1515

Miljardsmäll väntar största svenska ägarna i Facebook

De svenska storägarna i Facebook kan se flera miljarder i börsvärde försvinna när handeln inleds i eftermiddag. Mest exponerad är Swedbanks teknikfond.

Facebooks vd Mark Zuckerberg
Facebooks vd Mark ZuckerbergFoto:Andrew Harnik

Facebooks andra kvartal gick sämre än marknaden hade väntat sig. Framförallt användartillväxten gäckade Wall Street, som handlade ner aktien så mycket som 24 procent i efterhandeln.

Vid efterhandelns slut hade aktien backat strax över 20 procent och förlorat motsvarande 1094 miljarder kronor i börsvärde.

Om fallet realiseras på bred front när börsen öppnar klockan 15.30 svensk tid kan börsvärdet som går upp i rök bli det största raset någonsin, enligt Bloomberg.

I reda pengar skulle det fallet slå båda Intel, som backade 91 miljarder dollar i september 2000, och Exxons ras på 53 miljarder dollar i oktober 2008.

De största svenska ägarna av Facebook-aktier är storbankernas fonder, AP-fonderna och Alecta. Tillsammans kan de förlora nära 6 miljarder kronor när börsen öppnar.

Läs mer: Facebooks rapport sämre än väntat – aktien rasade 

Fonden med det största innehavet i Facebook är Swedbank Robur Technology, som stigit med 38 procent det senaste året.

Teknikfonden äger 1,6 miljoner aktier i Facebook till ett värde av 3 miljarder kronor. Posten ser ut att rasa 616 Mkr när börsen öppnar i USA.

Vi har listat de största svenska ägarna i Facebook, vad deras aktier var värda vid börsens stängning i går och hur mycket de föll i efterhandeln.

Nordea Fonder: 8,4 miljarder kronor (föll 1,7 mdr)

AP-fonderna: 6,1 miljarder kronor (föll 1,2 mdr)

Swedbank Fonder: 5,5 miljarder kronor (föll 1,1 mdr)

Alecta: 4,9 miljarder kronor (föll 993 Mkr)

SEB Fonder: 1,9 miljarder kronor (föll 375 Mkr)

Handelsbanken Fonder: 1,4 miljarder kronor (föll 292 Mkr)

Totalt 14 olika fonder hos Nordea äger aktier i Facebook.

För de största innehaven står Nordea Generationsfond 60-tal, Nordea Stratega 30 och Nordea Generationsfond 70-tal. Deras poster var tillsammans värda 606 Mkr och kan falla med 123 Mkr när handeln inleds i USA.

Klart största bland AP-fonderna är Fjärde AP-fonden med aktier värda 1,3 miljarder kronor enligt onsdagens stängningskurs. Den posten riskerar att tappa cirka 254 Mkr i börsvärde.

Andreas Cervenka: Är det nu tech-bubblan spricker? 

Rättelse: En tidigare version av texten angav att Swedbank Robur Ny Teknik var fonden med det enskilt största innehavet i Facebook. Det stämmer inte. Det är Swedbank Robur Technology som äger 1,6 miljoner aktier i bolaget.


Innehåll från TaniumAnnons

Full datavisibilitet kritiskt för god cybersäkerhet

Tim Best, Ernst&Young, Oliver Cronk, Tanium och Abhishek Ramavat, Ernst&Young
Tim Best, Ernst&Young, Oliver Cronk, Tanium och Abhishek Ramavat, Ernst&Young

Kombinationen av företagens snabba digitala transformationstakt och nya arbetsverktyg såsom exempelvis molnlösningar, IoT och IIoT genererar enorma mängder data. Samtidigt ökar förväntningarna på kontinuerlig access till system och information, oavsett enhet och plats. Vikten av att kartlägga hur data genereras, används och analyseras blir således extremt viktigt, inte minst med tanke på att riktlinjer och regelverk skärps allt mer.

