Techbranschen bidrar numera med 281 miljarder kronor till svenskt BNP, och är stort nog att jämföras med en traditionell basindustri som jordbruk eller pappersindustri. Det var slutsatsen i en rapport signerad Techsverige, tidigare IT & Telekomföretagen, från fjolåret.
”Det ger ett lika stort bidrag till BNP som de traditionella basindustrierna sammanlagt. Det var en ögonöppnare även för oss”, säger Åsa Zetterberg, förbundsdirektör för Techsverige som samlar 1.400 medlemsföretag, bland annat Amazon, Blocket och Facebook.
I år har branschorganisationen tittat närmare på hur Sveriges techindustri står sig i jämförelse med andra länder. Datan är insamlad under 2019, som är de senast tillgängliga jämförelsesiffrorna, och baseras på information från Eurostat.
”Sverige ligger i toppskiktet när det gäller en värdeskapande techsektor. 2019 stod den för 6,5 procent av svenskt BNP. Här ligger vi på tredjeplats om vi jämför med andra EU-länder. Om vi tar per capita är vi näst mest värdeskapande.”
Men i jämförelse med andra länder har tillväxten tappat fart. I USA, med Silicon Valley-bolag som Google och Facebook i spetsen, står techsektorn för 10 procent av landets BNP. I Sydkorea, hem till bland annat Samsung och LG Electronics, står industrin för 10,8 procent.
”Om vi jämför oss så utvecklas andra länders techbranscher snabbare och jämfört med världsledande nationer som USA och Sydkorea så ligger vi inte i toppskiktet längre. Andra länders techsektorer växer snabbare.”
Techsverige har tagit fram 37 förslag på hur tillväxten i branschen kan förbättras. Det handlar bland annat om att bygga ut den digitala infrastrukturen och hur man kan råda bot på kompetensbristen. Enligt branschorganisationen är 40 procent av techjobben svåra att tillsätta.
”Vi lider av en enorm kompetensbrist i Sverige, och inte bara inom tech. Att ställa om regelverk är en seg process och det finns vissa otydligheter. Förhoppningsvis ser vi fler insatser från modiga politiker framöver.”
Rapporten fångar inte upp hur kriget i Ukraina påverkar medlemsbolagen eller den svenska techsektorn. I den övriga kontakten med medlemsföretaget har de svarat att de överlag inte ser någon större påverkan i nuläget.
”Vi kommer alltid kunna se perioder av dämpningar och minskad efterfrågan. Över tid är tech en framtidsbransch som kommer att växa i omfattning. Men man vet aldrig i det korta perspektivet vad gäller påverkan av konjunktur, inflation och det svåra säkerhetspolitiska läget.”