad affärsplan för branschen, utan man får hitta på under tiden man är med på resan”, säger Patrik Bråkenhielm.

Nu är siktet inställt på Kina, som är världens största skomarknad. Många av Volumentals befintliga kunder, däribland Under Armour, Canada Goose och New Balance, har en stor närvaro i Kina och har länge efterfrågat Volumentals produkter i de kinesiska butikerna.

Under våren har bolaget ställt om sin affärsmodell. Tidigare sålde man hårdvaran, alltså skannern, till butikerna, med en tillkommande mjukvaruavgift. Från och med den första maj i år är alla nytillkomna avtal prenumerationsbaserade, såväl hårdvaran som mjukvaran. 

”Det här är en positiv sak för Asien generellt, där prenumerationsmodeller i mycket stor utsträckning är det vedertagna sättet att bedriva affärer på.”

I det brutna räkenskapsåret som slutade i april i år omsatte Volumental runt 70 Mkr. Men med tanke på den nya affärsmodellen tycker Patrik Bråkenhielm det är värt att lyfta bolagets årligen återkommande intäkter, ARR, ett viktigt nyckeltal för saas-bolag. 

”Vi har drygt 50 miljoner kronor i årligen återkommande intäkter, och den ökar i rask takt framöver.”

Alper Aydemir, medgrundare och Volumentals vd, säger att Patrik Bråkenhielm kommer spela en nyckelroll i den fortsatta expansionen. 

”Patrik tar med sig värdefull erfarenhet från Skincity som under hans tid expanderade från att vara ett framgångsrikt svenskt e-handelsbolag med drygt 70 anställda till en internationell aktör med 200 anställda i Norden och Storbritannien. Patrik har även, i sin tidigare roll som affärsutvecklare på Axel Johnson AB, erfarenhet av att från investerarsidan bevaka och förvärva bolag inriktade på framtidens detaljhandel. Vi ser fram emot en spännande expansionsresa”, kommenterar Alper Aydemir. 

Innehåll från WintAnnons

Egen konsultfirma – hur mycket måste du ta betalt?

Många som driver tjänste- och konsultbolag vet inte ifall deras timpriser kan täcka bolagets löpande utgifter, vilket kan få förödande konsekvenser för deras ekonomi. Anders Nilsson från den automatiserade bokföringstjänsten Wint berättar hur du kan försäkra dig om att du tar rätt timpris för dina tjänster.

Det är vanligare än man kan tro att den som startar upp ett tjänsteföretag väljer att erbjuda ett timpris helt baserat på magkänsla – eller genom att lägga sig på samma nivå som sina konkurrenter. 

– Det man då glömmer bort är att timpriset inte bara är en siffra i en offert, utan någonting som ska se till att du har råd att betala ut din lön och täcka bolagets kostnader varje månad, säger Anders Nilsson, skatte- och redovisningsexpert på den automatiserade bokföringstjänsten Wint. 

Hur mycket behöver du fakturera varje månad?

Det bästa sättet för att bestämma ditt timpris är enligt Anders att börja bakifrån och ställa dig följande frågor:

1. Hur hög lön vill jag och mina eventuella kollegor kunna ta ut varje månad, före skatt?

2. Vilka fasta kostnader, utöver lönekostnader och arbetsgivaravgifter, har jag i firman? (hyra av kontor, telefonräkning, bokföringskostnader, programvaror, etc.)

– När du har dessa summor klara för dig finns flera kalkylverktyg på nätet som du kan använda för att räkna ut hur mycket du behöver fakturera varje månad för att täcka såväl de fasta kostnaderna som din lön och arbetsgivaravgifterna, säger han.

– Ponera att du är ensam i bolaget och vill plocka ut en lön på 40 000 kr före skatt. Dessutom har du fasta kostnader på 15 000 kr i månaden. Då skulle du behöva fakturera för ungefär 76 100 kr/månad för att gå plus minus noll. Men helst vill du såklart gå ytterligare lite plus varje månad för att få ett bra resultat och möjlighet till en utdelning i slutet av året, så vi höjer den siffran till minst 80 000 kr.

Läs också: Företagare – så bör du tänka kring din lön 2023 

Vad blir ditt timpris?

Nu när du vet detta blir nästa steg att avgöra hur många timmar i månaden du kommer kunna ta betalt för. En genomsnittlig arbetsmånad består av 167 timmar, varav ganska många kommer behöva vara odebiterade, då du arbetar med administration, försäljning, reser, går på kundmöten eller på annat sätt lägger ner tid som du inte kan ta betalt för. 

När du räknar ut ditt timpris måste du med andra ord ta höjd för vilken debiteringsgrad du kommer kunna upprätthålla. 

– Man skulle kunna hävda att en sjuttioprocentig debiteringsgrad är ett riktmärke att sträva mot. Det skulle i så fall innebära att du ska försöka ta betalt för ca 117 av dina 167 timmar varje månad, vilket ger dig ett lägsta timpris på ca 685 kr/h (80 000 / 117 ≈ 683,8). För att klara break-even varje månad alltså, påpekar Anders.

Tänk på marginalerna

Nu när du vet allt detta kan du börja kolla vad du har för marginaler att höja ditt timpris ytterligare. 685 kr/h är ditt minimum, men du vill ju kunna gå plus när du har en bra månad så att du har en extra buffert att spela på ifall någon månad skulle gå sämre. Helst vill du alltså höja priset lite till. 

– Det är nu du kan börja snegla på konkurrenterna. Tar de 800, 900 eller till och med 1100 kr/h? Då finns såklart utrymme för dig att höja ditt pris också. Ju högre du har utrymme att gå, desto bättre för dina marginaler, säger Anders. 

Han påpekar också att det finns fler parametrar att ta hänsyn till när det gäller just marginalerna, till exempel att försöka öka debiteringsgraden. Eftersom tid bokstavligt talat är pengar för den som säljer tjänster finns mycket att vinna på att minimera den arbetstid som du inte kan ta betalt för. 

– Ju fler administrationstimmar du kan kapa bort, desto mer tid kan du lägga på att hjälpa dina kunder – vilket innebär extra klirr i kassan för dig. Genom att automatisera din bokföring och ekonomihantering slipper du mycket pappersarbete som du istället kan lägga på det du gör bäst.

Läs mer: så automatiserar Wint din bokföring 

 

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera