1515
Annons

Svensk techindustri tappar fart

Techbranschen växer så det knakar och räknas nu som en svensk basindustri, enligt branschorganisationen Techsverige. Men tillväxten börjar tappa fart. ”Vi lider av en enorm kompetensbrist i Sverige, och inte bara inom tech”, säger Åsa Zetterberg, förbundsdirektör för Techsverige.

Åsa Zetterberg, förbundsdirektör för Techsverige.
Åsa Zetterberg, förbundsdirektör för Techsverige.Foto:Press

Techbranschen bidrar numera med 281 miljarder kronor till svenskt BNP, och är stort nog att jämföras med en traditionell basindustri som jordbruk eller pappersindustri. Det var slutsatsen i en rapport signerad Techsverige, tidigare IT & Telekomföretagen, från fjolåret. 

”Det ger ett lika stort bidrag till BNP som de traditionella basindustrierna sammanlagt. Det var en ögonöppnare även för oss”, säger Åsa Zetterberg, förbundsdirektör för Techsverige som samlar 1.400 medlemsföretag, bland annat Amazon, Blocket och Facebook.

I år har branschorganisationen tittat närmare på hur Sveriges techindustri står sig i jämförelse med andra länder. Datan är insamlad under 2019, som är de senast tillgängliga jämförelsesiffrorna, och baseras på information från Eurostat. 

”Sverige ligger i toppskiktet när det gäller en värdeskapande techsektor. 2019 stod den för 6,5 procent av svenskt BNP. Här ligger vi på tredjeplats om vi jämför med andra EU-länder.  Om vi tar per capita är vi näst mest värdeskapande.” 

Men i jämförelse med andra länder har tillväxten tappat fart. I USA, med Silicon Valley-bolag som Google och Facebook i spetsen, står techsektorn för 10 procent av landets BNP. I Sydkorea, hem till bland annat Samsung och LG Electronics, står industrin för 10,8 procent. 

”Om vi jämför oss så utvecklas andra länders techbranscher snabbare och jämfört med världsledande nationer som USA och Sydkorea så ligger vi inte i toppskiktet längre. Andra länders techsektorer växer snabbare.”

Techsverige har tagit fram 37 förslag på hur tillväxten i branschen kan förbättras. Det handlar bland annat om att bygga ut den digitala infrastrukturen och hur man kan råda bot på kompetensbristen. Enligt branschorganisationen är 40 procent av techjobben svåra att tillsätta. 

”Vi lider av en enorm kompetensbrist i Sverige, och inte bara inom tech. Att ställa om regelverk är en seg process och det finns vissa otydligheter. Förhoppningsvis ser vi fler insatser från modiga politiker framöver.” 

Rapporten fångar inte upp hur kriget i Ukraina påverkar medlemsbolagen eller den svenska techsektorn. I den övriga kontakten med medlemsföretaget har de svarat att de överlag inte ser någon större påverkan i nuläget. 

”Vi kommer alltid kunna se perioder av dämpningar och minskad efterfrågan. Över tid är tech en framtidsbransch som kommer att växa i omfattning. Men man vet aldrig i det korta perspektivet vad gäller påverkan av konjunktur, inflation och det svåra säkerhetspolitiska läget.” 


Innehåll från Öhman FonderAnnons

Så kan han lägga tid och fokus på att bli bäst i världen

Olof Kajbjer, mer känd som Olofmeister, är en av världens bästa counter strike-spelare. För att kunna koncentrera sig och lägga tid på träning istället för på pengar tar han hjälp av Öhman Fonders kapitalförvaltning. 

Det började redan i nio-årsåldern. Olof Kajbjers storebror satt och spelade Counter Strike på hemmets enda dator, och precis som småsyskon överallt ville Olof vara med. 

- Så fort min brorsa gick från datorn för att till exempel svara i telefon hoppade jag på datorn. Han var väl inte så glad över det då, men nu tycker han det är rätt kul.

Inte så konstigt, för Olofs spelande har tagit honom rakt in i världseliten, och sedan 2013 har han spelat professionellt på heltid.

- Jag skulle egentligen ha börjat läsa en kurs på universitetet men fick jag frågan om jag ville joina ett lag. På den tiden var inte CS jättestort, men jag tog ett snack med farsan som sa att jag fick ett år på mig för att se vad som skulle hända.

I samma veva tog e-sport som publiksport fart, en turnering i Polen fyllde för första gången en arena med 10 000 åskådare, och Olof kunde efter det första året lugnt konstatera att det här var väl värt att satsa på. Bara ett år senare, 2015, utsågs han till världens bästa spelare.

- Jag har alltid varit tävlingsinriktad. Det spelar ingen roll om det är fotboll eller e-sport, jag gillar att tävla i lag och jag vill bli bäst. Dessutom är Counter Strike så mycket mer än att bara skjuta. Du måste tänka strategiskt, du måste studera dina motståndare och tänka dig in i hur de ser på spelet, något som jag har insett genom åren att jag är ganska bra på.

Men framgången kräver träning. En vanlig dag inleder Olof med en timme på gymmet, för att sedan träna och spela med sina lagkamrater från elva till nitton. 

- De två första timmarna är genomgång med coachen och analytikern, där vi till exempel går igenom nya tekniker, eller vad vi har gjort bra respektive dåligt dagen innan och kan utveckla. Sen spelar vi träningsmatcher ihop fram till nitton, och därefter är det antingen tävling eller individuell träning.

Olofs yrke innebär 200-250 resdagar per år. Det i kombination med de långa träningsdagarna har gjort att han de senaste tre åren har valt att ta hjälp av Öhman Fonders tjänst private clients, kapitalförvaltning för privatpersoner.

- Dels känner jag mig inte helt bekväm med att förvalta mina pengar själv, dels vill jag lägga all min tid och fokus på att spela.

Från början hade han sina pengar hos en annan aktör, men efter att en vän tipsade om Öhman Fonder valde Olof att anlita dem istället.

- Jag gick på ett första möte med Jimi och tyckte att han kändes trygg och genuin, och att han förstod min sida. Och så har det fortsatt, han tar sig tid och efter alla samtal med honom förstår jag mig dessutom på den världen mer än tidigare. Så jag är väldigt nöjd.

- Jag älskar att tävla, men nu tar jag semester. Det ska bli skönt med sommarlov!

Läs mer om Öhmans kapitalförvaltning här 

 

Mer från Öhman Fonder

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Öhman Fonder och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?