1515

Svensk terapi-app på export till USA

Kan en trög start i Sverige vändas till succé i USA? Med stöd av Toca Boca-grundaren Björn Jeffery byter terapi-appen Shim kostym och siktar in sig på amerikanska föräldrar. 

Hoa Ly, grundare av Shim som nu byter namn till Enjo.
Hoa Ly, grundare av Shim som nu byter namn till Enjo.Foto:Press

Terapi-appen Shim (NTL) som lanserades för ett drygt år sedan har lockat mängder av unga, kända ängelinvesterare. Men affären har inte riktigt tagit fart i Sverige. 

Nu satsar grundaren Hoa Ly på en helt ny marknad tillsammans med den tidigare Toca Boca-grundaren Björn Jeffery. 

"Det som hänt är att vi har identifierat en ny målgrupp, föräldrar. Vi har tagit in Björn (Jeffery) som medgrundare för att fokusera på det här i USA och lanserar en ny produkt baserat på vår teknik", säger Hoa Ly. 

Shims app bygger på en chatt-bot som användaren kan skriva till och uppmuntras att göra positiva reflektioner. Den nya appen för föräldrar heter Enjo och bygger på samma teknik. Genom att chatt-boten ställer frågor, som vad användarens barn heter, skapas över tid ett personligt samtal. 

"Att bli förälder är en av de största förändringarna som sker i livet. Topparna blir högre och dalarna lägre. Det kan vara tröttsamt, ensamt och frustrerande och vi ser att det är en grupp som skulle ha mycket hjälp av en tjänst som Enjo", säger Hoa Ly.

Läs mer: King-miljardärernas nya fond backar psykologi-app

Sociala medier och smarta telefoner har fått mycket kritik för att bidra till stress och sämre psykisk hälsa. Hoa Ly hoppas att Enjo ska kunna verka som en positiv motkraft. 

"När vi känner oss stressade, oroliga, och nere tar vi ofta till telefonen. Och då hamnar vi lätt i våra sociala flöden. Vi hoppas att folk i en sådan situation ska öppna Enjo istället. Vi är motsatsen till sociala medier; ett personligt samtal med fokus på ditt eget välbefinnande", säger Hoa Ly. 

Till skillnad från många produkter som riktar sig till nyblivna föräldrar riktar sig inte Enjo specifikt till mammor eller pappor utan är könsneutral. 

"För oss är det viktigt att Enjo är för alla föräldrar oavsett kön och familjestruktur. Vi tror att det här är något som alla föräldrar behöver", säger han. 

Hoa Ly jobbar nu tillsammans med Björn Jeffery och resten av teamet för att lansera appen i USA. Från att tidigare ha fokuserat på den svenska marknaden är det nu den amerikanska som gäller. Att olika typer av mindfulness-appar slagit igenom tror Hoa Ly kan öppna upp för Enjo.

"Vi siktar på att komma in i samma våg som mindfulness-apparna. Calm och Headspace är exempel som visat att det fungerar", säger han.  

Enjo är i dagsläget gratis men tanken är att användarna på sikt ska betala för en månadsprenumeration. 

Läs mer: Reapris när Bonnier sålde Toca Boca 


Innehåll från Oscar JacobsonAnnons

Oscar Jacobson Custom Made

I Oscar Jacobsons nya Custom Made-tjänst erbjuds enkelheten i konfektion tillsammans med valfriheten inom måttsömnad tillsammans med ett utbud av nära 400 olika tyger.

Som kund kan man sondera bland företagets stora utbud av kavaj- och byxmodeller och samtidigt anpassa dessa efter sina personliga önskemål rörande såväl tyg, detaljer och passform. 

Hur går då tjänsten till?

Som kund besöker man någon av Oscar Jacobsons egna butiker där man tillsammans med företagets Custom Made-specialister påbörjar en konsultation. 

Vilken typ av plagg är man ute efter? Är det en kostym för ett bröllop, smoking för nyår eller kanske en ledig kavaj till sommarsemestern? 