Har företag inte full visibilitet av vad de lagrar och bearbetar är risken stor att de inte efterlever rådande lagar. Därför är det kritiskt att ha god översikt av – och insikt i – den data man genererar och delar. 

– I takt med att information dessutom blir allt mer gränslös och vi lever i ett samhälle som präglas av hyper-connectivity, gäller det att vara väldigt noga med varifrån och hur data accessas – risken är annars stor att säkerheten äventyras, konstaterar Abhishek Ramavat, Associate Partner Ernst&Young Norge, Cybersecurity.

Vet vad ni ska skydda

Kollegan Tim Best, Associate Partner Nordic Cybersecurity Leader, Ernst&Young, adderar att en grundläggande komponent i att skydda sina tillgångar är att veta exakt vad det är man vill skydda. 

– Full visibilitet är centralt för att kartlägga vilka delar av sina data man vill säkra. Detta är i förlängningen inget nytt, men ändå ägnar många företag betydande tid och resurser åt att jaga data i sina nätverk för att avgöra vad de ska skydda. Frågor man först bör ställa sig är dock: är detta affärskritiska data? Om vi tappar dem, tappar vi tillgänglighet, funktioner eller servicenivå? När man väl vet vad som ska skyddas kan man ägna sig åt nödvändiga sårbarhetsåtgärder.

Oliver Cronk, Chief IT Architect EMEA hos Tanium, tar analysen ett steg längre. Med rätt data och heltäckande visibilitet får man ett bättre beslutsunderlag vad gäller all riskhantering.

– Riskhantering har historiskt varit ganska subjektivt; olika experter har sett olika säkerhetsrisker. Ger man dock relevant data till skickliga medarbetare tar de också smarta och informerade beslut, samtidigt som man lättare upptäcker potentiella risker – och möjligheter.

Insikter som konkurrensfördel

Tim Best konstaterar att dylika möjligheter inkluderar att använda sina insikter som en konkurrensfördel. 

– Full visibilitet och regelefterlevnad genom hela tillverknings- och leveranskedjan förmedlar att man tar säkerheten på allvar och erbjuder trygga data såväl som stabila och pålitliga tjänster. Följden blir ökad tillit från kunderna, vilket i sin tur kan leda till fler marknadsandelar.

En annan avsevärd fördel är möjligheten att helt omdana rutinerna kring revisioner. Traditionellt sett har revisioner skötts manuellt och många företag känner sig därtill defensiva inför att få sitt arbete granskat. Här menar Oliver Cronk att datainsikter skulle kunna vara helt avgörande. 

– Genom att ha full kännedom om vad som pågår inom verksamheten kan man samverka med och ta hjälp av de som genomför revisionen, för att på så vis bättre precisera och förstå vilka utmaningar och risker som är mest angelägna. Möjligheten att prioritera de frågor som är mest överhängande blir också en fördel ur ett ekonomiskt perspektiv, avslutar han. 

Tydliga rutiner är centralt

Abhishek Ramavat påpekar emellertid att visibilitet inte är det enda sättet att belysa dolda risker. Medan data är de primära verktygen i riskutvärdering och -hantering, gäller det också att ha tydliga rutiner och processer på plats. 

– Vet vi inte hur datan hänger ihop och hur vi ska hantera den är det svårt att agera på sina insikter. Därför blir analysen minst lika viktig ur ett riskperspektiv. Om du inte agerar på din data samlar du i praktiken bara på dig en allt större katalog över dina problem. Att driva igenom nödvändiga insatser åtgärdar många risker, så en öppen kultur som präglas av samverkan är mycket viktigt, säger han, och får medhåll av Tim Best:

– Att utvärdera och öka den digitala mognaden är således oerhört värdefullt. Förutom att det bidrar till att blottlägga brister innebär det också att medarbetarna kan ta bättre och mer relevanta beslut kring verksamhetens cybersäkerhet, avslutar Tim Best.

www.tanium.com 

www.ey.com 

Mer från Tanium

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Tanium och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?