1515

Miljardsmäll väntar största svenska ägarna i Facebook

De svenska storägarna i Facebook kan se flera miljarder i börsvärde försvinna när handeln inleds i eftermiddag. Mest exponerad är Swedbanks teknikfond.

Facebooks vd Mark Zuckerberg
Facebooks vd Mark ZuckerbergFoto:Andrew Harnik

Facebooks andra kvartal gick sämre än marknaden hade väntat sig. Framförallt användartillväxten gäckade Wall Street, som handlade ner aktien så mycket som 24 procent i efterhandeln.

Vid efterhandelns slut hade aktien backat strax över 20 procent och förlorat motsvarande 1094 miljarder kronor i börsvärde.

Om fallet realiseras på bred front när börsen öppnar klockan 15.30 svensk tid kan börsvärdet som går upp i rök bli det största raset någonsin, enligt Bloomberg.

I reda pengar skulle det fallet slå båda Intel, som backade 91 miljarder dollar i september 2000, och Exxons ras på 53 miljarder dollar i oktober 2008.

De största svenska ägarna av Facebook-aktier är storbankernas fonder, AP-fonderna och Alecta. Tillsammans kan de förlora nära 6 miljarder kronor när börsen öppnar.

Läs mer: Facebooks rapport sämre än väntat – aktien rasade 

Fonden med det största innehavet i Facebook är Swedbank Robur Technology, som stigit med 38 procent det senaste året.

Teknikfonden äger 1,6 miljoner aktier i Facebook till ett värde av 3 miljarder kronor. Posten ser ut att rasa 616 Mkr när börsen öppnar i USA.

Vi har listat de största svenska ägarna i Facebook, vad deras aktier var värda vid börsens stängning i går och hur mycket de föll i efterhandeln.

Nordea Fonder: 8,4 miljarder kronor (föll 1,7 mdr)

AP-fonderna: 6,1 miljarder kronor (föll 1,2 mdr)

Swedbank Fonder: 5,5 miljarder kronor (föll 1,1 mdr)

Alecta: 4,9 miljarder kronor (föll 993 Mkr)

SEB Fonder: 1,9 miljarder kronor (föll 375 Mkr)

Handelsbanken Fonder: 1,4 miljarder kronor (föll 292 Mkr)

Totalt 14 olika fonder hos Nordea äger aktier i Facebook.

För de största innehaven står Nordea Generationsfond 60-tal, Nordea Stratega 30 och Nordea Generationsfond 70-tal. Deras poster var tillsammans värda 606 Mkr och kan falla med 123 Mkr när handeln inleds i USA.

Klart största bland AP-fonderna är Fjärde AP-fonden med aktier värda 1,3 miljarder kronor enligt onsdagens stängningskurs. Den posten riskerar att tappa cirka 254 Mkr i börsvärde.

Andreas Cervenka: Är det nu tech-bubblan spricker? 

Rättelse: En tidigare version av texten angav att Swedbank Robur Ny Teknik var fonden med det enskilt största innehavet i Facebook. Det stämmer inte. Det är Swedbank Robur Technology som äger 1,6 miljoner aktier i bolaget.


Innehåll från AdmincontrolAnnons

Transparens och kundfokus – Admincontrol lanserar automatiserad webshop

Mari Nygård, Head of datarum, Admincontrol.
Mari Nygård, Head of datarum, Admincontrol.

Admincontrol tillhandahåller plattformar och tekniska verktyg för styrelsearbete, due diligence och andra affärskritiska processer. För att göra kundresan ännu smidigare och mer transparent har de nu utvecklat en webshop – för att snabbt och på begäran kunna möta kundens behov.

– I dagens digitala samhälle vill vi kunna bemöta kunden on-demand utefter deras önskemål, säger Feras Ibrahim, affärsutvecklare, Admincontrol.

Admincontrol grundades 2005 i Norge och har idag över 100 medarbetare i Skandinavien, Storbritannien och Nederländerna. I produktportföljen finns bland annat datarum, som är en due diligence-plattform för M&A, kapitalanskaffning och rekonstruktioner. 

– Vid en M&A-process är det otroligt viktigt att ha en säker portal för delning av den konfidentiella information som finns mellan de olika parterna. Datarum är ett tryggt och användarvänligt verktyg för den typen av affärskritiska processer, säger Mari Nygård, Head of datarum, Admincontrol.

Tillgänglighet och transparens i fokus med nya webshopen

Admincontrol belyser vikten av tillgänglighet och transparens inför kunden. Som en naturlig utveckling av detta har de uppdaterat sin webshop till att bli automatiserad, lättnavigerad och med all nödvändig information tillgänglig.

Klicka här för att komma till Admincontrols Webshop 

– Vi hade en teori om att när det finns ett behov av att använda ett datarum behöver processen gå relativt fort. Vi vill väldigt gärna kunna erbjuda kunderna snabb och personlig service, något som möjliggörs med vår nya webshop, säger Mari Nygård.

– Vårt mål är att webshopen likt våra datarum ska vara användarvänlig och enkel att hantera, samtidigt som Datarummen erbjuder den avancerade funktionalitet som krävs vid due diligence-processer, säger Feras Ibrahim.

Inom ett år har den digitala försäljningen gått från 5% till 15 % av den totala försäljningen. 

Siktar på en majoritet digital försäljning

Eftersom M&A-processer kan variera i tid erbjuder Admincontrol en prenumerationsmodell där prisplanen löper månatligt – och prissättningen finns tillgänglig i webbshoppen. 

– I framtiden kommer sannolikt en majoritet av vår försäljning ske via webbshoppen och då vill vi att all information ska finnas där – enkelhet tillsammans med transparens har visat sig vara nyckeln till framgång, avslutar Feras Ibrahim.

 

Mer från Admincontrol

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Admincontrol och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?