Baserat på det behov du har som kund så erbjuds du att prova bland det gedigna utbudet av kavajmodeller som företaget erbjuder på galge. Här finns mängder av alternativ så som enkelknäppt, dubbelknäppt samt smokings med exempelvis sjalslag eller väst. 

I byxväg finns alternativ med såväl enkla som dubbla plisséringar men även slät front för de som önskar. Önskar man en modell med högre livhöjd eller kanske något smalare finns även detta att finna i det befintliga utbudet. 

När man som kund hittat en modell av kavaj och/eller byxa som man känner sig bekväm med kan man även sondera mellan alla olika storlekar. En traditionell storlek 50 kanske sitter bra i kroppen men uppfattas som aningen kort? Då kan man basera sin beställning på en 150 dvs samma storlek med tilltagen längd i kropp och ärm. 

Samma sak gäller såklart för kortare storlekar samt för byxor som t ex automatiskt får en något högre livhöjd i en extra lång storlek. Än så länge har man som kund endast baserat sina val på befintliga storlekar och modeller men tjänsten begränsas inte till det. 

Utöver lång- respektive kortstorlekar kan kostymens grundläggande mått korrigeras ytterligare av företagets specialister om så skulle behövas. 

Det kan handla om att ta in midjan eller fotvidden någon extra cm eller att anpassa ärm- och benlängd till exakt bärarens önskemål. 

400 tyger att välja på

När man valt ut modell och storlek kommer vi till det som kanske lockar allra flest med en Custom Made-tjänst; tygvalet. Tillsammans med Oscar Jacobsons kunniga personal får man som kund sondera ett brett utbud av ca. 400 tyger för såväl höst som vår från några av Italiens absolut främsta väverier. Är det kanske ett svalt ulltyg för ett sommarbröllop eller kanske en matigare flanell för hösten? Utöver ett brett utbud av kvaliteter så finns det även en rad alternativ av nyanser inom varje kategori som ger närmast oändliga möjligheter kring vad man vill beställa. 

Sist men inte minst kommer vi till detaljerna på dina plagg. Här finns möjlighet att efter personlig smak välja knappar, foder och slag på sin kostym vilket på många sätt bidrar till en mer personlig prägel. Man kanske vill ha en vit smokingjacka utan silkesklädda slag. Eller så vill man ha ett klassiskt alternativ med ribbat silke som matchar revärerna längs byxans söm vilket också går utmärkt. 

Alla eventuella skräddarändringar är inkluderade i priset

Normalt när det handlar om måttsömnad eller skräddarsytt brukar priserna överstiga de inom konfektion avsevärt men i Oscar Jacobsons fall har man valt att kunna erbjuda den här Custom Made-tjänsten med ett prispåslag på endast 1 500 kr utöver motsvarande modell i konfektion. 

Det som påverkar priset är istället valet av tyg där man som konsument kan välja allt från prisvärda baskvaliteter till några av världens lyxigaste kvaliteter från Loro Piana. 

Det som särskiljer den här tjänsten från många andra aktörer är att hos Oscar Jacobson finns alla företagets modeller faktiskt att beställa och du får direkt en tydlig och överskådlig bild av vad du som kund beställer. 

Många aktörer har istället en separat leverantör för sina måttsydda plagg vilket gör att plaggen du ser i kollektionen inte går att måttbeställa. Lägg därtill flexibiliteten hos Oscar Jacobson i valmöjligheterna kring tyg, passform och detaljer så förenar tjänsten det bästa delarna av konfektion och måttsömnad. 

En annan stor fördel med den här typen av tjänst är att de eventuella skräddarändringar som snarare är regel än undantag för en konfektionskostym kan undvikas då de inkluderas i priset av tjänsten. 

Leveranstiden på en kavaj eller kostym inom Custom Made-tjänsten ligger normalt på 5 veckor från beställning men går även få med expressleverans på 2 veckor. 

Läs mer 

 

Mer från Oscar Jacobson

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Oscar Jacobson och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?